Venemaa pealinna bürooruumide üürid kuuluvad USA kinnisvarafirma Kuschman and Wakefield andmeil maailma kallimate hulka.

Nimetatud firma andmeil läheneb ühe ruutmeetri kontoripinna aastane üürimäär 800 USA dollarile, mis on ligilähedane samade näitajatega samuti kallimate hulka kuuluvais Hongkongis ja Tokyos, kus ruutmeetri eest tuleb välja panna vastavalt 850 ja 750 dollarit aastas.

Nimetatud uurimuse avaldanud ajakiri Business Week märgib, et võrreldes Venemaa ja Aasiaga võib USA üüripindu pidada suhteliselt odavaks. Nii maksab üüripinna ruutmeeter New Yorgi keskuses vaid 360 dollarit, sel ajal kui Los Angeleses ja Chicagos saab ühe ruutmeetri kontoripinda kätte 210 dollari eest aastas.

Libamaaklerid jäetakse tööta

Eesti Kinnisvarafirmade Liit (EKFL) kutsus oma hiljutisel üldkogul ellu Maaklerite Koja, eesmärgiga võidelda libamaaklerite vastu.

Liit ja sellesse kuuluvad firmad peavad oluliseks klientide ausat, korrektset ja asjatundlikku teenindamist. Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse aseesimehe Ville Jehe sõnul tingis Maaklerite Koja kokkukutsumise soov selgelt eristuda turul tegutsevatest libamaakleritest, kes petavad kliente ja kahjustavad kõikide maaklerite mainet.

Maaklerite Koda alustab tegevust EKFL-i osana 1997. aastal ja hakkab ühendama endas avalikult tegutsevaid professionaalseid kinnisvaramaaklereid. Koja ülesandeks on korraldada maakleritele täiendõpet ja seda tõendava kutsetunnistuse andmist.

EKFL ühendab endas suuremaid ja tuntumaid kinnisvarafirmasid, kelle põhitegevusalad on kinnisvara vahendus, arendus, haldus ja konsultatsioonid.

Kinnisvaraekspert avas Tartus kontori

Kinnisvara konsultatsioonifirma AS Kinnisvaraekspert avab täna Tartus kontori. Kinnisvaraeksperdi Tartu büroo juhataja Mirja Adler ütles, et Tartu büroo avamisega katab firma teenustega peaaegu kogu Eesti.

Tartu kontor hakkab teenindama Lõuna-Eestit. Firma senised kontorid paiknevad Tallinnas, Pärnus ja Rakveres. Kinnisvaraeksperdi Tartu kontoris töötab Adleri sõnul kolm inimest, kuid lähitulevikus plaanib firma võtta tööle ka ühe juristi.

Firma Tartu kontor pakub hindamise, erastamise ja vahendamisega seotud teenuseid ning pärast juristi palkamist ka õigusabiteenuseid, lisas Adler. Praegu ei paku Tartu kontor veel maa mõõtmisega seotud teenuseid, kuid ka need küsimused on teiste kontorite abil lahendatavad, märkis Adler. AS Kinnisvaraekspert on asutatud 1993. aastal, firma kuulub kaheksale eraisikule ja selle aktsiakapital on 420 000 krooni.

Finest avab Otepääl hotelli

Otepääl valmib selle nädala lõpuks Finest Tartu Hotelsi uus hotell, mis on mõeldud puhkuse- ja konverentsikohaks.

Finest Tartu Hotelsi tegevdirektor Verni Loodmaa ütles Baltic News Service-ile, et 25. detsembril avatav hotell tuleb 65-kohaline ning on tasemelt kahe-kolme tärni vahel. Hotellis on 29 tuba, konverentsisaal 60 inimesele, restoran, baar, saun, suuskade hoidmise ja riiete kuivatamise ruumid. Hotelli kogupind on 1500 ruutmeetrit. Loodmaa sõnul läheb hotelli ehitus maksma ligikaudu kaheksa miljonit krooni. "See on aga esialgne summa ilma käibemaksuta, samuti pole tasutud kõiki arveid," ütles ta.

Hotelli ehitust finantseeris Hüvitusfond. Majutuskoha ehitas AS Linnaehitus. Arhitekt on Tõnu Liigand, sisekujunduse tegid Peeter Pere, Urmas Muru ja Siiri Kasemets. Finest ostis endise põlenud hotelli Otepää linnalt tänavu aprillis ja alustas kolm aastat tagasi põlenud maja kohale uue ehitamist augustis.

Tartus valmis administratiivhoone

Tartus Põllu tänavas valmis 17,9 miljonit krooni maksnud maakonna ametite hoone, kuhu tulevad tervisekaitsetalitus, pensioniamet ja haigekassa.

Hoone ehitas AS Linnaehitus ja projekteeris arhitektuuribüroo 4A. Projekti konstruktsioonilise osa tegi AS Tareke projekt.

Hoonet hakati ehitama 1995. aasta oktoobris. Maja kuuekorruselises tiivas hakkab tööle Tartumaa tervisekaitsetalitus, viiekordses osas aga pensioniamet ja haigekassa, teatas AS Linnaehitus.

Tallinn kiirendab varade tagastamist

Tallinna uus linnavalitsus võtab kursi maade ja varade tagastamise kiirendamisele. Linnapea Robert Lepikson ütles pressikonverentsil, et on teinud abilinnapea Mait Metsamaale ülesandeks kolmekordistada senist maade ja varade tagastamise tempot.

Viru hotelli omanikud ei osta maad

Tallinna ühe tuntuma hotelli Viru omanik AS Harmaron loobus hoone juures oleva maa ostueesõigusega erastamisest ja taotles linnalt sellele hoonestusõigust.

Tallinna abilinnapea Mait Metsamaa ütles, et Viru omanikud ei soovinud kasutada liiga kõrge hinna tõttu neile erastamisagentuuri otsusega antud maa eelisostu õigust. Linnavalitsus soostus reedel Harmaroni taotlusega ja lubas maa erastamise asemel kasutada hoonestusõigust, selgitas Metsamaa. Otsuse peab kinnitama volikogu. "Raha paneb rattad käima," põhjendas Metsamaa pretsedenti. Kuna Viru väljaku maa on tema sõnul väga kallis, siis valisid omanikud hoonestusõiguse tee. Metsamaa lisas aga, et omanikud ei pruugi neile antavat hoonestusõigust kasutada ja jätkavad maa kasutamist teenindusmaana, sest parklate olemasolu on seal vajalik.

Baltic News Service/ETA/EPL