Jaan õun sündis 1945. aastal Kohtla-Järvel. Kokkupuuted muusikaga said alguse Kohtla-Järve Lastemuusikakoolis ja Tartu Muusikakoolis, kus ta õppis flööti Jaan Hargeli juures ning võttis viiulitunde Linda Riinerilt. 1968. aastast jätkas ta õpinguid Tallinna Muusikakoolis Kalju Vesti juures. Järgnes Tallinna Riiklik Konservatoorium ja Elmar Peäske klass. 1970. aastal võitis ta ülevabariigilisel puhkpillimängijate konkursil I preemia. 1974-1978 täiendas ta end Leningradi Konservatooriumi aspirantuuris Aleksandra Vavilina-Mravinskaja juures. 1973. aastal alustas ta tööd Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris. Kuni viimase ajani töötas õun ERSO flöödirühma kontsertmeistrina ja EMA professorina. Juba raske haiguse küüsis, säilitas ta nakatava optimismi ning huvi kolleegide tegemiste vastu.

Jaan õuna esinemisi solisti ja kammermuusikuna on raske kokku lugeda. õuna-interpreeti iseloomustasid nõudlik esituskvaliteet, erakordne kontakt publikuga, huvitava repertuaari ja põnevate kontserdivormide otsingud. Ta oli mitme ansambli algatajaks ja hingeks. 1972. aastal asutatud ERSO puhkpillikvintett tegutses kuus aastat. 1979. aastal alustas Camerata-Tallinn, mille tegevus moodustab Eesti muusikaloos omaette peatüki. õuna õhutusel on sündinud ja tema poolt esiettekandega ristitud põhiosa Eesti uuemast flöödimuusikast.

Jaan õuna nimi on tuntud mitme maa muusikapublikule. Kontserdireisid viisid teda Soome, Rootsi, Itaaliasse, Saksamaale, Venemaale, Austraaliasse jm.

Hüvastijätt Jaan õunaga algab teisipäeval kell 12 Estonia Kontserdisaalis, 13.30 järgneb muldasängitamine Metsakalmistul.

EPL

Jaan õun 1945-1996

ARHIIVFOTO