Oskar Kruus on andnud välja luulekogusid, novelle, romaane, näidendeid ning olnud üks aktiivsemaid teatrikriitikuid.

1995-kroonise Kultuurifondi aastapreemia pälvisid Eesti vanemat ajalugu uurinud arheoloog Lembit Jaanits, rahvapärandi uurimise ja antoloogia "Eesti rahvakalender" koostamise eest folklorist Mall Hiiemäe ja Kihnu saarel rahvakunsti alalhoidmise eest Elve Vahkel.

Tulemusrikka koorijuhtimise ja pedagooglise tegevuse eest sai aastapreemia dirigent Vaike Uibopuu, isetegevuslike puhkpilliorkestrite juhendamise ja puhkpillialase tegevuse laiendamise eest Põlvamaal dirigent Raimo Reitel ja senise loomingu ning arvutimuusika laserplaadi "Read" eest helilooja Alo Mattiisen.

Aastapreemia said veel ajakirja Teater.Muusika.Kino. toimetaja Reet Neimar ja fotograaf Kalju Suur fotoraamatu "Silmast silma" väljaandmise ja kauaaegse fotograafiaalase tegevuse eest. Sama suure preemia pälvisid Vanemuise teatri näitleja Raine Loo meisterrolli eest Mati Undi lavastuses "Taevane ja maine armastus" ning tekstiilikunstnik Tiiu Valdmaa Hiiumaa kunstielu edendamise ja Vaemla villaveski ellukutsumise eest.

Kultuurifondi aastapreemiate kätteandmisel ütles kultuuriminister ja Kultuurkapitali nõukogu esimees Jaak Allik, et peab kadestamisväärseks Kultuurifondi head valikut kultuuriedendajate seast.

Kultuurifondi nõukogu esimees Ivi Eenmaa märkis, et Kultuurifond soovib kasvõi väikeste summadega aidata kultuuriedendajaid üle Eesti.

Hiljuti võitis Kultuurifond kohtuprotsessis maksuametit, mille tulemusel peaks Kultuurifond tagasi saama ligi pool miljonit krooni tulumaksu. Eenmaa avaldas lootust, et tagasisaadav raha jagatakse preemiateks.

KIRSI KENDER