Muusikanõukogu presidendi Peep Lassmanni sõnul oli tegu juhatuse ülekaaluka otsusega. “Ülekaal oli päris suur. Hääletasime kolmes voorus ja lõppvoorus oli Klassikaraadio konkurentsitult parim,” ütles Lassmann. Klassikaraadio peamised konkurendid olid üksikisikud.

Preemiale esitati kokku 27 kandidaati, sealhulgas ka muusikainstitutsioone. Statuut näeb peapreemia kõrval ette ka kolme väiksema preemia andmist, kuid selleks pole praegu raha. “Majanduslikel põhjustel otsustasime seekord vaid ühe suure preemia kasuks,” kommenteeris Lassmann. Preemiat on kavas välja anda igal aastal.

Preemia antakse üle täna Estonia kontserdisaalis rahvusvahelisele muusikapäevale pühendatud kontserdil. ERSOt juhatab Hiina dirigent En Shao, soleerib pianist Pierre-Laurent Aimard Prantsusmaalt. Kavas on Rossini avamäng ooperile ”Semiramide”, Straussi burlesk klaverile ja orkestrile, An-Lun Huang’i katkendid Saibei süitidest ja Bartoki süit balletist ”Võlumandariin”.

Rahvusvahelise muusika-päeva tähistamise tava sai alguse 1975. aastal, selle algataja oli tollane rahvusvahelise muusikanõukogu (IMC) president Sir Jehudi Menuhin.