Lõuna-Aafrika päritolu ökodisaineri Ryan Franki (34) loomingus mängivad suurt rolli lagunemine, kõdunemine ning korrosioon. Londonis resideeriv disainer on oma toodete loomisel keskseks ideeks valinud praegu nii populaarse, kuid ka vajaliku teema – materjali taaskasutuse. Samuti ammutab Frank vajalikku inspiratsiooni loodusest.

Leidlik mees kasutab oma tooteid luues säästva arengu põhimõttel taaskasutatavaid materjale, mida võib meie linnaruumist lõputult leida. Just materjal on Franki loomeprotsessi tuum ning ka ideed töö jaoks saab ta materjalist endast. Autor ütleb ise, et tema tooted on tihti loomingulise protsessi kõrvalsaadused.

“Mind inspireerivad looduses juba olemasolevad materjalid ning ma lasen neil endale dikteerida, millist toodet ma nendega valmistama hakkan,” ütleb Frank. Olles paindlik materjalivaliku suhtes, on mees võtnud kasutusele tähelepanuväärselt eksperimentaalseid materjale ning lähenemisnurki.

Tänavakunst sisekujundusse

Riiuli HackneyShelf (Londoni Hackney linnaosa riiul, autori täpsustus) saamiseks asetas Frank Ida-Londoni tänavatele valged vineerlauad, mis loomulikult ahvatlesid noori kasutama pinda grafiti tegemiseks. Ülevärvitud plaadid korjati hiljem kokku ning disainer ehitas nendest raamaturiiuli. See võimaldaski Frankil tuua tänavakunst sisekujunduskeskkonda.

“Olen leidnud igasuguseid lahedaid asju, mis meie ümber vedelevad. Sellest tekkisidki ideed, kuidas neid äravisatud asju saaks kokku sobitades taas kasutusse võtta,” kirjeldab disainer.

Kuuekümnendate disainist inspireeritud riidepuu Zilka valmistas autor kokkupressitud ajalehtedest. Sellist makulatuurist valmistatud riidepuud peab autor ise alternatiiviks tavalistele puidust garderoobiaksessuaaridele. Sisustuselemente, näiteks kohvilaudu, teeb autor aga vana lammutatud kontorimööbli saepuruplaadist, mis töödeldakse ning seejärel samuti taas kokku pressitakse. 2005. aastal sai Frank laiemalt tuntuks tooliga Inkuku (tõlkes kana).

Tooli tegemiseks kasutas disainer meile nii tuttavaid ja linnapilti risustavaid kilekotte ning äravisatud alumiiniumi. Tõuke selleks sai disainer oma kodumaalt Lõuna-Aafrikast, kust pärineb ka punumistehnika, mida kasutades sai kilekottidest toolikate.

“Minu toode on mingi asja tagasi nõudmine või taaskasutamine. Samas ei taha ma enda puhul rõhutada n-ö ökosõbra imagot, vaid lihtsalt luua asju, mis on funktsionaalsed ja eksperimentaalsed,” kirjeldab Frank oma tööde taaskasutust. Veel ütleb Frank, et tema jaoks ei peagi asjad olema uued ega läikivad. Nad võivad olla kulunud ja roostes ning see lisab neile iseloomu.

Autorist ja tema töödest saad rohkem lugeda aadressil www.ryanfrank.net.