Ärkamine

Helilooja  Erkki-Sven Tüür kirjutas Euroopa kultuuripealinna aasta puhul uue teose Eesti Filharmoonia Kammerkoorile ja kammerorkestrile, mis tuleb esmaettekandele Estonia teatri kontserdisaalis homme, 10. märtsi õhtul. Helilooja sõnul tugineb teos kevadise taassünni müsteeriumi vaatlemisele: „Siin ühineb mõneti panteistlik-ürgeestlaslik ja kristlik tunnetus. Kasutatud on ülestõusmispühade mõningaid liturgilisi tuumtekste (ladina keeles), aga ka Hölderlini (saksa keeles), Juhan Liivi, Ernst Enno, Jaan Kaplinski ja Doris Kareva (eesti keeles) poeesiat.“

Tüüri uudisteost esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Sinfonietta Riga, dirigendiks on Daniel Reuss. Lisaks uusteosele on kavas ka "Insula deserta", "Rändaja õhtulaul" ning "Rada ja jäljed".  Kontserti kannab üle Klassikaraadio. „Ärkamine“ kui kultuuripealinna sõnumikandja kõlab lisaks Tallinnale sel kevadel veel Tartus, Riias ja Berliinis. 

Club 2011

Reedel, 11. märtsil, ühendavad kultuuripealinnad Turu ja Tallinn kultuurijanused elektroomikamuusika austajad ööklubis, toimub klubiõhtu “Night Moves”, mis sai alguse 2010. aasta juunis Helsingis klubis Kuudes Linje . Tallinnas peetakse pidu uues lokaalis F-Hoone. Esinema on kutsutud Jori Hulkkonen (FIN), Ionik (FIN), Mustad Noodid (EST) , Alari Orav (EST), Jaagup Jalakas (EST) , VJ-d Beige/Harmaa (FIN) ja Propaganda (EST).

Armastus salakaubaks

Nädalavahetusel, 13. märtsil, toimub Estonia teatris laste ja noorte muusikaprojekti "Armastus salakaubaks" kaks etendust. Projektis osalevad sajad 10–16-aastased lapsed ja noored üle Eesti, kes kannavad ette Tšaikovski, Mozarti, Puccini, Bizet’, Wagneri jt. tuntud ooperi- ja balletiheliloojate teoseid. Muusikaõpilastest koosneb orkester, laval on noored lauljad ja tantsijad, ka kostüümid ning lavakujundus on valminud noorte kätetööna.

Noori juhendasid dirigent Priit Aimla, lavastaja Ivo Eensalu, koreograaf Lemme Saarma, kunstnik Jane Kaas, noortetöö juht Mailis Kuur ja paljud teised Estonia töötajad, fännid ja vabatahtlikud abilised. 

Lokaalraadio festival "Radiaator"

17. ja 18. märtsil toimub Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis raadiokunsti festival Radiaator, mis keskendub eksperimentaalse (heli)kunstipõhise keskkonna loomisele, kaardistamisele ja tänapäevaste meediapraktikate kriitilisele analüüsile.

Kaasaegses kunstipraktikas mõeldakse radiofoonilise ehk raadiokunsti all teatud kontseptuaalset raamistikku, mis esitleb kunstiliste positsioonide mitmekesist spektrit, peegeldades kaasaegset sotsiaalkultuurilist ja kunstilist keskkonda. Radiofooniline kunst kasutab erinevaid loomingulisi lähenemisviise suhestumaks kaasaegse igapäevaeluga ning küsib pidevalt - mis kujundab, muudab ja defineerib meie mõtlemist erinevate tehnoloogiate arenedes. 

Raadiokunsti on kutsutud tegema rahvusvaheline seltskond - raadiokuuldemängude autor ja meediakunstnik Felix Kubin Saksamaalt, raadiokunstnik Sarah Washington Inglismaalt, kultuuriraadiote võrgu Radia üks asutajatest, Knut Aufermann Inglismaalt, Hollandi heliesteetik Paul Devens, Serbia kultuuriaktivist Nebojsha Milkic, USA-st tuleb heliinstallatsioonidega tegelev Anna Friz, Suurbritanniast pärit Balti Filmi- ja Meediakooli lektor Shawn Pinbeck, eestlased Roomet Jakapi ning Erkki Luuk. Lisaks väike kodumaine orkester Eesti Elekter, Eleonora Tikas, Raul Keller ja koreograaf Katrin Essenson.

Kogu seda müriaadi saab otseülekandena jälgida ka Tallinnasse kohale tulemata, aadressiks: www.lokaalraadio.ee

Lokaalraadio programmis on võimalik osaleda kõigil muusikaloojatel. Kuni 16.märtsini ootab DJ Felix Kubin demosid artistidelt, kes soovivad, et nende lugusid mängitaks. Demod peavad olema CD-plaadil, soovitavalt 1-2 lugu. Demod võib jätta Von Krahli Teatri valvelauda Katrin Essensoni nimele või leppida kokku nende saatmiseks: info@mkdk.org. Korraldajad paluvad demomaterjalidele  lisada artisti nime, loo pealkirja, loo kestuse ning soovi korral lühidalt lisainfot loetavas kirjas. Materjale ei tagastata. 

Kevade vastuvõtmine

Pühapäeval, 20. märtsil võetakse suurejoonelise üritusega "Kevad kõnnib mööda linna" vastu kalendriaasta kevade saabumine. Õigupoolest on kevade vastuvõtmine Kodulinna maja traditsioon, kuid Kultuuripealinna aasta puhul tähistatakse kevade tulekut lisaks tavapärastele avamissündmusele, kontsertidele, etendustele ja kultuurikorüfeede juhitud jalutuskäikudele laiemalt ja professionaalselt orienteeritumalt.

Kevade vastuvõtmise kavas kellaajaliselt 20. märtsil 2011:

11.21: Kevadkuulutused taimeriigis. Botaanikaaia palmimaja juures ootab külastajaid Urmas Laansoo. 

12.21: Kevadeootus Tallinna loomaaias. Pärast piletiostu Paldiski mnt poolsest väravast palume oodate - teile tuleb teejuhiks Aleksei Turovski. 

13.21: Tallinn sellel kevadel. Kodulinna Majas kohtub huvilistega Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Seltsiks oodatakse ka varasemaid Tallinna linnapäid, nt Ivar Kallioni, Harry Lumit, Albert Norakut, Hardo Aasmäed, Priit Vilbat, Ivi Eenmaad, Peeter Leppa, Jüri Mõisa, Tõnis Paltsi ja Jüri Ratast. 

14.21: Heinz Valk räägib vingest saarlasest Ilmar Tornist. Tulge Rohelisele Turule, leidke üles salong Allee, astuge sisse, ostke pilet, riputage mantel nagisse ja edasi kuulete kõigest juba kohapeal.

15.21: "Isevärki koolipäev" Viimsi keskkooli alglasside näiteringi esituses. 

16.21: Jalutuskäik linnamaastikul asuurkeraamika galeriis Loewenschede tornis (sissepääs Tornide väljakult). Koos tehakse väga suur lauamäng - luuakse lausa uus linn ja minnakse koos sõpradega sinna seiklema. 

18.21: Saadame Toompeal Piiskopi aias koos ansambliga Igihaljas Seitse ja tulegrupiga Flameous looja viimase talvepäikese. 

19.21: Seitse sammu üle seitsmemeetrise kaevu. Vanadest aegadest sõnas, pildis, tantsus ja muusikas. Vene tänav 16 (sissepääs õuepealsest uksest). 

01.21: Kevade saabumise tähistamine Musumäel.

Muusik resideerub Mustamäel - helilooja Märt-Matis Lill

Märt-Matis Lille muusikas on oluline orientaalse mõttelaadi ja loodusrahvaste kultuuride mõju. Helilooja autorikontsert toimub teisipäeval, 22. märtsil kell 18 Mustamäe Kultuurikeskuses Kaja.

Kontserdil esinevad tütarlastekoor Ellerhein ja löökpilliansambel PaukenfEst ning tenor Aleksander Arder, bariton Taavi Tampuu, klarnetist Andreas Aben ja kitarrist Kristo Käo. Neile on Märt-Matis Lill kirjutanud uue teose, pidades silmas just Mustamäel resideerumist.  Kontserdile eelneb kevade alguse tähistamine Märt-Matis Lille trompetisignaaliga kultuurikeskuse rõdult kell 17.45. Sissepääs kontserdile on tasuta.

Kolmapäeval, 30. märtsil võib aga soovitada filmiõhtut kõigile, kes eelistavad põneva heliribaga filme: kell 19 räägib Märt-Matis Lill Balti Filmi- ja Meediakooli kinosaalis filmivaatamise juurde oma kogemustest filmiheliloojana.