20 000-kroonised preemiad.

Tänavused kunstipree-mia laureaadid on Elna Kaasik, Ly Lestberg, Marko Mäetamm ja Andres Tolts. Kaasiku puhul hinnati ta Jaapanis Kyotos rahvusvahelisel tekstiilikonkursil eksponeeritud põimevaipu ja dekoratiivkangaid. Lestberg pälvis preemia fotolavastuslike tööde eest mullustel isiknäitustel. Mäetamme puhul sai määravaks ta näitus "Olemise keemia" ning Tolts pälvis au Rotermanni soolalaos toimunud retrospektiivnäituse "Kronoloogia" eest.

"Igale kunstnikule on tunnustus vajalik ja veel parem, kui sellega kaasneb ka majanduslik toetus," ütles Tolts pärast preemia kättesaamist.

Kunstnike liidu president Jaan Elken oli tulemustega rahul ja lisas, et seekord oli preemia ajaloos erakordne juhtum: "Kunstnike liidu komisjon hääletas lõppvoorus salajasel hääletusel Toltsi poolt sajaprotsendiliselt."

Kokku esitasid loomingulised alaliidud, kunstimuuseumid, galeriid ja kõrgemad kunstiõppeasutused preemiale sel aastal 43 kandidaati. Zhürii koosnes kunstnike liidu volikogust, Tallinna linna kunstinõukogust ja kultuuriametist.

Mitu aastat on kõneldud Eesti auväärsema, 1973. aastal asutatud kunstipreemia devalveerumisest. Seekord on kõik laureaadid väärikad, osalt mängis valikul kaasa seegi, et Kultuurkapitali ja riigi preemiad anti varem välja ning nii mõnegi kunstniku puhul tekkis juba ülepremeerimise oht. Raua preemia saamiseks esitati tänavu ka neli elutööauhinna kandidaati, kuid need ei leidnud toe-tust, samuti jäid auhinnata kunstiteadlased. Teisalt katab selle aasta preemia-saajate valik hästi erinevaid kunstiliike ja põlvkondi.

Pärnu Uue Kunsti Muuseum kuulutas Mark Soosaare algatusel välja

"TriikRaua" preemia, vihjates sellega, et Kristjan Raua kõrval on eesti kunstiklassik ka Nikolai Triik. Auhind antakse välja 4. juunil Pärnus ning sellele kandideerivad Jüri Arrak, Evald Okas, Andrus Joonas ja Ly Lestberg.

Kristjan Raua preemia saajad aastatel 1995–99

1995 – Anu Raud, Jaan Toomik, Mart Kalm, Ado Lill

1996 – Mari Adamson, Kaarel Kurismaa, George Steinmann, Juhan Maiste

1997 – Urmas Viik, Jüri Kaarma, Jaan Klõsheiko, Maile Grünberg

1998 – Urve Küttner, Eve Kiiler, Peeter Linnap, Tõnis Vint, Kaido Ole

1999 – Eve Kask, Mai Levin, Ivo Lill, Katrin ja Peeter Pere