Kul­tuu­ri­kat­la te­gev­juht Pee­ter Eerik Ots saab ühel ree­de hi­lis-õhtul kõne. „Kui va­li­da tu­leks, siis kum­ba te ee­lis­tak­si­te, kas Lin­na­teat­rit või Kul­tuu­ri­ka­telt?” küsi­tak­se to­rust, mil­le tei­ne ots tun­dub ole­vat aja­le­he Pea­linn kon­to­ris. „Mis mõttes kum­ba? Mõle­mat,” kõlab Ot­sa lühi­ke, se­ga­du­ses kom­men­taar. Vas­ta­ja jääb järg­mist Pea­lin­na numb­rit oo­ta­ma ja leiab pühap­äe­va hi­lisõhtul sel­le ta­gaküljelt rek­laa­mi „Si­nu va­lik 2011: Lin­na­tea­ter või Kul­tuu­ri­ka­tel?” Es­masp­äe­va hom­mi­kust said kõik ai­da­ta lin­na­va­lit­su­sel ot­sus­ta­da, kas 2011. aas­taks, kui Tal­lin­nast saab Eu­roo­pa kul­tuu­ri­pea­linn, val­mib Tal­lin­na Lin­na­teat­ri uus hoo­ne või kor­ras­ta­tak­se Kul­tuu­ri­ka­tel. Pal­jud pöö­ri­ta­sid sil­mi ja põ-las­ta­sid küsit­lu­se de­ma­goo­giat, tei­sed su­ru­sid huu­led kriip­suks ja tok­si­des sis­se eri ni­me­sid ja ka­su­ta­des eri­ e-pos­ti aad­res­se, toe­ta­sid oma soo­si­kut või pa­ras­ja­gu kao­tus­sei­sus ole­vat kul­tuu­ri­temp­lit, sa­mal ajal kui lin­na­pea Edgar Savisaar lu­bas an­da oma toe­tu­se võit­lu­se võit­ja­le.

Veider viis halba uudist teatada

„Pee­ter Eerik võttis ko­he meie­ga ühen­dust ja me aru­ta­si­me, kui­das eda­si min­na, et mit­te jät­ta üld­su­se­le mul­jet, et me üle lai­pa­de kumb­ki oma eesmär­gi poo­le lii­gu­me,” rää­gib esi­me­sest ‰okist toi­bu­nud Lin­na­teat­ri di­rek­tor Rai­vo Põld­maa Ees­ti Päe­va­le­he­le. „Sest en­da ar­va­tes me aja­me ühist kul­tuu­ri as­ja siin Tal­lin­na lin­nas!” Lin­na­pea Ed­gar Sa­vi­saa­re ar­va­tes on kul­tuu­ri­te­ge­las­tel si­se­mi­si kom­mu­ni­kat­sioo­nih­äi­reid, sest abi­lin­na­pea Kaia Jäp­pi­nen võivat kin­ni­ta­da, et on Põld­maad kor­du­valt küsit­lu­sest tea­vi­ta­nud. Põld­maa nae­rab sel­le pea­le ülla­tu­nult ja sõnab, et veel eel­mi­sel ree­del koh­tus ta Jäp­pi­ne­ni­ga, kes küsit­lust tal­le poo­le sõna­ga­gi ei mai­ni­nud. „Meie käest küsi­ti um­bes kaks nä­da­lat ta­ga­si ehi­tu­se koh­ta ma­ter­ja­le, sest nen­dest ta­he­ta­vat te­ha ko­du­leh­te, et an­da lin­na­rah­va­le tea­da, mis on lin­nal teok­sil,” mee­nu­tab Põld­maa. „A­ga et neid ma­ter­ja­le kor­ja­ti sel­le jaoks, et sel­list kon­kurs­si te­ha, ta­bas mind es­masp­äe­va hom­mi­kul, na­gu kõiki tei­si­gi, ülla­tu­se­na, oli­me siin kõik täies­ti se­li­li. Ole­me Va­nas­se-Roo­mas­se ta­ga­si jõud­nud, ühest vä­ra­vast lüka­tak­se üks gla­diaa­tor aree­ni­le ja tei­sest tei­ne, tri-büünid on tu­han­deid pealt­vaa­ta­jaid täis ja suur juht vaa­tab rah­va poo­le, kas pöial üles või pöial al­la,” tõmbas Põld­maa teat­raal­seid pa­ral­lee­le.

„10. det­semb­ril on siis nä­ha, kas pöial on üle­val või all. Kui pöial on all, siis on see sõna ot­se­ses mõttes mõõk süda­mes­se.” Põld­maa ütleb, et tun­neb, na­gu oleks tal­le näk­ku süli­ta­tud. Tal­le tun­dub, na­gu oleks linn teat­ri­le ra­ha­puu­du­sest ja ehi­tu­se eda­silükku­mi­sest tea­vi­ta­mi­seks vä­ga ime­li­ku tee va­li­nud. „Min­gi­su­gust vas­tus­sei­su Lin­na­teat­ril ja Kul­tuu­ri­kat­lal loo­min­gu­li­sel ta­san­dil ei ole, ega ka tu­le, min­git kät‰i ei ole,” kin­ni­tab Põld­maa. „Ol­gu olu­kord nii kee­ru­li­ne kui ta­hes, meie ei lä­he mu­da­maad­lu­ses­se.” Sa­vi­saar ei näe küsit­lu­ses min­git vas­tas­sei­su. „Meie ees-märk on sel­gi­ta­da, mil­li­ne on toe­tus ühe­le või tei­se­le ob­jek­ti­le, mit­te õhu­ta­da nen­de vas­tas­sei­su,” rää­kis ta, kin­ni­ta­des, et tal­le isik­li­kult on mõle­mad ob­jek­tid täht­sad ja pi­gem on küsi­mus sel­les, kum­ma­ga va­rem val­mis saa­dak­se. Te­ma kin­ni­tu­sel on küsit­lu­se põhjus soov an­da lin­na­rah­va­le võima­lus osa­le­da va­li­ku te­ge­mi­sel täht­sa­ma­te kul­tuu­rie­hi­tis­te va­hel. „See oleks na­gu käs­ta ini­me­sel rel­va äh­var­du­sel va­li­da isa ja ema va­hel – see ei ole de­mok­raa­tia, kui­gi sel­lel on üks de­mok­raa­tia tun­nus,” toob Pee­ter Ee­rik Ots kar­mi võrd­lu­se.

Hääletame eelarvet

„On põhjus, miks põhi­sea­dus ei lu­ba ee­lar­veküsi­mu­si rah­vahää­le­tu­se­le pan­na,” ütleb Tar­tu üli­koo­li sot­siaal­se kom­mu­ni­kat­sioo­ni era­kor­ra­li­ne pro­fes­sor Mar­ju Lau­ris­tin. Ome­ti tun­nis­tab ta, et ega „Si­nu va­lik 2011” pu­hul po­le­gi te­gu rah­vahää­le­tu­se­ga – va­li­kuid ei ole en­ne ava­li­kult lä­bi aru­ta­tud ega nen­de ta­gajär­gi rah­va­le sel­gelt tead­vus­ta­tud, va­lim ei ole ob­jek­tiiv­ne ega esin­dus­lik, sest va­li­da saa­vad ai­nult in­ter­net­ti ka­su­ta­vad ela­ni­kud. „See on ta­va­li­ne in­ter­ne­tiküsit­lus, gal­lup,” tõdeb Lau­ris­tin, li­sa­des, et see ei saa ol­la min­gi ot­su­se alus. „See on pi­gem Kes­k-era­kon­na kam­paa­nia.” Sa­mu­ti ei saa se­da nä­ha kui all­kir­ja­de ko­gu­mist mil­le­gi poolt või vas­tu, sest sää­ra­ne init­sia­tiiv tu­leb ta­va­li­selt rah­va seast ja on ko­da­ni­kuühis­kon­na toi­mi­mis­viis. Al­ga­tu­se ta­ga on tea­tud sur­veg­ru­pid. „See on sel­gelt ma­ni­pu­lee­ri­mi­ne,” hüüab Kes­ke­ra­kon­na tel­li­tud hää­le­tu­saad­res­sil hää­le Lin­na­teat­ri ka­suks and­nud saa­te­juht Han­nes Võrno. „Mul­le tun­dub, et Lin­na­teat­rit ta­he­tak­se siin vae­se­lap­se os­sa jät­ta ja seetõttu ma ei saa­nud nen­de poolt hää­le­ta­ma­ta jät­ta.” Võrno­le tun­dub, et kui kee­gi tel­lib sel­li­se küsit­lu­se, kus on va­li­da teat­ri ja kat­la va­hel, siis see näi­tab küsi­ta­va väär­tu­se­ga kul­tuu­ri suh­tu­mist. „Ko­gu aeg on rää­gi­tud Tal­lin­na-Tar­tu maan­teest, ja siis järs­ku ha­ka­tak­se rää­ki­ma täht­sast teelõigust kus­kil Saa­re­maal Lei­si ja Söö­ru va­hel.”

Vaikida oskavad kõik?

„Sel­ge see,” möö­nab Mar­ju Laur­tis­tin, „et meil on ma­jan­dus­li­kud ras­ku­sed ja tu­leb lan­ge­ta­da eba­po­pu­laar­seid ot­su­seid, aga sel­leks on­gi va­lit­su­sed, kes pea­vad võtma vas­tu­tu­se ja ava­li­kult pai­ka pan­dud prio­ri­tee­ti­de jär­gi ot­su­seid lan­ge­ta­ma.” Te­ma hin­nan­gul on küsit­lus ma­ni­pu­lat­sioon, sest lükkab ras­ked ot­su­sed ini­mes­te kan­da. Lin­na­pea Ed­gar Sa­vi­saar näi­-tab nä­pu­ga rii­gi­le, et too on teat­ri­ma­ja­de re­mon­di lin­na kae­la jät­nud: „Kui va­lit­sus kir­ju­tas al­la ra­ha eral­da­mi­seks lin­naee­lar­ves­se, siis ta si­su­li­selt suu­re­mas osas loo­bus sel­le ra­ha eral­da­mi­sest.” „E­he de­ma­goo­gia,” osu­tab Lau­ris­tin.

Te­ma sõnul näi­tab see lin­na­va­lit­su­se kva­li­tee­ti, kui oma eesmär­ke ei suu­de­ta va­lit­su­se ees pii­sa­valt kaits­ta, et nen­de täit­mi­seks ra­ha saa­da. Kul­tuu­ri­mi­nis­tee­riu­mi teat­rinõunik Tõnu Lens­ment suh­tub mui­du hää­le­tus­tes­se häs­ti ja ar­vab, et neid võiks roh­kem ol­la, kuid peab se­da hää­le­tust ole­mu­selt hal­vaks. „I­ni­mes­tel pa­lu­tak­se va­li­da ka­he ob­jek­ti va­hel, mis ei ole si­su­li­selt võrrel­da­vad,” se­le­tab ta. „Need on küll mõle­mad kul­tuu­riob­jek­tid, aga mui­du eri­ne­vad nad na­gu öö ja päev. Mul on tun­ne, et lin­na­va­lit­sus kom­pab hää­le­tu­se­ga Kul­tuu­ri­kat­la pro­jek­ti ja sel­le kõla­pin­da.” Et Kul­tuu­ri­kat­la idee tu­ge­vust tões­ta­da, hää­le­tas Lens­ment kat­la poolt, öel­des, et näl­jast­rei­gi­ga kah­jus­tab ju lõppu­de lõpuks ai­nult en­da ter­vist. „Vai­ki­da os­ka­vad kõik, aga ku­hu nii jõutak­se?”

 Hääletada saab 10. detsembrini aadressil www.sinuvalik2011.eu

Linnateatri peanäite-juht Elmo Nüganen

•• Linnateatri uuele hoonele pandi pidulikult nurgakivi juba 1990. aasta suvel, kuid Eesti riigi taas-iseseisvumise järel tuli Moskvast kiri, et rahastamine lõpetatakse. •• Eesti Vabariigi rahaga jätkati vastavalt võimalustele vanade hoonete renoveerimist. •• 1995. aastal jätkus renoveerimine juba linna rahastamisel. •• 2003. aasta kuulutati välja ja valiti võitja uue hoone ideevõistlusel, sest vana projekt oli muutunud ebasobivaks. Sellest ajast saadik on uue hoone ehitamist vaikselt ette valmistatud ja linnal on projekteerimiseks kulunud ligi 32 miljonit krooni. •• Uue hoone ehitamiseks pidi linn andma 400 miljonit krooni (sh tuleva aasta eelarvest 200 miljonit), millest teatridirektor Raivo Põldmaa lootis ehitushindade langedes ehitada ka Suur-Sõjamäe tänaval asuvale krundile lao ja töökodade hoone. Tema sõnul on üks variant see, et kõigepealt ehitataksegi valmis Suur-Sõja-mäe hoone ja siis kolitakse teatriga sinna, kuni uus maja lõpuks valmis saab. •• Paraku kaotab ehitusluba paari aasta pärast kehtivuse ja siis tuleb kõike otsast alustada. Juba praegu elab teater ehituse rütmis: Põrgulava on demonteeritud, mitmed näitlejad puhkusel ja välja tulevad esietendused on valitud nimme kasinate tingimuste kohased.

Kultuurikatla tegevjuht Peeter Eerik Ots

•• Kultuurikatla suur võit oli, kui neid võeti „Tallinn 2011” kultuuripealinna projekti. Linnapea Edgar Savisaar käis isegi katlas ja noogutas pead. Kultuurikatla juhid on esitanud ajakava ja ideekavandi ning saanud sellele linna heakskiidu. •• Praegu on Kultuurikatlas võimalik üritusi korraldada vaid kolmel suvekuul ja siis ka üksnes puhurite toel. Talvel ollakse lukus, sest katel on pommikahjustustest räsitud Teisest maailmasõjast saati ja „laseb läbi”, niiskus tungib üha sügavamale ja on võimalik, et varsti hakkab kõik sisse varisema. •• Seni pole katlal olnud isegi seda raha, et tellida katuse parandamise projekt, mis muudaks ruumid aasta läbi kasutatavaks. Küll on täidetud üks eesmärk – muuta Kultuurikatel turvaliseks. Varem murdsid sinna sisse vandaalid ja lõhkusid näiteks lavad. Katla tegevjuht Peeter Eerik Ots tunnistab olukorra iroonilisust, sest katla tegevuspõhimõte on hoopis olla avatud. •• Katlale on linn lubanud 215 miljonit krooni. Sellega saaks paigaldada normaalse kütte- ja elektrisüsteemi, teha elementaarse remondi neljal korrusel ja koristada katlaruumidest asbest, mille järel saab sellest Kultuurikatla peasissepääs, kust pääseb treppidest ja liftiga maja ülejäänud korrustele.

Mida tuleks tallinlastelt veel küsida?

Kui juba hääletamiseks läks, siis olgu siin küsimusi, mida võiks veel hääletusele panna, aga pole seni miskipärast pandud. •• Kas Kalevipoeg või vabadussammas? •• Kas Kesktelevisioon või tasuta linnawifi? •• Kas Ülemiste või Haabersti ristmik? •• Kas linnavalitsuse palka tõsta või vähendada? •• Kas loomaaed või lasteaed? •• Kas kultuuripealinn või roheline pealinn? •• Kas jõulutoetus pensionäridele või imikutele? •• Kas Taavi või Deniss? •• Kas siga või kägu? •• Kas 63-liikmeline linnavolikogu või üks IT-mees?

Tallinn on seni küsinud

Näiteid seni hääletusele pandud teemadest •• Kuhu püstitada vabadussammas? (Tõnis Paltsi linnavalitsus) •• Kas piirata öist alkoholimüüki? (Edgar Savisaare linnavalitsus) •• Kas taastada Harjumäel majad või haljasala? (Edgar Savisaare linnavalitsus)