Klubiööst koorimuusikani

Kokku esineb ligi 250 artisti nii meilt kui ka mujalt. Oma maitsele sobiliku kontserdi leidmisel aitavad mitmesugused erilavad, kus artistid on stiili järgi jaotatud. Näiteks Estonian Funk Embassy peoõhtutel saab puusad alati nõksuma, ilmselt ei peteta lootusi ka tänavu. Peale eesti ja läti fungi- ja džässitegelaste nagu Pieneņu Vīns, Estrada Orchestra ja Lexsoul Dancemachine, astub üles hingestatud hiphop-poeetikat džässi ja souli kastmes esitav Akua Naru.

Maailmamuusika showcase’id on enamasti täis mõnusaid üllatusi. Nii tasub kaasa elada siitsamast Tallinnast alguse saanud Afro Tallinn Beat Orchestrale, mis on mitmekultuuriline segu eri pillidest, tantsust, värvidest ja muusikast. Ka Alluri kontsert tõotab toredaid kogemusi. Indiast pärit muusik on pannud oma lugudes läänemaailma indie-popi helikõlad kokku kodulinna Hyderabadi pärandiga.

Tallinna värskeima muusikafestivali Sweet Spot esitlusõhtul saab ilmselt aimu sellest, mis juulis Kultuurikatla pargis toimuma hakkab. Kindlasti tasub kuulama jääda Islandi tõusvat poptähte Hildurit, keda muide saab laupäeval festivalipiletita näha linnalaval Kärbes Kitchen&Bar. Kanada duo Samurai Champs ühendab oma loomingus tänapäevase R&B ja hiphopi mahedad ja tumedad küljed.

Koorimuusikahuvilised seadku sammud uue koorimuusika kontserdile, kus kaheksa eesti heliloojat, sh Sander Mölder ja Eeva Talsi, on loonud värsket koorimuusikat mudilaskoorist meeskoorini, ühendavaks elemendiks eesti rahvalaul.

Tantsumuusika klubi Hall avab TMW ajaks taas oma uksed ning 24 tunni jooksul saab end tühjaks tantsida Eestist, Suurbritanniast ja Taanist pärit diskorite parimate elektroonika- ja tehnohelide saatel.

Kuku klubis toimub kahel õhtul põneva pealkirjaga TMW CryptoMarketi peoõhtu. Ei, TMW-l ei räägita kahel õhtul järjest krüptovaluutast, vaid keskendutakse kunstpopile ja tulevikuhelidele ning artiste jagub igale maitsele. Üles astuvad nii eelmise aasta TMW üks populaarsemaid artiste Mart Avi kui ka Florian Wahl ja Maria Minerva. Sekka toredaid üllatusi nii Venemaa kui ka Sloveenia underground’i skeenelt.

Tallinna-Narva dialoog

Kuigi TMW kunstiprogrammi raames otseselt juubeliaspektiga seotud eriüritusi toimumas pole, tõstab programmi koordinaator Kadi-Ell Tähiste tänavuses programmis esile EKA Narva kunstiresidentuuri „dessandi” Tallinna. „TMW on 2018. aasta sügisel korraldamas sügisfestivali Station Narva ning seepärast tundus loogiline alustada kahe linna dialoogi kunstiprogrammi raames. Nõnda toimub laupäeval, 7. aprillil Telliskivi loomelinnakus EKA Narva kunstiresidentuuri kunstniku seinamaali avamine, millele järgneb vestlusring,” räägib Tähiste.

Peale selle jätkub populaarne Tallinna Teisipäev, mille raames saab pikendatud lahtiolekuaegadel külastada Tallinna galeriisid ja osaleda nende eriüritustel. „Formaat sobib hästi kõigile, kes soovivad end kurssi viia pealinna galeriimaastikuga ja kohtuda kunstnike ja galeristidega. Varasemad aastad on näidanud, et lisaks kohalikele kasutavad seda võimalust aktiivselt festivali ajal linna saabunud väliskülalised,” ütleb Tähiste. Sel aastal alustatakse kell 17 galeriist Positiiv, kust liigutakse edasi Okapi galeriisse, sealt EKA galeriisse, siis Temnikova & Kasela galeriisse ning õhtu lõpeb kell 21 näitusetuuriga Vaal galeriis.

Alates tänasest saab kuuel õhtul kinos Sõprus vaadata dokumentaalfilme. Loodusest, inimasustusest ja muidugi muusikast pajatava TMW dokkide programmi on kokku pannud Andrei Liimets. Tema sõnul on filmiprogrammi tugevus see, et kuna märksõnad on olnud üsna eklektilised – muusikast ja muusikaga seotud persoonidest looduskeskkonna ja inimasustuseni – on see võimaldanud võtta programmi parimad palad, mida oli eelmisel dokumentaalfilmiaastal pakkuda.

„Näiteks „An Inconvenient Sequel” on järg ilmselt kõige kuulsamale kliimadokumentaalile üldse, „Human Flow” on kõige mastaapsem seni tehtud film rändekriisist, mille muudab veel intrigeerivamaks fakt, et autor on maailmakuulus Hiina kunstnik ja dissident Ai Weiwei. „Chasin Corali” võib raudselt nimetada üheks eelmise aasta visuaalselt kõige kaunimaks filmiks, „The Goodiepal Equation” on midagi tõeliselt ainulaadset juba üksnes tänu oma kesksele karakterile,” räägib Liimets.

Ainsa Eesti filmina on programmi haaratud värske muusikadokumentaal punkar Freddy Grenzmannist. „Enam kui elu” sai Liimetsa sõnul valitud seepärast, et kuna suures osas keskendub TMW dokiprogramm keskkonnateemadele ja muusika oleks muidu ehk liiga varju jäänud. „Eelmine aasta ei toonud endaga kaasa ühtki tõelist muusikakeskset meistriteost nagu möödunud aastal linastunud „One More Time with Feeling” Nick Cave'ist.”