[Jõulumees

Stsenaristid: Indrek Ude, Toomas Muru, Toomas Sula

Rezhissöör: Toomas Sula

25 detsembril TV 3]

ANDRES LAASIK

Töötuks jäänud tuletõrjuja asub viimases hädas tööle jõuluvanana ja toob oma uues ametis inimestele jõulurahu. Selline muinasjutt on lühidalt Toomas Sula rezhiidebüüdina sündinud videofilm "Jõulumees".

Käsikirja naiivsus ja primitiivsus paljastus esimestest kaadritest ja laulva Vello Jürna külgepookimine "Jõulumehe" finaali ei päästnud siin midagi ja ei teinud ka hullemaks.

Ometi oli skemaatilises loos ja kohmakas dialoogis midagi väärtuslikku - tänapäevane aines, millesse näitlejad oma tööga klammerdusid. Lembit Ulfsak, Aarne üksküla, Maria Klenskaja, Arvo Kukumägi, Merle Palmiste, Piret Kalda ja Margus Jaanovits mängisid igaüks omal kombel kaasaegseid rahvalikke tüüpe, igaühel oma elulugu ja sõnum. Näitlejad vedasid loo puhtalt välja, neilt tuli ka muhedaid "pärleid". Arvo Kukumäe bokserites sportlik ärimees oli meeldejääv väärt töö, mis naelapea pihta tabas.

Nähtu põhjal on raske öelda, kui palju tuli näitlejatel ise pusida, kui palju said nad Toomas Sulalt tarvilikku juhatust. Igal juhul suudeti näitlejate loodu kaameraga kinni püüda ja jäädvustada.

Veidi rabedavõitu pildireas oli häid kaadreid (operaator Mait Mäekivi), leidlikku montaazhi. Töös oli pildilist värskust, mis rääkis tegijate soovist uutmoodi ja huvitavalt teha. üldiselt tubli pilt ja näitlejate meisterlik mäng korvasid hõreda käsikirja. TV 3 kavas olnud "Jõulumees" pole oma kvaliteedilt häbiväärsem kui enamik samalaadseid omatoodangusaateid. Tore, et jätkus julgust luua üks Eesti tänapäeva elu peegeldus, mis on harv külaline teleekraanil.

"Jõulumehe" zhanrilised ambitsioonid polnud õnneks teab kui suured, eks ta üks pühadeks tehtud kapustnik oli. Samal ajal on tehtud videofilm väärt investeering, kätt on saanud proovida uus mees telepõllul ja sugugi mitte lootusetult.