Viinistu kunstimuuseumi hoovil on valmimas amfiteater, teisipäeval lõpetati muru panemine ja seati pingid paika. Samal ajal tegid näitlejad relsside peal edasi-tagasi liigutataval laval proovi.

Näidend toob lisaks Mäele vaataja ette teisigi eesti kunsti suurkujusid, siin on tegelasteks Amandus Adamson, Nikolai Triik, Aleksander Tassa. Tegevusliin kulgeb Mäe elu järgi: Tartust Peterburi ja Pariisi, et jõuda lõpuks Tartu vaimuhaiglasse, mille palatis toimuvad stseenid raamivad näitemängu. “Konrad Mäe puhul ei mängi ma mitte niivõrd vaimuhaiget, kuivõrd inimest, kes taotles oma kunstiga absoluuti,” ütleb kunstnikku kehastav Hendrik Toompere juunior.

“Külmetava kunstniku portreed” teeb väga hea seltskond, mis osaliselt kattub Kivastiku eelmise näidendi “Teener” tegijatega.

Eelmaa maksab kätte

Lisaks Toomperele on ametis garderoobikaaslased Draamateatrist Aarne Üksküla, Sulev Teppart, Raimo Pass ja Aleksander Eelmaa. Hullumaja õde ja teisi naisterolle mängib Liina Vahtrik.

Küll aga on teatriprotsessis vahetatud rolle – Kivastiku uus näidend on lavastajadebüüdiks Aleksander Eelmaale. “Sass maksab nüüd lavastajana kätte kõik selle, mis tal on tulnud varem näitlejana taluda,” viskab nalja Hendrik Toompere, kes on varem olnud Eelmaale korduvalt lavastajaks. “Eks ta teeb samu asju, mida pidi ise kannatama. Sunnib jooksma. Teeb näitlejatele arusaamatuid ja mõttetuid märkusi,” kurdab näitleja naerulsui elu üle.

Raimo Pass, kes oli “Teenris” lavastaja rollis, mängib mitut rolli, sealhulgas teist kunstiklassikut Nikolai Triiki. Lisaks kujundab muusikat, mille suhtes on näidendis selged vihjed. “Muusika – ragtime. Peaks olema ragtime’i aeg,” on Mart Kivastik remarki kirja pannud. Lisaks kõlab elus viiulimuusika ja põristamine Kaarel Kurisma metallobjektidel.

Viinistus teatritegemise mõte oli üleval ammu, idee kirjutada sinna näitemäng just Konrad Mäest olevat sündinud välgatusena Mart Kivastikul.

Näeb ka Mäe maale

“Meile kinnitati, et Viinistu on koht, kus ei saja, kuid nüüd on iga päev veidi vihma sadanud,” rääkis prooviprotsessist Üksküla. Hoolimata vihmast on näiteseltskond eluga Viinistus rahul.

Viinistusse teatrit vaatama tulnud inimestel on põhjust kohale tulla varakult, sest muuseumihoones ripub üleval Konrad Mäe teoste näitus.