Tallinnas läbiviidava ürituse Eesti poolne korraldaja on Keskaja Klubi Rewal, mille perenaine Julia Amor oli lahkesti nõus City lugejaid asja kohta valgustama:

“Keskaja Ülikool on rahvusvaheline projekt, mis saab teoks SCA (Society for Creative Anacronism) raames. SCA on nimelt rahvusvaheline organisatsioon, mille liikmed on pühendunud keskaja uurimisele ja elustamisele. Igal SCA osakonnal on oma juhatus kuninga, kuninganna ja hulga ministritega. Tallinnas 9.-11. novembrini toimuvas ülikoolis astub üles 41 lektorit üle kogu maailma. Jagatakse teadmisi võitluskunstide, rõivastuse, käsitöö, heraldika ja palju muu põneva kohta. Peale laupäevaste loengute lõppu mängitakse läbi suurejooneline kuninglik vastuvõtt, millele järgneb suur pidusööming restoranis Olde Hansa.”

Loengud toimuvad päeval Estonia puiesteel asuvas Reaalkoolis. Iga osaleja võib valida endale keskaegse nime, Rewali ümber koondunud keskajahuvilised kannavad näiteks kunagi päriselt eksisteerinud tallinlaste nimesid. Peamiselt kaupmeeste ja käsitööliste omi, sest kõrgeid ülikuid elas Tallinnas suhteliselt vähe.

Klubisse Rewal kuulub praegu tegelikult vaid loetud arv inimesi. “Me ihkame rohkem tundma õppida keskaja inimeste elu-olu ja praktilisi teadmisi,” kinnitab Julia Amor. “Teada saada eelkõige seda, mis jääb ajalooõpikutes kirjeldatud sõdade vahele. Keskaja inimene oli kaval ja ratsionaalne mõtleja, kes Jumala kunsti täiustamise nimel ei peljanud vaeva näha. Keskaegse meistri põhimõte oli: Jumal on kunstnik, inimene vaid tema käepikendus.”

Samas leidub neile, kes ei taha käsitööd teha või keskaegsete tantsudega tegeleda, klubis ikkagi piiramatult võimalusi ja meelepärast tegevust. Tallinn on keskaegse materjali kogumiseks väga tänuväärne koht, kus pea iga kivi vanalinna seintes või sillutisel jutustab oma loo.

Klubi liikmed koostavad arhiivi, enamik materjale asuvad esialgu kodudes, sest konkreetseid ruume klubil siiani pole. Koos käiakse umbes kord nädalas, meesliikmed käivad veel eraldi võitluskunste harrastamas.

Keskaja Klubi Rewal kuraator on ajaloolane Jüri Kuuskemaa, jõu ja nõuga abistavad astroloog Igor Mang ja vapiteadlane Priit Herodes. Oma laialdasi ajaloo- ning usualaseid teadmisi käib jagamas Einar Laigna. Klubil on sidemed Tallinna Linnamuuseumiga, lähituleviku plaanide hulka kuulub koostöö Ajaloomuuseumiga.

Kuna keskaja mõiste üle võib jätkuvalt vaielda, kehtib klubis kokkulepe, et tegeletakse 15. sajandiga, millest on säilinud rohkelt materjali ja mida võib pidada Tallinna linna üheks külluslikumaks perioodiks.

Millised on klubi kaugemad plaanid? Julia silmad hakkavad eriliselt särama ja ilme muutub unistavaks, kui ta kirjeldab Tallinna Vanalinna loodavat Keskaegset hotelli, kus kogu elu hakkab käima suures osas samamoodi kui 500-600 aastat tagasi. Loomulikult samasuguste mööndustega, nagu ülikooliski – klientidel peab olema soe ja mugav, aga üldjoontes elaks maja sõltumatult ümbruskonnast totaalselt teistsugust elu. Samas majas saaks avada arhiivi, korraldada loenguid ja seminare… On see reaalne unistus? “See oleneb erinevate instantside koostöövõimest,” sõnab Julia. ”Tean, et Tallinna Keskajakeskus on juba pikka aega linnavolikogu ametnike plaanides eksisteerinud, aga siiani ei ole sellele raha eraldatud. Loomulikult oleks nende orientatsioon eelkõige välismaalastele, mis meie nägemusega niivõrd ei sobi. Aga oleme alati nõus kompromissidele minema, kui sellest mõlemapoolset tulu tõuseb,” kinnitab tumedate juustega habras ja enesekindel noor daam, kelle näost on selgelt näha, et ta teab, kuidas seda saada, mida ta tegelikult tahab.

Keskaja Ülikool:

• 9.-11.11 Tallinnas. Oodatud on kõik huvilised.

• Lisainfot toimuvate loengute kohta saab Internetis: www.drachenwald.sca.org/events/university.

• Keskaja Klubi Rewal on aasta tegutsenud mittetulunduslik ühing, mis koondab entusiastlikke inimesi, kelle eesmärgiks on keskaja uurimine ja selle tavade, teadmiste ning oskuste taaselustamine. Klubi on alati avatud uutele huvilistele. Lisainformatsiooni Keskaja Klubi, selle ürituste ja Keskaja Ülikooli kohta saab järgmistel numbritel ja e-posti aadressidel:

• Julia Amor: 055 75 789; Katrin Koch-Maasing: 050 38 657 MedievalRewal@yahoo.com