Stseeni asjaosalised suudavad seejuures vaevu tõsiseks jääda või naeru pidada. „Ise olen mõnekümne aasta pärast samasugune – ajan noori tüdrukuid taga,” naljatleb Koit Toome, kes võtteväliseltki tüdrukutes elevust tekitab. Meeleolu on võtteplatsil tõesti vallatu. Lastelaulu salm „Hiir hüppas ja kass kargas, vana karu lõi trummi, kirp aknast välja, nahkpüksid jalga!” kirjeldab olukorda väga tabavalt. Eesti näitlejate kahurvägi on saanud omapärase ülesande.

Filmi pealkiri „Kormoranid” viitab peategelaste rokkbändile, kes plaanib teha suurejoonelist comeback’i. Nende lindude iseloomu teades on raske tahta sellele bändile paremat nime – kormoranid on röövlinnud, kes lendavad uhkes üksinduses ja jahivad suuri kalu. Loodus neid just ei hoia ning kui linde kütitakse arvukuse piiramiseks, siis kunagistele rokihiiglastele pole tänapäeval enam lihtsalt kohta. Suurejoonelist taasühinemist segavad mitmed teele ette sattuvad takistused ning läbilöömine ei olegi ammu unustatud rokipeerudele tänapäeva popimaailmas kergete killast.

„Elame kaasa neile, kel on tahe midagi ära teha. Mida suurem takistav vastasjõud, seda rohkem hardume tegelase pärast,” selgitab Maimik filmikooli alustõdesid. Peategelaste saatus on õnnetu, sest nad on ajale jalgu jäänud, nahkpükstes hauduma läinud ega oska väärikalt vananeda. Ühesõnaga põtkivad vastu nagu lambad, kes ei taha tapamajja minna.

Pidusöök lolliga

Huumoril peab olema ohver ning raskes olukorras naerab eestlane ikka teise inimese üle. Aluseks on siinkohal võetud mudel „pidusöök lolliga”, kus filmi tegelased on ullikestest emotsionaalsed suurvaimud. Näiteks Keiser (Guido Kangur) elab ema juures ning tal on noor naine, iseehitatud tšopper ja kahekaelaline Jimmi Hendrixi kitarri koopia. Kõik, mis teeb mehest mehe.

Filmis on ka pisaraid kiskuv armastusliin. „Lugu sellest, kuidas üks mees üritab taastada kunagist hiilgust ja saab aru, et elus on vahest muudki kui rokk. Näiteks armastus,” seletab 50-ndates endise rokisauruse Keisri (Guido Kangur) ja 20-ndates tööstuskooli neiu armastuslugu Liisi osatäitja Elina Pähklimägi.

Linateose põhiline kassafaktor on filmitegijate sõnul kirju näitlejate valik. Ootamatutest rollidest leiab nii kogenud artiste kui ka muid avaliku elu tegelasi. Bändi liikmeid kehastavad Guido Kangur (laulja Keiser), Roman Baskin (kitarrist Santana), Harri Kõrvits (trummar Masin) ja Jüri Vlassov (bassimees Tormilind). Teistes peaosades on Enn Klooren, Ester Pajusoo ning Elina Pähklimägi. Lisaks astub ootamatutes rollides üles suurel hulgal tuntud inimesi Tanel Padarist Mikko Fritzeni.

Filmis kõlab suur hulk tuntud vanemaid ja uuemaid eesti hitte. „Koit Toome laulul „Kaugele siit” on Youtube’is üle 500 000 kliki. Kui üle 1/3 Eesti elanikkonnast vaataks samamoodi filmi, sünniksid uued vaatajarekordid,” spekuleerib Andres Maimik. Lisaks luuakse „Kormoranidele” originaalmuusika, mille autor on helilooja Sten Šeripov. Kuulda saab lugusid filmi tarbeks loodud rokisauruste bändilt.

Etiketiekspert Maaja Kallast oli ülikooli ajal ka ise rokenrolli kuulaja. „See ei olnud ainult moevool, vaid muutis minu põlvkonda, muusikaga kaasnesid mitmed head nähtused, nagu naiste ja meeste võrdõiguslikkus.”

Kogenud pedagoog Maaja Kallast kinnitab, et tema sõnul oldi tema vastu ääretult lugupidavad ning halba filmi ei tule. Viisaka ja labase huumori piir on eetikaeksperdi hinnangul tunnetuse küsimus, mida on tänapäeval eriti raske eristada. „Mina isiklikult teen vahet massi- ja kõrgkultuuri vahel. Väga loodan, et asi ei lasku massikultuuri tasemele, vaid kõigub kahe vahel,” lisab Kallast.

„On oodata paradigma nihet eesti huumoris, järgmine aasta on Eesti filmimaastikul aasta null, oodata on lunastaja saabumist,” lubab Maimik.

Musta huumoriga segatud komöödia võtted toimuvad peamiselt Tallinnas ja lähiümbruses juuli keskpaigast septembri alguseni.

Filmivõtted

„Kormoranid

ehk Nahkpükse ei pesta”

•• Stsenaristid-režissöörid Andres Maimik ja Rain Tolk

•• Tootja Kuukulgur Film

•• Eelarve seitse miljonit krooni

•• Esilinastus 18. märtsil 2011