Ilus ilm ja ilus muld

Sumedal, pilvetaguse lämbe päikesega kevadpäeval plaanitakse paari tunniga täis istutada kolmehektariline metsalank – kraavis ootab istutamist 6000 kuuseistikut. Üks inimene suudab ühe hektari täis istutada nädalaga. Hea tahte märgiks kohale saabunud kummikutes ja dressipükstes kontoriinimestel on hea meel, et on magusa metsaõhu kätte saanud.

“Kui torm kaks aastat tagasi Tudu kiriku katuse ära viis, siis metskond toetas uue katuse panemist. Seepärast saimegi täna kingituseks ilusa ilma,” seletab kirderegiooni peametsaülem Ilmar Paal.

Selja tagant kostab kiitmist, et langil on nii ilus muld, mis tuleks talgulistele koju kingituseks kaasa pakkida.

Tegelikult on üsna selgusetu, kellele üldse kuulub raielank, mida talgulised suure hooga puid täis istutavad. “Praegu viibime põhimõtteliselt eikellegimaal, millel omanikku pole,” ütleb Ilmar Paal. “Eestis on jämedalt jagades 40% riigimetsa, 40% on erakätes ja umbes 20% on sellist maad, kus omanikku ei ole. Ja keskkonnaministri määrusega on alates selle aasta jaanuarist RMK-l kohustus esindada omanikuta metsades omanikku. Tänane päev on sümboolne – me ei tea, kellele see metsatükk saab, aga tegelikult polegi see tähtis –peaasi, et omanik olemas oleks!”

Kuuske on kasulik kasvatada

Iseenesest võib see metsatükk sattuda nii riigi omandisse kui ka erakätesse. Siiski, eraomanikul pole reeglina viitsimist sada aastat oodata, kuni mets “valmis” kasvab ja on üsna tõenäoline, et omanikuks saab ikkagi metskond – mets tahab ju terve inimpõlve ainult kulu, enne kui midagi sisse hakkab tooma.

“Praegu on see siin alles naljategemine – töö hakkab alles hiljem, kui tuleb võsa kuuseninade ümbert vähemalt kolm korda ära lõigata,” arutavad töömehed. Samas on lehtpuuvõsa kasulik – kaitseb kuuske külma eest.

“Ilm on täna istutaja unistus, otsest päikest ei ole. Puujuured on ju päikesele ja tuulele väga õrnad,” ütleb Ilmar Paal.

Esko Krinal, RMK taimlamajanduse osakonna juhataja, õpetab, kuidas langile nelja-aastasi kuuseistikuid istutada. “Labidal võtad varrest kinni, teed augu. Võtad mullapallikese, sätid kuuse palli peale istuma, saputad mulda ümber ja tambid jalaga kinni. Nii lihtne see ongi,” seletab Esko itsitades. Just nimelt kuuski istutatakse Tudu langile seepärast, et see on kuuse kasvuala. Ja seepärast, et kuuske on Eestis kõige kasulikum kasvatada.

“Oeh, naised ja šampus, nendest mõlemast saab ainult peavalu,” hõikab päeva jooksul seltskonna tuju üleval hoidnud mees ja läheb vardasse aetud metssiga ise noaga tükkideks lõikama. Kui talgulised juba pool siga pintslisse pistnud on, saabuvad langilt viimased küünarnukkideni mullaste kätega mehed – RMK peadirektor, metsamajanduse direktor ja paar metsaülemat tegid tööd viimase hetkeni.