Eesti maalikunstnikel on praegu rammus aeg. Kolmapäeval anti Merike Estnale Konrad Mäe preemia. Tallinna Linnagaleriisse meelitavad huvilisi Kristi Kongi eredad lõuendid. Sealt veidi edasi, Kunstihoone galeriis avas näituse „Värdjad” maaliõppejõud ja rahvusvaheline maalitäht Kaido Ole, kelle kirjastus Thames & Hudson äsja saja parima maalikunstniku sekka valis. Tagatipuks avati maalinäitus ka Tartu kunstimuuseumis: Malle Leisi retrospektiiv.


Rahvarohke PÖFF

PÖFF-i populaarsust tõendab asjaolu, et lühikese planeerimisharjumusega filmisõbral (loe: sama päeva hommikul otsustajal) on võimatu seanssidele pileteid saada. „Välja müüdud!” ütleb kena vabatahtlik festivali piletiboksis. Seda, et PÖFF juba teist nädalat meie linnas möllab, näitavad ka õhtuti veidi rahvarohkemad kesklinnatänavad ja baarid ning see, et ühissõidukites võib kuulda vestlusi stiilis: „Kuule, ma nägin eile ikka ühte väga imelikku filmi.”


Vastuolud söödi ära

Eesti teadus on ühe põneva doktoritöö võrra rikkam. Esmaspäeval kaitses kultuuriuurija ja ajakirjanik Mele Pesti Tallinna ülikoolis väitekirja Brasiilia kultuuri enesemääratlemisest rituaalse inimsöömise kaudu.

Doktoritöö „Intuitiivsest metafoorist toimiva kultuurimudeli poole: antropofaagia Oswald de Andrade „Antropofaagilises manifestis” ja selle edasiarendused 20. sajandi Brasiilias” vaatleb nähtust, kus „meie” ja „nende” vastuolu elimineeritakse välismõjude ärasöömisega. Intrigeeriv.


Vinüülid tulid tagasi

Vinüüliformaadis LP-de müük jõudis Suurbritannias taas ühe miljoni eksemplarini – sama palju oli neid viimati 1996. aastal. Seda trendi toetavad LP-d ilmutanud rokivanakesed, nagu Pink Floyd ja Led Zeppelin, kuigi müüduim ketas tuli Arctic Monkeyselt. Eestlased, olgem moodsad ja võtkem snitti!