Noorte laulu- ja tantsupidu on tänaseks alanud. Käes on rõõmupäevad nii lastele kui ka nende õpetajatele ja vanematele. Keegi ei kahtle, et pidu tuleb tore, mille eest suur tänu kõigile, kes sellega seotud olnud.

Tantsulastel on seljataga (lõpuks ometi!) väga raske nädal. Kaksteist tundi päevas käib üle jõu täiskasvutelegi, mis siis veel seitsme-kaheksa aasta vanustest rääkida. Esmaspäeval sadas paduvihma, eile-üleeile kõrvetas päike, aga varju polnud kuhugi minna ei ühe ega teise eest.

Proove tuleb muidugi teha, selle vastu pole kellelgi midagi, aga kas need peavad ikka nii hirmpikad ja väsitavad olema? Sest lisaks üldliikumisele õpiti sel nädalal ka päris uusi tantse. Ehk võimuks osa neist juba aasta jooksul selgeks saada?

Kui laps õhtul surmväsinuna ja staadionitolmust mustana voodissse vajub, et järgmisel hommikul taas kell seitse tõusta, meenutab asi rohkem piinamist kui huvialaga tegelemist.

Teiseks võinuks lastele siiski harjutamise ajaks inimväärsed tingimused luua. Lauluväljakule oli pissimise tarvis lihtsalt kile üles tõmmatud ja selle taga nad siis kõik käisid.

Sooja suppi õnneks anti, kuid selle saamiseks tuli seista pikas järjekorras ja pahatihti polnud see ka kuigi toitev. Kui üks lapsevanem juhtis koka tähelepanu sellele, et supi sees midagi ei ole, vastas see, et paks on põhjas, aga ei saa kätte, sest kulp on liiga lühike.

Hommikul pidid kõik lapsevanemad kodus kõva moonakoti kaasa panema, sest ega kaksteist tundi ju ühe söögikorraga vastu pea. Kas olnuks liiga palju tahta, et lastele kuumal suvepäeval ka pisut mahla oleks jagatud? Kohapealne kaubandus käis oma rada pidi, kasseerides ühe pooleliitrise limpsipudeli eest 10-12 krooni.

Ajast aega on õpetatud inimesi juhtima piitsa ja prääniku meetodil. Tantsupeo proovidel jagus piitsa piisavalt, aga präänikuid oleks võinud ikka ka jagada, kasvõi otseses mõttes. "Kogu aeg saame riielda," kurtis laps ühel õhtul päris õnnetuna. Jääb loota, et pidu ise oma toreduses lõpuks kõik kannatused korvab. Muidugi, kui pealtvaatajad ikka ilma reklaamita kohale tulla oskavad.