Kultuurkapital andis välja kaheksa 50 000 krooni suurust peapreemiat ning sihtkapitalide preemiad kogusummas 475 000 krooni 32-le eesti väljapaistvale kunstitegelasele ja kollektiivile.

50 000 krooni suurused peapreemiad said Tõnu Kaljuste ja Filharmoonia kammerkoor menukate kontsertide ja heliplaatide eest juubeliaastal; Jaan Kruusvall, Mikk Mikiver, Maria Klenskaja aasta parima algupärandilavastuse "Hullumeelne professor, tema elukäik" eest Eesti Draamateatris; Jüri Kuuskemaa Tallinna vanalinna vaimse hoolduse eest; Johannes ja Ants Taul torupillitraditsiooni taastamise ja edendamise eest; Aarne Vinkel Juhan Liivi kirjakogu "Mu kallis Liisi" ja proosaraamatu "ööl on üheksa poega" koostamise ning pikaajalise tegevuse eest Liivi loomingu uurimisel ja publitseerimisel; arhitekt Toomas Rein eesti arhitektuuri oluliselt mõjutanud majade, muu hulgas isiknäituse eest Rotermanni soolalaos ning Aleksander Tshikin eesti spordielu arendamise eest.

Tõnu Kaljuste ja Mikk Mikiver said laupäeval ka eraalgatusena loodud Eesti Kultuuriauhinnalt Suure Vankri auhinna.

Mikiveri sõnul ei tasu preemiate jagamisel rääkida kõigepealt rahast ja seetõttu pole ka mõtet võrrelda Suure Vankri ja Kultuurkapitali auhindu ning riiklikke preemiaid.

Mikiver pidas enda jaoks oluliseks, et sai esimesena lavastajatest Suure Vankri, mida hindab kui sümbolit. "See kuju on kaunis. Raha kaob, kuju ei kao. Ma ei taha sel teemal rääkida, sest nii võib iga uue asja ära lörtsida," sõnas Mikiver.

Kultuuriminister Jaak Alliku sõnul said Kultuurkapitali preemia kahtlemata parimad kultuuriinimesed. Samas pole kultuur Alliku sõnul ala, kus saab määrata kindlat paremusjärjestust.

Suure Vankri auhinda ei julgenud Allik Eesti Oscariks nimetada. "Elame veel mõne aasta ja vaatame, kas poistel jätkub vastupidavust auhind traditsiooniks muuta. Suure Vankri õnnestumise määras targalt ja professionaalselt valitud zhürii, mistõttu preemia muutus kohe prestiizhseks," rääkis Allik.

Kultuuriinimestele mõeldud erakapitalil põhinev Suure Vankri preemia on 5000, Kultuurkapitali preemia 50 000 ja riiklik preemia 100 000 krooni. "Olen kindel, et tänu esimese Suure Vankri üleandmise õhtu õnnestumisele mitmekordistus ka preemiafond," märkis Allik. Ta nentis, et riiklikku kultuuripoliitikat ei saa praegu veel erakapitalile rajada. "Oleksime õnnelikud, kui saaksime nii rikkaks, et kultuur võikski erakapitalil rajaneda," lisas kultuuriminister.

Alliku väitel polnud juhuslik, et riiklik kultuuripreemia tõusis aastaga 16 000-lt 100 000 kroonini. "Lepo Sumera tõstatas Eesti Päevalehes riikliku preemia väiksuse küsimuse lõppeva aasta algul, pärast preemia kättesaamist. Jumal tänatud, et temal polnud avalikus kirjas peaminister Tiit Vähile häbi küsida, kas Eesti riigil pole häbi anda riikliku preemiana 16 000 krooni," meenutas Allik.

Pärast Sumera avalikku kirja suurendas valitsus riiklikku preemiat 100 000 kroonini. "Küsimuse, kas räägime rahast või tunnustusest, tõstatasid seega kultuuriinimesed ise," lisas Allik.

Kultuuriinimestele soovis Allik järgmiseks aastaks, et teoseid jätkuks igale preemiale. "Tähtis on, et väärt teoseid oleks rohkem kui preemiaid."

Kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia (=85 20 000 krooni):

Sirje Helme, Jüri Palm, Ellen Hansen, Rühm T, Villu Jaanisoo, Jorma Mukala.

Helikunsti sihtkapitali aastapreemia (=85 15 000 krooni): Ester Mägi, Maigi Pakri, Alo Ritsing, Lepo Sumera, NYYD ENSEMBLE, Evi Arujärv, Raimo Kangro.

Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali elutöö preemia (=85 30 000 krooni): Enn Säde ja Rein Maran.

Ausa mängu preemia 10 000 krooni sai Valentin Kuik ning filmikriitika preemia 10 000 krooni sai Jaak Lõhmus.

Rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemia (=85 7000 krooni): Anni Lahe, Helgi Sildvere, Mait Raudsepp, Ants üleoja, Linda Kardna, Ando Kiviberg, Maie Viilup, Aili Miks, ülo Luht, Mati Mandel.

Näitekunsti sihtkapitali aastapreemia (=85 10 000 krooni): Priit Pedajas ja Eesti Muusikaakadeemia Kõrgema Lavakunstikooli XVIII lend väikelavastuse "Lugu valgest varesest" eest, Jaanus Rohumaa ja Viljandi Kultuurikolledzhi teatrikunsti eriala I lend väikelavastuse "Spoon River" eest, Ingomar Vihmar ja tema trupp väikelavastuse "Hei, Luciani" eest.

Arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia (=85 30 000 krooni): Emil Urbel, Uko Künnap ja Ago Pähn.

KäRT KARPA