Tiit Pruuli koostatud raamatuga „Rajaleidja” on kõik selgemast selgem. Esinduslikke pildiraamatuid on alati tarvis ja iseenesest ei ole sellises lähenemises midagi halba. Raamatu tarvis tellitud kirjatükid mahuvad žanrilt mälestuskildude ja essee vahele ning on täiesti asjakohased. Nagu ka need, mis olid juba varem valmis ja läksid nüüd uuesti käiku.

Hoopis huvitavam lugu on aga Tarmo Vahteri kirjutatud raamatuga „Kolmat põlve poliitik”. Vahter on võt­nud uurida Meride perekonnaloo ja saavutanud väga hea tulemuse. Alustuseks räägitakse pikemalt presidendi vana­isast Otto Merist, kelle üks eluperiood on seotud poliitikategemisega tsaariaegse Tallinna linnavalitsuses.

Ajaloo käsitlemisel on allikad kõige tähtsamad. Vahter on võr­ratu allikate avastaja, kes on osanud põimida eri kohtadest avastatud faktikillud kokku haaravaks ja õpetlikuks perekonnalooks. Arhiivides leitu sobitub mälestuste ja varasemast kirjavarast leitud faktoloogiaga. Kui faktidest kasvavad välja vastuolulised versioonid, siis saab lugeja aimu mõ­lemast. Autoripoolsetes arutlustes pole seejuures tungivat pealekäimist. Vahteri raamatut lugedes jääb tõesti tunne, et kirja on pandud parimad teadmised, milleni autor on pika ja põhjaliku uurimis­tööga jõudnud. Ja see, et mõ­nes asjas pole selgust, ei heida autori tööle varju, vaid lisab usaldus­väärsust. Elus toimunul ongi kalduvus unustuse­hõl­ma kaduda.

Raamat koosneb justkui kahest jaost. Leheküljel 86 jõuab autor Lennart Merist ja tema sugulastest kirjutades viie­kümnendatesse aastatesse. Nüüd on läbisegi eri sorti materjal ja autori korrastav, süstematiseeriv ja narratiivi hoidev vägi on kadunud.

Lugu jääb poolikuks

Raamatu teises osas on igasuguste dokumentide faksiimiletrükid, eri ajast pärit fotod ja lõpuosas ports anekdoote. Raamat jätab suuri lünki Lennart Meri raadio- ja filmitöö ning kirjanikutegevuse kajastamisse, mis Nõukogude ajal teadupärast ei olnud sugugi poliitikavabad. Ehk siis Lennart Meri teadliku tegevuse kajastamine on jäänud kaootiliste dokumentide vormi. Küllap tajus Vahter, et endise põhjalikkusega jätkates kaob eesmärk käest, ja raamatus poole pealt tehtud käiguvahetus on olnud sundkäik.

Vahterit on mõttetu süüdistada. Tema tegi algust, sealt saab elulugu edasi kirjutada.

„Lennart Meri. Rajaleidja”

Koostanud Tiit Pruuli

Varrak 2009

„Lennart Meri. Kolmat põlve poliitik”

Tarmo Vahter

Eesti Ekspressi Kirjastus 2009