Rekordilise, 35 000 osalejaga noorte laulu- ja tantsupeo on lavastaja ja üldjuhid sidunud üheks peoks, millel on ühine algus tantsuplatsil ja ühine lõpp lauluväljakul.

Kümnenda noorte laulu- ja tantsupeo lavastaja Margus Kasterpalu soov oli, et kaks pidu saaks üheks peoks siduda. Juhtumisi sobisid laulupeo ja tantsupeo algul eraldi mõeldud nimed “Ilmapuu” ja “Lävel” üheks liita ja nii sai noortepidu ühise nime “Ilmapuu lävel“.

“Revolutsiooniline on see, et lauluväljakule ei tule suuri ekraane,” ütles Kasterpalu naljatoonil ja lisas tõsiselt: “Soovime, et lauluimet miski ei segaks, et inimesed kuulaksid ja vaataksid seda suurt koori, mitte suuri ekraane. Televiisorit saab kodus vaadata.”

Kõigi aegade suurim pidu

Laulupeo kunstilise juhi Aarne Saluveeri sõnul on selle peo ettevalmistamise ning isegi nimega saanud laulupeo mõte taas selge sõnastuse. “See on ühisolemise tunne, et oleme vaba rahvas, vabal maal, oleme siin kaua elanud, tuleme kokku, vaatame üle oma lapsed, lapselapsed, onude-tädide lapsed ja teeme seda kõike lauldes,” sõnastas Saluveer.

“Laulupeod võtsid vahepeal pseudonõukoguliku näitemängu ilme, millest saame lõpuks üle ja jõuame tagasi päris oma laulupeoni,” lausus Saluveer. “Peol kõlavad mitmed laulud, mida soovime laulda kõigi lauluväljakule tulnutega koos,” unistas ta.

Hiiumaa tantsujuht ja tantsupeo assistent Helle-Mare Kõmmus tõdes, et laulupeo repertuaar oli kooridele raske, kuid viimastes proovides hakkasid laulud juba välja tulema.

Tantsupeo üldjuhi assistent Ülo Luht kinnitas: “Selle peo läbikukkumine on välistatud, sest seda on nii suur meeskond ette valmistanud.”

Tantsupeo üldjuht-pealavastaja Maido Saar kuulas kolleegi väidet muheledes ning lubas, et tantsud toovad ka pisara silma. “Kodu, sõprus ja armastus,” sõ-nastas ta lävetantsude lihtsa sisu.

Neli aastat Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutust juhtinud Aet Maatee jaoks on see pidu esimene, mille juures ta on olnud ideest alates. “Organisatsioon on täiesti teine, kõik on uued ja noored tegijad,” ütles Maatee.

Siiani oli Maatee sõnul suurim noortepidu 1997. aastal, mil osales 27 000 lauljat ja tantsijat. “Sel korral on 9000 tantsijat ning 26 000 lauljat,” ütles ta. Sügisel nimekirjas olnuist jääb sel korral koju 3000 tantsijat-lauljat.

Maatee sõnul on riik andnud peo korraldamiseks 16 miljonit krooni. Kolm aastat tagasi oli riigi toetus 12 miljonit krooni.

Ilmapuu lävel

Pidu

•• Noorte laulu- ja tantsupidu “Ilmapuu lävel” peetakse

29. juunist kuni 1. juulini.

•• Toimub kolm tantsupeo etendust (29. juunil kell 19.00, 30. juunil kell 11.00 ja 16.00) ning 1. juulil kell 9 algab Vabaduse väljakult rongkäik lauluväljakule, kus kell 13 algab laulupidu.