Türgi köögis on kokku saanud Väike-Aasia ja Vahemere köök. Kuid huvitaval kombel ei ole kolmel poolsaarel laiuv Istanbul üldse mitte kalasööjate Meka. Esmajärjekorras pakutakse kana ja lammast (siga ei ole menüüs tänu religioonile), kalarestoranid tunduvad valdavalt olema pigem kallid turistilõksud kui kohalike lemmikpaigad.

Madalaeelarvelistel tasuks sinasõprust sobitada kebabiga, mille hinnad jäävad meie rahas 10 ja 20 krooni vahele. Kuni oma isikliku meistri leidmiseni satute tõenäoliselt ka üsna maitsetute ja kuivade kebabide otsa, kuid kõhtu täidavad need saia vahele nülitud lihakermed suurepäraselt.

Üldiselt annab Türgi köögis tooni saiaarmastus. Nii mõnigi tellitud roog peitis isuäratava kastme all hoopis pudistatud saiakilde ootuspärase riisi, kruupide või kartuli asemel. Ning muidugi oli uhke värskelt küpsetatud õhuke sai alati ka lisandina kõrvale serveeritud.

Tšilli, tomat, kurk

Maitseainetest domineerib kuivatatud punane või marineeritud roheline tšilli, mida on võimalik tavaliselt laual olevast topsist juurde uhada. Sinasõbrad ollakse veel värske (või grillitud) tomati ja kurgiga. Kusjuures värsket kooritud kurki on võimalik osta ka tänavamüüjate käest, et siis lihtsalt haugata, nagu lapsepõlves jäätist.

Türgi köök pakub päris head alternatiivi lihale – kõikvõimalikud tomati-baklažaani-suvikõrvitsa segud viivad parimal juhul keele alla. Köögi Komando teine lemmik oli pita – laevukesekujuline türgi versioon pitsast, mis meelitas krõbeda põhja ja mõnusalt robustse juustumaitsega. Ülejäänud kattes tulid mängu variatsioonid vürtsikatest vorstidest kuni pooltoore munani.

Hotellide hommikusöök on lihtne ja aus – alati kuulub menüüsse suurepärane feta, mõrkjad oliivid, kurk, tomat ja sai. Vastavalt koka tujule ka pirukad (feta ja armastatud peterselliga), magus praesai, keedumuna ja vorstiviilud. Skandinaavialikku priiskamist võib kohata vaid suurtes lääne ketihotellides.

Omaette teema on magustoidud. Komando tunnistab, et ei leidnud piisavalt julgust proovimaks peamiselt rasvast ja suhkrust koosnevaid küpsetisi. Ka ei läinud komando pöördesse Turkish Delightidest – need lolli järjekindlusega reisidelt toodud magusapommid seisavad kodudes, niikaua kui lõpetavad oma teekonna prügikastis. Küll tasuks turult soetada kuivatatud puuvilju – aprikoosid, viigimarjad ja datlid ei ole kuskil nõnda mõnusalt maitsenud!