„Noore Eesti” lavastamise kavatsust on Jaanus Rohumaa kandnud endas pikemat aega. 1917. aastal ühes maatalus kokku saanud kirjanduse suurkujude juhtumised on Rohumaa ideede kohaselt kokku kirjutanud Drakadeemia meeskond koosseisus Kairi Kruus, Jan Rahman ja Eva Samolberg. Tegelasteks on üks naine – Marie Under –, keda mängib Ülle Lichtfeldt, ja hulk mehi: Johannes Semper (Erni Kask), Friedebert Tuglas (Mait Joorits), August Gailit (Velvo Väli), Henrik Visnapuu (Peeter Rästas), Artur Adson (Lauri Kaldoja) ja Ants Laikmaa (Vanemuisest laenatud staar Hannes Kaljujärv).

Noor-Eesti kunstirühmitust taastama kogunenud seltskond jõuab tegevuse käigus hoopis teise tulemuseni. Lavastuse idee autorit Jaanus Rohumaad huvitabki loomingulise jõu puhang, mis neis inimestes lahvatas. „Nad kirjutasid ja avaldasid eesti luule ajaloos olulisemad kogud,” ütles ta Rakvere teatri „Noorele Eestile” pühendatud internetikonverentsil.

Uue lava ehitamisega ei paista aga tänavu silma ainult Rakvere teater. Teadupärast on Tallinnas juba mõnda aega töötanud kultuuripealinna programmi raames püstitatud Põhuteater, kus eelseisva suve jooksul mängitakse teatri NO99 lavastusi ning kodu- ja välismaiste külalisteatrite tükke. Lava püstitamine käib ka Tallinna Linnateatri hoovil. Uue maja ehitamise tuhinas lõhuti ju Lavaauk laiali. Nüüd plaanib teater sinna ehitada uue suveteatri, mis lähemal ajal siiski veel valmis ei saa. Teha jõutakse aga nii palju, et uuendatud Lavaaugus saab juba etendada linnateatri suvetükki, milleks on prantsuse komöödiameistri Molière’i „Scapini kelmused”, mille võrratut lavastust Rakvere teatris Andrus Vaarikuga nimiosas mäletavad ilmselt paljud. Komöödia, mille paljud dialoogijupid on saanud maailmakultuuris lööklauseteks, lavastab Elmo Nüganen. Osatäitjateks on tema lavakunstikooli kursus, mis järgmisel aastal lõpetab. 18. juunil välja tulevat komöödiat mängitakse kaheksa korda juunis ja veel kümme korda augustis.

Oodata on teisegi Molière’i komöödia lavaletulekut. Ago-Endrik Kerge lavastab Vanemuise teatri egiidi all Tartu laulupeomuuseumi pargis „Ebahaige”, mille peategelaseks on rohketest tõbedest vaevatud härrasmees nimega Argan, keda kehastab Aivar Tommingas. Tegemist on Molière’i viimase teosega, milles Argani osatäitmise ajal klassik laval elust lahkus. „Ebahaige” esietendus toimub 29. juunil ja seda mängitakse suve jooksul kokku kümme korda.

Uued mängukohad

Rahvusvahelise kaaluga kirjandusklassikud on laval MTÜ R.A.A.A.M. suvelavastuses „Pärast surma Jendalis”, mida mängitakse (nii nagu seda pealkirjast tuletada võib) Jänedal. See on tegevuskoht, kus elasid krahvihärra Johann von Ben-ckendorff ja tema naine Maria, kes on tuntud ka Mura Budbergina ja kelle kirevasse ellu mahtus rohkesti seiklusi. Peale selle, et Murat peetakse mitme riigi salateenistusega koostööd teinud agendiks, on ta elanud koos Maksim Gorki ja Herbert G. Wellsiga, kelle Urmas Lennuk on kirjutatud tüki „Pärast surma Jendalis” tegelasteks. 1. juulil Jänedal Pulli tallis esimest korda etendatava vähemalt osaliselt ajaloolise draama lavastaja on Hendrik Toompere. Suurkujusid ja mittesuurkujusid mängivad Merle Palmiste, Rain Simmul, Sulev Teppart, Hendrik Toompere jr ja Marta Laan.

Seni Keila-Joal suveteatrit teinud Eesti Draamateater on lossi müügi tõttu sunnitud kohast loobuma ja siirdunud mujale. Menukaks kontserdikohaks saanud Laitse Graniitvillas hakatakse sealse omaniku kutsel mängima Ameerika klassiku Eugene O’Neilli draamat „Saatuse heidikute kuu”, mida võib pidada Keila-Joal mängitud sama autori näitemängu „Pikk päevatee kaob öösse” järjeks. Lavastaja on Ingomar Vihmar ja näitetrupis on Kersti Heinloo, Jaan Rekkor, Roland Laos, Märt Avandi ja Taavi Teplenkov. „Saatuseheidikute kuu” stardib 16. juunil.

Eesti teatriloos märgilist rolli mänginud Paul-Eerik Rummo „Tuhkatriinumäng” tuleb tagasi Draamateatri ühistöös Saueaugu teatritaluga. Saueaugu teatriperemees Margus Kasterpalu lavastab „Tuhkatriinumängu” koos Draamateatri näitetrupiga, kuhu kuuluvad Ita Ever, Kaie Mihkelson, Ülle Kaljuste, Viire Valdma, Britta Vahur, Tõnu Oja ja Guido Kangur. „Tuhkatriinumäng” esietendub 4. augustil ning selle lavastuse jaoks uuendatakse Saueaugu teatritalu saali ja lava oluliselt.

Klassik Tammsaare sünnikohas korraldab Albu vald möödunud suvel menukalt läinud suveetenduse „Vargamäe varjus” teist hooaega. Augustikuus mängitakse kaheksal korral Mari isikule keskenduvat Urmas Lennuki näitemängu, mis on kirjutatud Tammsaare suurromaani ainetel. Tulemas on ka uus teos ja jälle Lennukilt. See kannab pealkirja „Vargamäe voonake” ja seal on kokku traageldatud motiive „Tõe ja õiguse” II, IV ja V osast. 28. juulil esietenduvat tükki mängitakse kokku üheteistkümnel õhtul.

Von Krahli teater on aga võtnud plaaniks tuua lavale klassika aegade hämarusest. Ette on võetud sumeri eepos „Gilgameš”, mille lavastaja Peeter Jalakas kavatseb kokku miksida igasuguse muu materjaliga. Sestap on „Gilgameš” praegu lavastuse tööpealkiri. Sumeri suurmehe rännakutesse võidakse mahutada varem filmitud intervjuusid tänapäeva mõtlejate ja teadmameestega, nagu näiteks Zecharia Sitchin, Slavoj Žižek, Erich von Däniken, Jack Kornfield, Eckhart Tolle jt. „Lavastuse temaatikat iseloomustavad sõnad on rännak, tõeotsingud, armastus, vääritimõistmised, kohalejõudmine ja valgustatus. Küsime, mida tähendab kangelaseks olemine täna, tsivilisatsiooni loojangul, kõikide seni tuntud väärtuste põrmustumise eelõhtul,” kõlab valmiva teose iseloomustus.

„Gilgameši” on oodata 17. augustil ja seda etendatakse Kultuurikatla augus. (Kultuurikatla auguks nimetatakse ruumi, mis on selle koha peal, kuhu pidi valmima moodne black box.) Seda ruumi on kavas etendamiseks kasutada kuni 5. septembrini. Äsja alanud proovides osaleb kogu Von Krahli teatri trupp ja oodata on rohkete visuaalsete ja tehniliste elementidega etendust, mis jätkab rida, kus ees on lavastused „Eesti ballaadid”, „Eesti meeste laulud” ja „Alguses oli”.

Klassika küüsis on ka Roman Baskin, kes jätkab möödunud suvel edukaks osutunud Eugene O’Neilli „Iha jalakate all” etendamist Kurgjal. Kirglikku armastuskolmnurka, mida mängivad Katariina Unt, Rasmus Kaljujärv ja Felix Kark, näeb Carl Robert Jakobsoni muuseumi hoovil uuesti alates 30. juunist.

Uus asi, mille Roman Baskin teeb suveks oma MTÜ Kell 10 egiidi all, on briti klassiku William Somerset Maughami komöödia „Ring”. Maugham oli Londoni teatrite lemmikautor enne Teist maailmasõda ning ta vaimukad, inglise huumorit täis näitemängud on menukad ka nüüdisajal. „Ringi” mängitakse Alatskivi lossis juulikuus.

Suvisest klassikategemisest rääkides tuleb kindlasti ära mainida ka Võru linnateater, kelle sellesuvine valik on täiesti klassikaline – Oskar Lutsu „Kapsapea”, mida etendatakse veidi kohendatud kujul. Huvitav on see, et tüki peategelast, taluperemees Saamuel Pliuhkamit on kutsutud mängima rahvalaulik Jaan Pehk. „Kapsapead” mängitakse lauluisa Kreutzwaldi memoriaalmuuseumi sisehoovis augustis.

Uus eesti näitemäng

Päriselt ei ole siiski loobutud ka uue eesti näitemängu tegemisest, kuigi sellelgi võib olla klassika hõngu. Nimelt on Ugala teatri suvelavastuseks elava klassiku Mats Traadi äsja valminud lugu „Läbi klaasi”, mida hakatakse etendama endises Meleski klaasivabrikus. Tegemist on legendaarse firmaga, mis oli kuulus üle terve Vene impeeriumi. Lavastajaks on kutsutud Priit Pedajas Eesti Draamateatrist ja kaasa teeb suur osa Ugala trupist. „Läbi klaasi” etendamine jääb augustikuusse.

Värskelt kirjutatud on ka Vanemuise teatri „Peko”, mida hakatakse etendama Värskas alates 1. juulist. „Peko” taga on Kauksi Ülle autorina ja Ain Mäeots lavastajana, mõlemad tuntud setu kultuuri edendajad. „Pekot” on määratletud muinasrokina ehk siis seal võib olla etnofutu kultuurilisi jooni. Kaa-satud on ka ansambel Zetod. Solistidena rokivad laval sellised tähed nagu Andres Mähar, Arvo Kukumägi, Sandra Uusberg (Tallinna Linnateater), Birgit Õigemeel, Juss Haasma, Merle Jääger, Marje Metsur, Riho Kütsar, Tanel Jonas, Ott Sepp, Maarja Mitt ja Tarmo Tagamets.

Suvehooaeg on Pärnu Endla jaoks juba tavapärane ja siis toob teater välja ka kaks omadramaturgia uuslavastust. 7. juuliks lavastab Tiit Palu Küünis monolavastuse „Eesti mees ja tema poeg”, kus mängib Sepo Seeman. Teksti on kirjutanud karikaturist-stsenarist Peep Pedmanson ja see on mõeldud just Sepo Seemanile. Teiseks tuleb 9. juulil teatri suures saalis lavale Jaan Tätte komöödia „Palju õnne argipäevaks!”, mida mängis menukalt Tallinna Linnateater. Pärnus on osatäitjaiks Carmen Mikiver, Ireen Kennik, Ago Anderson ja Indrek Taalmaa.

Ka pärimusteater Loomine mängib suvel uut kodumaist dramaturgiat – kaht Loone Otsa kultuuriloolist näitemängu. „Adamson: kujud ja killud” tuleb augustis välja Paldiskis Amandus Adamsoni ateljeemuuseumi aias ning varem Tallinnas Kiek in de Kökis mängitud tükki „Keisrinna hull ehk Mees, kes rääkis tõtt” etendatakse kaks korda Padise kloostris.

Komöödiategemisega jätkab Tartu Hansahoov. 9. juunil esietendub Ardi Liivese „Mees kirjus ülikonnas” ja 7. juulil Aapo Ilvese „Pulmatrall”. Esimese lavastaja on Eero Spriit ja teisel Kalju Komissarov. Edasi mängitakse ka Andrus Kiviräha monotükki „Sinised kilesussid jalas”, mille osades näeb Indrek Taalmaad.

On ka selliseid uusi suvelavastusi, kus tuuakse lavale väärt välismaist dramaturgiat. Nii lavastab Hendrik Toompere jr Saku mõisas katalaani näitekirjaniku Rodolf Sirera Turó näitemängu „Marquis d’Artiste”. Mängivad Jan Uuspõld ja Hendrik Toompere. Esietendus on juba õige varsti, 5. juunil ning lugu etendatakse juunis ja augustis kokku neliteist korda.

Uue välismaise tüki toob välja ka MTÜ R.A.A.A.M., kes on seni olnud enamasti truu uuele eesti näitekirjandusele. Anja Jablonskaja „Tühermaa” tuleb välja Viinistul 22. juunil ja ka lavastaja on Venemaalt – Marat Gatsalov. Jablonskaja ja tema näitemäng „Tühermaa” said õnnetult kuulsaks, kuna autor hukkus 24. jaanuaril Domodedovo lennuväljal toime pandud terrorirünnakus ja Moskvasse oli ta saabunud just selleks, et saada kätte au-hind tüki kirjutamise eest. „Tühermaas” mängivad Elina Reinold, Raimo Pass, Peeter Tammearu, Margus Prangel ja teised.

Teatrilavastusi tuuakse tä-navu suvel vaatajate ette rohkem kui möödunud aastal. Piletimüügiga on aga paljudel juhtudel selline lugu, et  teatrid on ettemüügi usinamaks käimatõmbamiseks andnud olulise soodustuse neile, kes pileti va-rem soetavad. Sageli saab võrdlemisi suure hinnavõidu see, kes ostab pileti juba maikuus. Nii tuleb põrsas kotis osta, sest pileteid müüakse tükkidele, millel proovid on alles algusjärgus. Aga näiteks Draamateatri puhul see ostjaid ei sega – teatri teatel on mõne suvetüki piletitest juba pool ja osal koguni kõik maha müüdud.

Esietendused

„Marquis d’Artiste”

5. juuni, Saku

„Mees kirjus ülikonnas”

9. juuni, Tartu

„Noor Eesti”

10. juuni, Rakvere

„Saatuse heidikute kuu”

16. juuni, Laitse

„Scapini kelmused”

18. juuni, Tallinn

„Tühermaa”

22. juuni, Viinistu

„Ebahaige”

29. juuni, Tartu

„Pärast surma Jendalis”

1. juuli, Jäneda

„Peko”

1. juuli, Värska

„Pulmatrall”

7. juuli, Tartu

„Eesti mees ja tema poeg”

7. juuli, Pärnu

„Palju õnne argipäevaks!”

9. juuli, Pärnu

„Ring”

16. juuli, Alatskivi

„Vargamäe voonake”

28. juuli, Vargamäe

„Tuhkatriinumäng”

4. august, Saueaugu teatritalu

„Läbi klaasi”

6. august, Meleski

„Kapsapea”

10. august, Võru

„Adamson: kujud ja killud”

11. august, Paldiski

„Gilgameš”

17. august, Tallinn