Vana Arnie Schwarzeneggeri filmi jätkuks tuleb juulis välja kõva märul „Kiskjad”, kus eriüksuse meestel tuleb sõdida kosmosekoletistega. Aga austerlasest musklimehe asemel on seekord koledate elukatega Kesk-Ameerika džunglites vastakuti staarid Adrien Brody, Laurence Fishburne ja Alice Braga. Kui Schwarzeneggeri „Kiskja” välja tuli, tundus see veider, pinnapealselt kirjutatud ja mängitud teos, kuid aastad on filmi paremaks teinud ja selle tähtsust suurendanud. Mis saab Nimród Antali vändatud „Kiskjatest”, näitab aeg.

Ulme valda kuuluvaid võitlusi lubab meile augustis kohale jõudev „Viimane õhutaltsutaja”, mille autor on India juurtega noor klassik M. Night Shyamalan. See mees on võimeline vaatajaid üllatama. Põnevaks teeb eelnimetatud filmi seegi, et selle tööpealkiri algas sõnaga Avatar, mille James Cameron aga enda kõmulisele filmile napsas. „Viimase õhutaltsutaja” avalikkusesse ilmunud fotodest on näha, et filmis tegutseb teiste hulgas kummaline sinist värvi nahaga humanoidide rass.

Põnevust ja ulmet lubab juulikuine film „Algus”, mille kvaliteedi tagatis on lavastaja Christopher Nolan. „Alguses” välja pakutud teemad ja süžeed paistavad loogiliselt seostuvat Nolani käekirjaga, mis vallutas kinosõprade meeli filmis „Memento”. Peaosi mängivad Leonardo DiCaprio ja Jaapanist end Hollywoodi välja murdnud näitleja Ken Watanabe. „Alguses” taaskohtub oma austajatega söör Michael Cane.

Eesti USA-st ees

Enamik Hollywoodis valmis saavaid filme jõuavad siin linale samal ajal kui kodumaalgi. Selles mõttes on kiusliku mehe mainega väga suure lavastaja Oliver Stone’i uus teos „Wall Street: raha ei maga” eriline, sest esilinastus Cannes’i festivalil ja hakkab Euroopas jooksma suvel, aga ameeriklaste ette lastakse film alles sügisel. Augusti lõpupoole meie kinodesse jõudev uus „Wall Street” on Stone’i samanimelise eelmise filmi jätk, osa põhitegelastestki on samad, Michael Douglas mängib Gordon Gekkot ja Charlie Sheen Bud Foxi.

Artise suvisest kinokavast tasub esile tuua PÖFF-i kavast tuttavat rootsi filmi „Mehed ujumistrikoodes”, mis räägib meie ülemerenaabrite kaasajast lõbusal, aga samal ajal väga teravmeelsel moel. Måns Herngreni lavastatud teos pajatab meestest, kes harrastavad veidrat spordiala kujundujumist ja kes tahavad oma alal kuhugi jõuda. Filmis on soe põhjamaine huumor, väga head näitlejad ja see tabab ära inimese elu mõrunaljaka sisu.

Juuli toob Artisesse mitme Euroopa riigi koostöös valminud draama „Lourdes”. Augustis saabub aga argentiinlase Gaspar Noe müsteeriumihõnguline draama „Ootamatu tühjus”.