— Kas Kreatiivmootoril on mingi ideoloogiline lähtepunkt, miks te seda muusikat teete ja miks just nii?

— Allan: Mulle on oluline leida loomingulisusele vaba intuitiivne väljund ning vältida liigset kategooriate ja ideoloogiate kaudu reglementeerimist.

— Mis on avangard? Kuivõrd õigustatuks pead mõiste kasutamist Kreatiivmootori kohta?

— Allan: Tänapäeval ei peeta avangardisti all silmas režiimi­truudust või aktivismi, vaid ettevõtlikkust teha asju, mida teised pole söandanud või viitsinud teha. Näha on.

— „Kaleidoskoobi” puhul torkabki silma läbiv stiililine eklektilisus primitiivsest punkimisest süvaelektroonikani, ka on plaat salvestatud eri kohtades Tallinnast Marrakechini. Olid need teadlikud valikud-otsused või lihtsalt läks nii?

— Allan: Muusikamaitse ja kuulamisharjumus on vahelduselembene. Mis loeb, on muusika kui selline tervikuna ja subjektiivne kontekst, milles ma seda kuulan. Juhus ja muusikavälised asjaolud (suhted, töö, õpingud) kirjutavad elupaiga ette.

— Mis suhe on lüürikaga? Kui olulisel kohal on tekstid Kreatiivmootori loomingus?

— Roomet: Ise usume küll, jah, et laulutekstid on olulised, olgu nad kirjutatud tõsises või koomilises või muus võtmes. Lugeja ja kuulaja on samavõrd autoriteetne tõlgendaja kui kirjapanija.

— Kaasasite „Kaleidoskoobile” ka külalisi. Näiteks id_revi laulja Neeme Lopi ja lack Of Eoinsi kitarristi Madis Järvekülje, kuid mitte ainult. Kuidas need koostööd tekkisid?

— Roomet: Neeme Lopp ja Mihkel Kleis on meid muusikaliselt ja moraalselt toetanud juba esimese demoplaadi valmimisest saadik. Madis Järvekülg sattus plaadile Ö Stuudio kaudu, kus me osa lugudest salvestasime.

— Teine tähelepanek on, et Kreatiivmootori koosseis laieneb järjest. Milline näeb välja loomeprotsess? Kas bändis valitseb anarhia, demokraatia või autokraatia?

— Allan: Esmalt tekivad mul loo ideed, mille saadan üle võrgu teistele liikmetele. Kunagi ei tea täpselt ette, mis sealt välja tuleb. Samas – iga asi ei lähe käiku või ei hakka tööle.

— Lood „Voyageurs” ja „Encounters” on kirjutatud tundmatu autori osalusel. Kes ta on?

— Roomet: Need on kaks sõnaseppa, üks on inimene, berber linnatänaval, ja teine, hmm, ei pruugi üldse olla inimene.

— „Kaleidoskoobi” neljandat lugu „Pilvemõrvad” võiks vabalt esitada ka Alender ja Ruja, Volmer ja Singer-Vinger või Vainola ja Sõpruse Puiestee.  Milline on Kreatiivmootori suhe Eesti roki klassikaga?

— Allan: Kõiki neid olen varem kuulanud üsna palju. Ega see jälgi jätmata pole möödunud. Valdavalt eestikeelsed laulutekstid asetavad asja kohalikku konteksti.

— Millisena näed Kreatiivmootori kohta Eesti muusikamaastikul?

— Allan: Atra ajamas või loogu niitmas pigem mitte, las jääda see pigem muusikute kanda. Võib-olla näeks Kreatiivmootorit oodatud, kuid salapärase kodukäija rollis.

Kes nad on?

Kreatiivmootor

Tegutseb alates 2003 kevadest

Koosseis:

•• Ingrid Aimla (perkussioonid), Harri Altroff (bass, süntesaator), Kaur Garšnek (soolokitarr, elektroonika), Eerik Hanni (visuaalid, elektroonika), Roomet Jakapi (vokaal), Maria Lepik (saksofon), Madis Paalo (trummid), Allan Plekksepp (kitarrid, bass, elektroonika)

Diskograafia:

•• „Irratsionaalne” (2007)

•• „Before you think EP” (Pastor Willardiga, 2008)

•• „Kaleidoskoop” (2010)

Esinemised:

•• ETV „MI” (aprillis)

Internetis

•• netvibes.com/kreatiivmootor