Tallinna kinos Sõprus kestab veel täna ja homme lühifilmide festival, kus huvilisel on võimalik näha väikevormide paremikku nii kodumaalt kui ka laiast ilmast.

Laupäevane programm algab lasteseansiga “Esilinastused ja tagalinastused: Porgand + Miriam + Lotte”. Esilinastuvad uued nukufilmid “Porgand suvitab” (režissöör Pärtel Tall) ja “Miriami värvid“ (režissöörid Jelena Girlin, Mari Liis Bassovskaja). Eesti Vabariigi juubeli puhul valminud pisikesi Lotte-filme on seni nähtud vaid Kinobussi tuuril. Nn tagalinastuvad kõik kuus varasemat Miriami lugu ning kaks vanemat porgandi seiklust.

Uus film

Õhtu lõpetab Eesti-Prantsusmaa koostööfilmi “Teisel pool“ esilinastus. Filmi režissöör ja käsikirja autor Samuel Jaquemin ning peaosatäitja Bruno Paviot tulevad Prantsusmaalt, Eesti näitlejatest teevad kaasa Tambet Tuisk, Raivo E. Tamm, Egon Nuter, Taavi Eelmaa, Ivo Uukkivi ja mitmed teised.

Pühapäev algab seansiga “Animaatakk” ning ataki raames saab näha nii stuudio Tallinfilm klassikuid, nagu Elbert Tuganovi “Park“ (1966) ja Heino Parsi “Nael“ (1972), kui ka värskemaid Eesti kunstiakadeemia animafilme. Õhtu jätkub plokiga “La Femis versus BFM”. La Femis on üks Prantsusmaa väärikamaid filmikoole, Sõpruseski on korduvalt linastunud näiteks kooli vilistlase François Ozoni filmid. Lühifilmifestivali valik Prantsuse filmiüliõpilaste koolitöödest hõlmab näiteid alates 1989. aastast kuni tänapäevani, andes niimoodi hea läbilõike La Femis’ kunagiste tudengite töödest-trendidest.

Ühistöö

Millest räägib film

“Teisel pool”

•• Totalitaarses režiimis elava Victori üksluist elu raputab imelik sõnum sõbratarilt, kelle ta arvas kadunud olevat. Ankel õnnestus põgeneda vabasse riiki ja ta veenab meest endaga võimalikult kiiresti ühinema.

••  Victor hakkab unistama teistsugusest maailmast ning ta otsustab kahtlustest hoolimata samuti põgeneda. Algab teekond, mis on täis lõkse ja kus igaugune normiväline käitumine võib kaasa tuua hävingu.

Lühifilmide festivali seansid:

L 30.08 kl 17 Esilinastused ja tagalinastused: Porgand + Miriam + Lotte

L 30.08 kl 19 esilinastus: Teisel pool

P 31.08 kl 19 Animaatakk

P 31.08 kl 21 La Femis versus BFM