"Tähesõdade" triloogia uuendatud versiooni menu tõestab, et Lucase impeerium suudab veel anda mõjuva vastulöögi ulmefilmide uuele põlvkonnale.

Asjatult pole kulutatud 10 miljonit dollarit, mille eest restaureeriti klassikalise linateose negatiiv, täiustati arvuti abil eriefekte ja lisati digitaalheli.

Ungari rahvusest ameerika rezhissööri George Lucase (1944) esimeseks täispikaks lavastuseks oli ulmefilm - antiutoopia "THX 1138" (1971, produtsendiks Coppola). See tume tulevikunägemus masinühiskonnast tõi Lucasele intellektuaalse ulmelavastaja maine, film ise aga osutus majanduslikult edutuks.

"Olgu Jõud sinuga"

Kui antiutoopilise filmi sisu oli edasi antud nappide vahenditega, siis "Tähtede sõjas" (1977) lõi Lucas just eriefektide abil vägeva visuaalse fantaasia. "Tähesõjad" kui filmiajaloo suurimaid vaatemänge, ei tõuse esile temaatika uudsuse ega huvipakkuva ideestikuga. Pole siin "Kosmoseodüsseia" laadis filosoofiat ega antropoloogilist tulevikuekskurssi nagu "Star Treki" filmides.

Nagu Lucas väitnud, ei ole tegemist mitte teadusliku fantastika, vaid muinasjutuga. Rezhissööri eesmärgiks oli tuua ulmezhanrisse tagasi põnevus ja romantika. "Tähesõjad" on otsekui kosmilisse vormi rüütatud "Võlur Oz" või "Sõrmuste isand". Kirev kamp seiklejaid astub oma nutikust ja õnne proovile pannes vastu pealtnäha võitmatule Kurjale. Ehkki vaevalt selles arhetüüpses olukorras allegooriliselt kaasaega kujutati, oskas külma sõja ajal tegelik Kurjuseimpeerium ennast filmis ära tunda.

Lucase universumit valitseb ja hoiab koos müstiline peenmateriaalne Jõud (The Force). Selle valdamine otsustab maailmade saatuse. Impeeriumi füüsilisele võimsusele vastanduv kõrgem energia annab loole omalaadse religioosse mõõtme. Filmi karismaatilisemad tegelased esindavad Jõu erinevaid pooli - positiivsel küljel on pühakuimagoga sõdalane Obi-Wan Kenobi (sir Alec Guinness) ning Jõu varjupoolelt saab väe pimedusevürtst Darth Vader (David Prowse).

Filmis keskne jedi-filosoofia peidab ilmseid vihjeid Ida mõtte- ja võitlusviisidele. Sellest õpetusest tuleneb ka sõnum vaatajale: edukas võid olla vaid ennast tundma õppides ja maailma rütmi tunnetades.

Efektsete väljalendude ja lahinguepisoodide kõrval on filmi vaadatavuses (lausa kultuseni) osa ka huumoril. Koomikat edastavad peamiselt filmi mitte-inimestest tegelased (näiteks robotid või ka Yoda). Nende osaliste mängule suudab sekundeerida ehk vaid Harrison Fordi kehastatud kosmosekauboi Han Solo, kuna nii mitmedki kangelased (Skywalker) jäävad ühekülgseteks rollideks.

Fantaasiatööstur Lucas

"Tähtede sõja" tõusmine kassafilmide tippu oli tipptehnoloogiaga ühendatud kujutlusvõime triumf. Nagu varem, Kubricki "2001: kosmoseodüsseiast", sai "Tähtede sõjast" ulmekino jaoks teetähis, mida on arvukates filmides tänaseni hoolsalt jäljendatud. Filmi tuludest loodi iseseisev kompanii Lucasfilm ja eriefektide meeskonnast kujunes nimekas Industrial Light ang Magic stuudio.

Lucase esialgu 9-osaliseks kavandatud Tähesõdade-saaga sai endale kaks järge "Impeerium annab vastulöögi" (1980) ja "Jedi tagasitulek" (1983), mis peaksid värskendatud kujul meie vaatajani jõudma. Kuid neid filme Lucas isiklikult enam ei lavastanud.

Viimastel aastakümnetel on Lucas pühendunud filmide ja ideede tootmisele. Ta oli oma mõttekaaslase Steven Spielbergi "Indiana Jonesi"-triloogia produtsendiks ja stsenaristiks, samuti mitmete kunstfilmide tootjaks. Sel aastal istub aga Lucas taas rezhissööritoolile - plaanis on teha kolm uut "Tähesõdade" filmi, mille tegevus eelneb senisele triloogiale.

Vaatamata möödunud 20 aastale, mis on muutnud oluliselt filmitööstuse meetodeid, suudab Lucase loodud fantaasiamaailm endiselt vaatajat jahmatada. Klassika on ajale hästi vastu pidanud.

ANDRES MESIKäPP