Preemia žürii liikmed Jaan Elken ja Tiiu Rebane Eesti Maalikunstnike Liidust, Tõnis Saadoja ja Laura Toots Eesti Kultuurkapitalist, Vano Allsalu ja Elin Kard Eesti Kunstnike Liidust otsustasid 2018. aasta Konrad Mäe nimelise preemia ja medali omistada maalikunstnik Jüri Kasele teose „Lööb lakke“ eest EKL 18. aastanäitusel „Juubelikevad 2018“ Tallinna Kunstihoones ja sellele eelnenud mahuka isiknäituse „Pikalt ja pidevalt“ eest Tartu Kunstimajas.

Žürii hinnangul on Jüri Kask intellektuaalne maalikunstnik, kelle mõttemustrite visualiseeringud on ülimalt esteetilised, teravalt nüüdisaegsed ja rafineeritult teravmeelsed. Jüri Kask on modernistlikust traditsioonist lähtuv ja modernismi väärtuseid postmodernistlikule vaatajale vahendav kunstnik, kelle kompromissitu kunstnikupositsioon ja alati teisenev, kuid isikupärase käekirjaga maalilooming on püsinud siinse maalikunsti nö eesliinil juba alates 1970. aastatest.

Jüri Kask (1949) on õppinud Tartu Kunstikoolis kunstilist kujundamist ja Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis maalikunsti. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige alates 1979. aastast ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige alates 1992. aastast. Näitustel osaleb Jüri Kask alates 1965. aastast ja on siinses maalikunstis üks järjekindlamaid geomeetrilise abstraktsiooni järgijaid. Lisaks enam kui neljakümnele isiknäitusele on Kask osalenud paljudel ühis- ja kuraatorinäitustel Eestis ja välisriikides ning kureerinud mitmeid tudenginäituseid. Aastatel 1974–2001 töötas vabakutselise maalikunstnikuna ja alates 2001. aastast töötab Tartu Ülikooli kunstide keskuses joonistamise, maalimise ning kompositsiooni õppejõuna. Aastal 1992 omistati talle Eesti Vabariigi kultuuripreemia ja Kristjan Raua nimeline kunstipreemia, 2005. aastal Sadolini kunstipreemia ning 2009. aastal Ado Vabbe nimeline kunstistipendium. Tema teoseid on Eesti Kunstimuuseumi ja Tartu Kunstimuuseumi kogudes, Tallinna linna kunstikogus, Viinistu Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstnike Liidu kunstikogus, mitmetes välismuuseumide kogudes, paljude asutuste kunstikogudes ning erakogudes Eestis, Austrias, Türgis, Saksamaal, Belgias, Venemaal, Jaapanis, Rootsis ja Ameerika Ühendriikides.

Preemia kandidaatideks esitati sel aastal Eesti kunstiinstitutsioonide poolt Jüri Kask (1949) teose „Lööb lakke“ eest EKL 18. aastanäitusel „Juubelikevad 2018“ Tallinna Kunstihoones ja sellele eelnenud mahuka isiknäituse „Pikalt ja pidevalt“ eest Tartu Kunstimajas, Holger Loodus (1970) maalilis-installatiivse teose „Takistuse dünaamika“ eest Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis ja poeetilis-poliitilise näituse „Teekond maailma lõppu“ eest Tallinna Kunstihoone galeriis, Urmas Pedanik (1949) isiknäituse „Simuleeritud maailmad“ eest Draakoni galeriis ja Laura Põld (1984) aktiivse ja mitmekülgselt suhestuva näitusetegevuse eest viimase aasta jooksul rahvusvahelisel ja kohalikul kunstiväljal.

Konrad Mäe nimelist medalit ja preemiat annavad Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Maalikunstnike Liit alates 1979. aastast, meenutades sellega Konrad Mäe sünnipäeva 1. novembril ja Mäe olulisust siinse maalikunsti arengus. Preemia antakse maalikunsti teose, teoste seeria, näituse või kunstiprojekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti ning olnud avalikult eksponeeritud ajavahemikul väljaandmisele eelneva aasta 1. novembrist kuni väljaandmise aasta 1. novembrini. Konrad Mäe preemia määramise eeltingimuseks ei saa olla teose või loomingu seostatavus mingi kunstivoolu, stiililise kontseptsiooni või tehnilise menetlusega, samuti traditsionaalsuse või novaatorluse tunnuste olemasoluga. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne. Preemiaga kaasneva medali autor on metallikunstnik Enn Johannes. Alates 1979. aastast on preemia pälvinud paljud silmapaistvad Eesti maalikunstnikud: Olga Terri, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Alice Kask, Kaido Ole, Enn Põldroos, Sirja-Liisa Eelma, Toomas Vint, Merike Estna, Peeter Mudist, Jaan Toomik, Lembit Saarts, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Lola Liivat, Andres Tolts, Kristi Kongi, Uno Roosvalt, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, August Künnapu ja paljud teised.

Preemia pidulik üleandmine toimub neljapäeval, 1. novembril 2018 kell 17.00 Tallinna Kunstihoones.