Lavastaja Kristijonas Vidziunase sõnul on just intellektuaalidele mõeldud väärtfilmindus see, mis on Leedus viimasel ajal arenenud. “Pealiini kinokultuur püsib viimasel ajal stabiilsena,” ütles ta.

Näiteks toob ta enda teoste vastuvõtu. “Sina oled mina” on ta teine täispikk mängufilm ja seda vaatas Leedu kinodes umbes 5000 inimest. Mõni aasta tagasi kinodesse jõudnud esimest filmi vaatas vaid 2000 huvilist.

Kristijonas Vidziunas tõi esile ka oma filmide festivaliedu. Tema esimene mängufilm käis umbes 50 festivalil ja korjas mitu korda enam publikut kui kodumaal.

Kodumaiseid filme vaadatakse Leedus isegi veidi vähem kui Eestis. Leedu viimaste aastate filmide edetabelit juhib “Jumalate mets”, mis on leedu kirjandusklassika ekraniseering. Seda vaatas 76 000 inimest. Võrdluseks olgu öeldud, et leedulasi on umbes kolm korda rohkem kui eestlasi.

Aastas toodetakse Leedus umbes sama palju filme kui Eesti. “Iga filmi suhtes on väga suured ootused,” nentis Vidziunas. Kuid vähe on filme, mis äratavad üha kasvavat tähelepanu. “Sina olen mina” tegemiseks tuli enam kui pool eelarvest riigilt. “Muu oli produtsendi äri, paljud asjad ja teenused saime mitterahalise toetusena,” ütles Vidziunas.

“Sina olen mina” jutustab noorest arhitektist, kes põgeneb isiksusekriisi tõttu metsa, kuhu ehitab endale puu otsa maja.

Pöffi juhtkond on piletimüügiga rahul

••Pöffi tegijate hinnangul müüakse pileteid hästi, kuigi saalide ette väljamüümist pole palju.

••“Tänavune Pöff toimub eri saalides, kus on istekohti kokku rohkem kui mullu,” ütles festivali turundusjuht Eva Luigas. Ka on rohkem piletimüügipunkte. Senistest piletimüügi aruannetest paistab, et müük läheb tavapärases tempos või isegi veidi paremini.

•• “Väga palju ostetakse pileteid enne seansi algust,” kommenteeris Luigas.