ANDRES TEISS

Maailmakuulsad Soome rokkarid Leningrad Cowboys loodavad, et eestlased tulevad nende 3. juuni Tartu kontserdile sarviliste soengutega.

"Loodame näha kogu publikut samasuguste pea-dega nagu meil," kinnitas trummar Twist Twist surmtõsiselt. "Ja kui keegi ei saa mingil põhjusel sellist soengut teha, on ta ikkagi oodatud," pehmendas lauljanna Pink nõudmisi.

Plaat on liiga hea

Eesti Päevaleht kohtus tuuriks ja plaadi ilmumiseks valmistuva Leningrad Cowboysi kolme liikme Pemo Ojala, Twist Twist Erkinharju ja Pink Isohanniga Helsingi südalinnas Zetori klubis. Zetori eristab tavalisest söögipaigast ülimalt leningradcowboylik atmos-fäär – ehtsad traktorikered laudade keskel ja plekist mannergud istumispukkideks. Menüüst leiab hõrgutise nimega Blair Kitchen Project ja seinalehelt süüdimatu uudise, et Zetor ja Nokia ühinevad.

Mõnes viisakamas paigas oleks raske ette kujutada kauboisid oma ükssarvede ja hiidkingadega ringi askeldamas, aga traktori otsas intervjuud andes tunnevad nad end kui kodus.

10. aprillil annab bänd välja singli "Happy Being Miserable" ja 25. aprillil ilmub neil uus album "Terzo Mondo" ("Kolmas maa-ilm"). "Plaat on rocknrolli ringreis ümber maailma," kirjeldas bändi mänedzher Markku Mäntymaa. "Mõjutusi saime riikidest, kus me pole käinud: Mehhikost, Araabiast, Hispaaniast jne," lisas Pink.

Leningrad Cowboysi liikmed ütlesid uue plaadi tutvustamiseks ehtkauboilikult, et tegu on muusikaga. "Kusjuures väga hea muusikaga ja see on meie jaoks pisut problemaatiline – me polegi ehk enam maailma halvim rocknroll bänd," nentis trompetist Pemo.

Tartu kontserdil mängib bänd lisaks uue plaadi lugudele ka vanu häid, kontserti vürtsitavad erinumbrid ja külalised, üllatused ning "õnnetused". Lavakujundus tuleb ülimalt värvikirev ja eksootiline.

Iga show on erinev

"Ei ole kahte ühesugust Leningrad Cowboysi kontserti," hajutas mänedzher kartused, et mitmed eestlased on põhjanaabrite showd juba näinud.

Bänd ei osanud lubada, kas kunagi saab teoks ka Leningrad Cowboysi ühisesinemine mõne Eesti kooriga. Nende 1990-ndate esimeses pooles peetud ühiskontserdid Punaarmee lauljatega äratasid suurt tähelepanu ja bänd kaaluvat kooriprojekte ka tulevikus.

Kuigi bändi kuulsust suurendavad nendenimeline õlu ja viin, ei usu bändi liikmed, et alkoholi propageerimine võiks nende noortele fännidele halba eeskuju näidata. "Reklaam on suunatud täiskasvanutele – lastele ju alkoholi ei müüdagi. Pealegi lapsed nagunii kardavad meid välimuse pärast."

Leningrad Cowboysi lemmikjututeemad on loomulikult nende kõigi ühine Siberi pärit-olu, igavene noorus ja kõik, mis puudutab nende kuulsaid sarvsoenguid ja hiidsaapaid.

Kauboist sai ärimees

Bändi eksliider Mato Valtonen tegi aasta tagasi muusikaga lõpparve ja on nüüd mobiiliteenuste firma WapIT marketingijuht.

Meeletut showkarjääri meenutavad sajad festivalipassid kontoriseinal, teiste hulgas ka kaks Rock Summeri artisti kaelakaarti. "45-aastane rokk-staar laval kargamas on naeruväärne," võttis Valtonen kok-ku muusikaärist lahkumise põhjused. "Tahtsin elus ka muud korda saata."

Klientidele ja äripartneritele pole Valtose kauboipäritolu saladus. "Ma ei häbene oma minevikku," muigab kontorisse kolinud lavatäht.

Romi Erlach

Tartu kontsert

3. juunil Tartu lauluväljakul,

linnafestivalil Tarsan

Soojendavad: Genialistid, Senegali afromuusikagrupp Galaxy

Piletid: aprillis 245 krooni. Müügil Tallinna ja Tartu kaubamaja piletikeskuses, Piletilevis, Astri Kivilinna (Tartu) ja Narva kaubakeskuses, Tartu turismi-infos ja internetis pilet.delfi.ee

Lisainfo: www.tarsan.ee, www.leningradcowboys.fi

Show- ja paroodiarokkarite bänd Leningrad Cowboys tekkis aastal 1988, kui 14 aastat tegutsenud soomekeelne Sleepy Sleepers otsustas hakata tegema ingliskeelset muusikat.

Praegu on bändis 11 liiget:

9 Leningrad Cowboyd ja 2 Leningrad Ladyt. Bändi liider ja asutaja on Sakke Järvenpää, enamik praegusi liikmed on liitunud 1980-ndate lõpus ja 1990-ndate algul.

1989. aastal tegi kuulus soome rezhissöör Aki Kaurismäki bändist fimi "Leningrad Cowboys Go America" ja 1994 "Leningrad Cowboys Meets Moses."