Riigikogu valmistub vastu võtma otsust, mis paneks valitsusele kohustuse valmis ehitada kolm suurt kultuuriobjekti.

Teisipäeval Riigikogus esimesel lugemisel olnud otsuse-eelnõu järgi ehitatakse järgmise nelja aasta jooksul lõpuni Eesti Muusiakakadeemia, projekteeritakse Eesti Kunstimuuseumi uus hoone ning valmistatakse ette Eesti Rahva Muuseumi ehituskrunt.

Aastail 2000-2005 peab valitsus reformierakondlase Kaljo Kiisa ja koonderakondlase Tõnu Tepandi esitatud eelnõu järgi kindlustama kunstimuuseumi ehitamise ning Eesti Rahva Muuseumi projekteerimise lõpetamise. 2005. aastal tuleb eelnõu järgi alustada Kunstimuuseumi uue hoone ehitamist.

Tepandi sõnul on otsuse mõte selles, et seadusandja tasandil öeldakse välja, et riik ehitab need objektid. Otsuseprojekti kohaselt määratakse ehituse finantseerimine kindlaks iga aasta riigieelarvega. Samuti lasuks valitsusel ülesanne otsida ehituste rahastamiseks eelarveväliseid võimalusi ning taotleda abi rahvusvahelistelt organisatsioonidelt ja välisriikidelt.

Riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liikme Tiit Sinissaare väitel ei kohusta otsuse-eelnõu kolme kultuuriobjekti kohta valitsust tegelikkuses mitte millekski.

Maaliidu liige Juhan Telgmaa ütles parlamendiarutelul, et mõne aasta pärast võib raskustesse sattuda mitu Eesti panka, mille vabanevaid hooned võiks suurepäraselt kultuuri jaoks kasutada.

"Selliste mõttekäikudega ei ole me ennast lõbustanud," vastas Tepandi. Kolmest paljuräägitud kultuuriobjektist on kõige kaugemale jõutud muusikaakadeemia ehitamisega. Tallinna kesklinnas asuva hoone ehitust alustati 1990. aastal ja selleks on juba kulutatud 26 miljonit krooni ning majakarp on peaaegu valmis. Kunstimuuseumi ehitamiseks Kadriorgu on valmis projekt, Tartus tehti tänavu algust Eesti Rahva Muuseumi ehitusplatsi ettevalmistamisega.

Arvo Pärdi "Litany" juhib Billboardi edetabelit

Rahvusvahelise nädalalehe Billboard 12. oktoobri andmetel juhtis eelmisel nädalal klassikalise muusika kategoorias plaatide läbimüügilt Arvo Pärdi "Litany" (ECM).

Pärdi teose esitajateks on The Hilliard Ensemble, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester, dirigeerib Tõnu Kaljuste.

Arvo Pärdi "Litany" on lindistatud 1995. aasta septembris Tallinnas Niguliste kirikus. CD valmis ning jõudis müügile 26. augustil 1996.

Varem on eesti muusikast Billboardi edetabelis olnud Aarvo Pärdi "Te Deum" (ECM) Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri esituses (dirigent Tõnu Kaljuste). Plaat püsis 1994-1995 aastal edetabelis 52 nädalat ning kandideeris 37. Grammy auhinnale.

Rakvere teatri sõbrad asutasid Teatriklubi

Rakvere teatri sõbrad asutasid esmaspäeval Rakveres Teatriklubi.

Teatriklubi asutasid Lääne-Viru maavanem Marko Pomerants, Rakvere linnapea Tiit Kullerkupp, Rakvere teatri direktor Indrek Saar ja Maapanga juhatuse esimees Ants Leemets.

Klubi moto on "Leida endas teatrit ja leida ennast teatris", ütles Indrek Saar. Klubi valis oma peanäitejuhiks Marko Pomerantsi.

Teatriklubisse astumiseks on vaja kahe liikme soovitust ja ühe Rakvere teatri etenduse pileti ettenäitamist.

Kihelkonna kiriku oreli ennistamine maksab miljon krooni

Lähiajal hakatakse Kihelkonna kirikus restaureerima Eesti vanimat, väärtuslikumat ja ainsat kuulsa orelimeistri Johann Andreas Steini säilinud orelit.

Balti riikide oreliehitajate konsultandi Göran Grahni sõnul on Johann Andreas Steini ehitatud Kihelkonna kiriku orel üks Eesti vanimaid ja väärtuslikumaid. Grahn on tasuta koostanud ja eesti keelde tõlkinud oreli ennistamise projekti.

Oreli restaureerimine läheb Grahni sõnul maksma ligi miljon krooni. Raha loodetakse saada kõikvõimalikest annetustest, loteriidest ja kontsertidest. Koostatakse ka voldikud mitmes Euroopa keeles, et informatsioon oreli restaureerimisest leviks kogu maailmas.

Oreli restaureerimistööd võivad kesta terve aasta. Korraldajate soovil peab töö tegema Eesti firma, sest "orelimeistrid Kriisad on Baltimaades number üks ja nende standard vastab täielikult maailma standarditele".

Konkurss töövõtjatele korraldatakse kohe kui Kihelkonna kiriku oreli restaureerimise ühingul on veidi raha kogunenud. Praegu on ühingu arvel 16 400 krooni.

Baltic News Service/ETA/EPL