Papli kohvik
Siin on põhjus, miks sõita Pärnusse ka eelseisvatel sügis- ja talvekuudel. Tõeline hitt on šokolaadi-fondant värskete marjade ja kohapeal valmistatud jäätisega (3.–), mis on parajalt küps, keskelt õrn ja kree­mine. Parafraseerides üht tuntud kirjanikku: ainuüksi see magustoit on ilmselt piisav põhjus mitte kahetseda maailma sündimist.

Sadhu
Kohvik Sadhu toob värske Eesti kala ja värvilise India päikese sulnisse kuurordimeeleollu. Sadhu menüü miksib kõige ägedamal kombel saaremaist idamaisega ja igasse päeva peaks jaguma üllatusi, sest kalad, kellega kokk hommikusel turul kohtub, on mõne tunni pärast menüü päevapakkumistes. Ning värske kala on see raudpolt, mille järele tasuks Sadhusse saata kõik mutrid.

Kohvikann
Restoran Kohvikann pakub ausat toitu, mis miksib kohalikku toorainet Saksa köögi ideedega. Lahemaal asuva söögikoha Kohvikann lugu ei ole just tavapäraste killast. Juhus, et Palmsesse maabub sakslane, kes otsustab seal aeglase toidu restorani teha, tundub üsna pentsik. Toekad portsud, igaühes mingi kaval nõks sees – just nii nagu vanaema juures.

Oko
Värskenduskuuri läbi teinud Kaberneeme restoran Oko lubab tõmmata välja kõik stressipistikud ja lülitada sisse maitsesensorid. Elamus on tagatud. Oko toiduvaliku kohta võib öelda: moodne, lihtne, isikupärane ja nutikas. Eelroad võtsid meid jalust nõrgaks kõigepealt välimuse, seejärel maitsega.

Must Puudel
Kindel on see, et interjööris on hea olla. Kohviku tagaosas on suurem ruum, kus võib ennast tugitoolis välja sirutada, valgemas ja kitsas eestoas saavad lõunastajad aknast Müürivahe tänavat läbivaid turiste jälgida. Kui sihtrühmast rääkida, siis koht sobib kolmekümne ringis linnainimestele, kes end näiteks Boheemis või Kompotis hästi tunnevad.

Tops
Kalamajas tärganud kultuurilinnakute naabruses asuv kohvik Tops järgib viimastel aastatel esile tõusnud viisaka boheemluse liini ja pakub lihtsaid ja värskeid kõhutäisi. Kokkuvõttes on viisakas, aga vabameelne Tops konkurendiks pigem kesklinna alternatiivlokaalidele kui Balti jaama kurikuulsatele baaridele-­einelatele – säästupätikast on asi kaugel, trendiinimeste urkast samuti.

Riis
Harva satub Köögi Komando paika, millele pole mitte midagi ette heita. Kadriorus asuv Aasia söögikoht Riis näib olevat üks selliseid. Riisi menüü on suhteliselt lühike (või peaks ütlema pikaks punnitamata?), suurusjärgus nii kaheksa pea- ja kolm magusrooga. Läbiv teema on Aasia köök selle laiemas tähenduses kui üks-kaks riiki.

Neh
Tallinna maandunud Muhu poisid näitavad tõelist taset rannarahva traditsioonide ja peente linnamaitsete kombineerimisel. Menüü fookus on popil põhjala köögil ja selle kargetel maitsekombinatsioonidel. Tooraine on enamasti Eestist ja Nehi kübaratrikiks on muidugi kõik Pädastega seotu.

More
Staarkokk Angeelika Kangi söögikoht Viru keskuses võrgutab kõhtu trendika menüü, hea kohvi ja hõrkude kondiitritoodetega. More’i menüü on tõesti inspireeriv ja paneb kahetsema, et inimesele on antud küll kaks silma, kuid vaid üks kõht.

Oishii
Märkamatu söögikoht Rävala tänava kõrval­hoone esimesel korrusel võlus meid täielikult relvituks­te­­ge­va usalduse, värske suši ja normaalsete hindadega. Koha teeb väga sümpaatseks võimalus saada hakkama väga taskukohaselt, sest kolm-neli rulli kõige soodsamat makit (kurgi ja porgandiga) maksab vaid ühe euro.

City Marina
Tallinnas Admiraliteedi basseini serval on skandinaavialik restoran suurepärase kalavaliku, stiilse disaini ja sulni vaatega. See restoran meenutab lugematuid sõsaraid Helsingi, Stockholmi ja Kopenhaageni rannikul. Need on linnaelu helged silmapilgutused merele – katsed unustada linnamüra ja rahmeldamine.

Bollywood
Aasia köök suskab suve mõnusa vürtsiga ja jahutab jumaliku mangolassiga. Sisekujunduse värvigamma paneb neelud käima. Menüü reedab, et piirdutud ei ole pelgalt Indiaga: appi on võetud ka Tai kokakunst. Igal juhul ei tasu Aasiat karta, see lükkab vere mõnusalt käima ja tõesti, jäisest mango-jogurtikokteilist paremat suvesaatjat annab otsida.

Oot-Oot Lounge
Disainimajas asuv sohvabaar rabab kahe menüüga – ja Jaapani päevad on suisa kohalik toidutaevas. Jah, Oot-Ooti Jaapani köögi võib küll kuulutada Tallinna parimaks nii maitselt kui ka hinnalt. Super!

Isukas
Siin saab teada, kuidas maitseb kuuseokkasiirup, ning süüa kõht lihtsalt ja korralikult täis. Menüü on kodune, kuid astub siiski vanaemalikust sousti-kartuli kombinatsioonist sammu edasi. Kokkuvõttes võikski öelda: arenguruumi on, aga olete õigel teel. Ja et Kopli on üks ütlemata armas koht, kus pärast liinidel luikede söötmist ise nälga ei jää.