Haus-galerii näitus „Noor Lapin” annab aimu tema kujunemisaastatest. Väljas on töid, mida enne pole näidatud. Lapin on sündinud 1947. aastal Räpinas ja lõpetanud seal 1965. aastal keskkooli. Selle asemel et minna aianduskooli, tõmbas teda pealinn. Nii sai temast ERKI arhitektuuriosakonna tudeng. Võib ette kujutada, mis tundega ja milliste ootustega tuli noor kunstihuviline provintsist pealinna otse murdelise kunstielu keskele. Kui Lapin astus ERKI-sse, domineeris seal ANK’64 rühmituse seltskond. Ta on meenutanud, millist muljet avaldas talle koridoris vastu jalutanud Jüri Arrak, kes on temast ligi kümmekond aastat vanem.

Näituse „Noor Lapin” varasemad tööd on juba 1967. aastast. Arusaadavalt on need abstraktsed, sest valitsev mood oligi abstraktsionism.

Õige pea läks Lapin kaasa meile jõudnud popkunstiga. Ilmusid koomiksid, koos tollase abikaasa Sirje Rungega tegid nad biitmuusika saatel värvi kastetud naistepesu jäljendeid. Peamiseks tehnikaks sai ready-made koos monotüüpiaga. Edasi tuli juba tuttavam Lapin, kes innustus Kazimir Malevitši suprematismist. Muidugi oli ka tema SOUP-i periood.

Ikkagi on huvitav vaadata noore Lapini ehk tundmatu Lapini varasemaid töid. Olgu lõpetuseks ka üks tema varasemaid luuletusi „Ruumitunne”: „valge lina liikus ruumis / sõi tummi / valge lina kiikus ruumis / seina kiskus kummi / valge lina valges ruumis / viskas mulle pommi / lõhkesin / nüüd teises ilmas / õgin valget lina.”

Näitus

„Noor Lapin”

Avalikkusele seninägematud Leonhard Lapini teosed aastaist 1967–1970

Haus-galeriis 23. detsembrini