Kas see teostus? Teostus, kuid mitte täielikult. Mitte sel määral, kuivõrd oli selles algses idees väge. Ei läinud metsa ka lavastus tervikuna, seal oli leidlikku nipitamist, fantaasiarikast mängu. Mida toetas tublisti Urmas Lennuki dramatiseering ja Tauno Aintsi muusika. Puudu jäi midagi selle kõige peamise lavalevõlumisel – ühe elukogemustega mehe ja poisi loos, mis ei tahtnud laval kuidagi ühiseks vormuda. Ja siin jätsid näitlejad abita nii lavastaja, dramatiseerija kui ka muusika looja.

Lavastuses jääb päris lõpuni välja mängimata Rasmuse ja Oskari kokkusaamise erilisus. Vahest ainult lõpustseenides saab see vana ja pisikese mehe suhe paika.

Mõlemal Kaljujärvel, nii isal kui ka pojal, on näitlejana arvatavasti suur austajate ring, kes teab, et andeka näitleja pärast on mõtet ennast teatrisse vedada. Küllap saavad need austajad nüüd kokku Emajõe Suveteatris ja päris kindlasti ei tule neil pettuda. Ehkki kõige suuremate osatäitmiste hulka ei küüni ei Rasmus ega Oskar kummagi mehe senises rolliloetelus.

Kuigi Rasmuse ja Oskari lugu jääb pooleldi avatuks, ei saa ütelda, et lavastuses poleks kohta lüürilisele poolele. See tuleb esile karge ja karuse koomikaga esitatud lastekodustseenides, kus laste koduigatsus teemana särama lööb. See tuleb esile Karin Tammaru lauldud laulus, kus lapselik igatsus vaataja südant rabistab. See ta on, postmodernismi ajastu teater – rolle, tegelaskujusid ja tegevust ennastki on napilt, see-eest on numbreid, esinemist ja asjalikku pila.

“Hulkur Rasmust” pole mõtet võrrelda tänavuse suveteatri tipu, Viinistu “Põrgu värgiga”, sest tegu on teist laadi, väikseid teatrisõpru arvestava teosega. Esietendusel paistis, et see kõige noorem teatrivaatajate seltskond läks Emajõe Suveteatri mängulise laadiga heal meelel kaasa. Kaasa elati nii muusika- kui ka lavavõitluse numbritele. Ja küllap läheb publiku kaasakiskumine näitlejatel tulevikus veelgi ladusamalt.

Emajõe Suveteater

“Hulkur Rasmus”

•• Andres Dvinjaninovi väitel on Emajõe Suveteatri “Hulkur Rasmus” laste “Nipernaadi”. Ehk siis praegune suvetükk on parafraas teatri varasemate aastate lavastusele, August Gailiti järgi tehtud “Nipernaadile”, milles nimiosa mängis Hannes Kaljujärv, kes on ka üks “Hulkur Rasmuse” peaosatäitjaid.

•• “Hulkur Rasmust” mängitakse Tartus, Jaama tänav 14 pargis, samas kohas, kus esitati Priit Pedajase lavastatud “Nipernaadit”.

•• “Hulkur Rasmuse” järgnevad etendused: 26., 27., 28., 29.07. kell 19; 30.07. kell 12 ja 19; 31.07.,2., 3., 4., 5.08. kell 19; 6.08. kell 12; 7.08. kell 19.

•• Pääsmed (125.-/95.-/75.-) müügil Piletimaailma ja Piletilevi müügikohtades ja tund enne etenduse algust kohapeal.