Et mõnda inimest kõmuajakirjade kirevatel lehekülgedel näha pole, ei tähenda veel, et ta pole rahvale armas. Üks selliseid auväärseid mehi on kolmapäeval 60-aastaseks saav näitleja Lembit Ulfsak, kes on mänginud Noorsooteatris, Draamateatris ja filmis. Laulnud koos Juhan Viidingu ja Tõnis Rätsepaga Amor Trios. Teinud suure hulga teatrirolle, mõni neist ülipopp, nagu osatäitmine kuulsas Noorsooteatri “Kümnes neegris”, mida esitati sadu kordi.

Kui Ulfsaki näitlejateel on midagi läbivat, siis on see osalemine Mikk Mikiveri lavastustes. See kestis enam kui kolm aastakümmet. Ent ega Mikk Mikiveri lahkumine pole jätnud näitlejat hätta, heale näitlejale tööd jagub: viimane suur töö oli Willy Lomani roll “Müügimehe surmas”, mille lavastas Draamateatris Ingo Normet.

Lembit Ulfsak on eriline eesti näitleja selle poolest, et sai filmiga Nõukogude Liidu täheks. Mitte nii nagu näiteks Olev Eskola, kes võis öelda, et Saksa sõjaväevorm andis talle leiva lauale. Lembit Ulfsak mängis läbi ja lõhki positiivseid kangelasi. Kui Juhan Lembitu poeg Ulfsak tegi Von Krahli teatris oma mono-Hamleti, oli tal konkreetne Isa Vaim varnast võtta. Selleks näitas ta kaadreid Mosfilmis valminud filmist “Legend Ulenspiegelist”.

Venes ikka veel kuulus

Menu slepp lehvib Ulfsaki järel Venemaal siiamaani. Draamateater kutsuti hiljuti Moskva Väikese teatri juubelile mängima Kivirähki “Eesti matust”. Siis olevat Lembit Ulfsak olnud üks tõmbenumbritest – küllap tahtsid paljud venelased näha, mida teeb nende filmilinadelt armsaks saanud staar teatris. Ja väga hästi teeb – Ulfsak tabab suure-päraselt Kivirähki kurba huumorit ja see näib talle hästi istuvat. Ka Kivirähki “Adolf Rühka lühikeses elus” on Ulfsakil nõtke roll.

Vaimult konservatiivseks peetud näitleja üllatas teatripublikut sel kevadel külalisrolliga Von Krahli teatris, kus soomlane Kristian Smeds lavastas Tšehhovi “Kajaka”. Seal tõmbas Ulfsak selga seeliku ja mängis primadonna Arkadina rolli, Arkadina poega Treplevit mängis poeg Juhan. Modernses ja iroonilises ning samas Tšehhovi mõistmiselt sügavas lavastuses läks Ulfsak kaasa lavastaja pakutud viguritega. Vaimu poolest võib inimene olla alati noor.