Võitlus loodusjõududega on tugevdanud solidaarsust ida ja lääne vahel, hävitades müüri jäänused, mis olid püsinud sakslaste teadvuses.

Ligi kolme nädala jooksul on Oderi kaldaid kindlustanud tuhanded ajateenijad ja vabatahtlikud, pingutades külg külje kõrval, et takistada mudaseid jõevoogusid läbi liivatõkete tungimast.

Miljonitesse kodudesse jõudsid telereportaazhid kodutuks jäänud Ida-Saksa perekondadest ja visadest põllumeestest, kes on üle elanud Hitleri rezhiimi ning nelikümmend aastat sotsialismi.

Avaliku elu tegelased on annetanud õnnetuse ohvrite fondi üle nelja miljoni marga (32 miljonit krooni), Saksamaa suurim kompanii Daimler-Benz AG aga andis omalt poolt miljon marka (kaheksa miljonit krooni).

Saksamaa liidukantsler Helmut Kohl, kel on hea vaist avaliku arvamuse suhtes, taipas, et kaalul on nii ühinenud Saksamaa esimesed saavutused kui ka tema enda poliitiline tulevik. "Nüüd on aeg tõestada, et meie ühiseks kodumaaks on ühinenud Saksamaa," ütles Kohl eelmisel nädalal Oderi-äärse= id alasid külastades, kui Oderi veed ähvardasid iga hetk tõketest läbi murda ja kümneid asulaid üle ujutada.

Kuigi veetase hakkas nädalavahetusel tasapisi langema, püsib olukord Oderbruchi basseini piirkonnas endiselt pingelisena. Viimati tabasid suured üleujutused seda piirkonda 1947. aastal, kui õnnetus hävitas talusid ja nõudis inimohvreid.

Kantsler Kohl on aga kindel, et seekord saab lääneosa tehnoloogia ja ressursside abil tragöödia ära hoida, sest Saksamaa on nüüd ühtne jõukas riik. Temaga ühel meelel on ka paljud idasakslased, kes hakkavad taipama, et peale tööpuuduse ja ebakindluse on Saksamaa ühinemine kaasa toonud ka uusi võimalusi ja tagatisi.

Idasakslased kinnitavad, et on sotsialismi ajal õppinud üksteist aitama ja sellest on praegu palju abi. Siiski oleksid nad ilma 10 000 sõduri ja läänepoolse tehnika abita loodusele alla jäänud.

"Esmakordselt tunnen, et minust on tõepoolest kasu," ütles üks ajateenija. Brandenburgi keskkonnaministri Matthias Platzeki sõnul annavad päästetööd sõdurite jaoks hoopis uue sisu tavapärasele väljendile "oma maad kaitsma".

Reuter/ETA