MOSKVA. Valgevene rahva suurest armastusest oma juhi Aleksandr Lukashenko vastu annab tunnistust elavale presidendile püstitatav mälestusmärk.

Monument tuleb Shelkovski rajooni Aleksandria külasse, kus Lukashenko omal ajal kolhoosi juhtis ja kus ta abikaasa praegugi elab. Kolkaküla keskväljaku ümbruses käivad agaralt heakorrastustööd.

Platsi hakkab ehtima tõeliselt uhke ja isamaaline monument - selleks on Valgevene hiiglaslik kaart. Kohas, kus peaks asuma presidendi koduküla, kerkib obelisk Lukashenko elusuuruses bareljeefiga.

Andreottit süüdistatakse mõrvasepitsemises

PERUGIA. Itaalia endine peaminister Giulio Andreotti anti eile Perugias kohtu alla kahtlustatuna vandenõus ajakirjaniku mõrvamises 17 aastat tagasi.

77-aastase Andreotti üle käib juba kohtuprotsess Sitsiilias, kus teda süüdistatakse suhetes maffiaga. Seitsmekordne ekspeaminister Andreotti on oma osalemist ajakirjanik Mino Pecorelli tapmises seni kategooriliselt eitanud.

Ajakirja OP peatoimetaja Pecorelli mõrvati Roomas 1979. aastal. Uurijad väidavad, et Pecorelli oli tookord jõudnud jälile informatsioonile, mis võinuks ohustada Andreotti tulevast poliitikukarjääri.

Kristlik demokraat Andreotti on veendunud katoliiklane. Ta eitab ka igasuguseid suhteid maffiaga ning väidab, et ei karda ühtegi kohut peale Jumala oma.

Hiinas on terav nimedefitsiit

PEKING. Hiina õhtuleht Xinmin Evening News kurtis, et 1,2 miljardi elanikuga riigis on suur puudus sellisest igapäevasest asjast nagu nimed.

Eriti hull on lugu perekonnanimedega. Hiina kõige sagedasemad liignimed on Zhang, Li, Wang, Liu, Chen, Yang, Zhou, Huang, Zhao, Wu, Sun, Xu, Lin, Hu or Zhu ja nende kandjad moodustavad kokku üle poole riigi rahvastikust. Hiina peaministril Li Pengil näiteks on riigialamate hulgas umbkaudu 3000 nimekaimu.

üRO nõuab Iraagilt täiendavaid tõendeid

NEW YORK. üRO erikomisjoni väitel ei ole Iraak seni esitanud piisavalt veenvaid tõendeid selle kohta, et tema käsutuses ei ole keelatud relvi ning nendega seotud aineid.

Eriti raske on üRO ametiisikuil kontrollida Bagdadi väiteid, et osa relvi on salaja hävitatud, ehkki üRO nõudis eelnevalt kõigi keelatud relvade registreerimist komisjoni juures. Komisjoni esimees Rolf Ekeus tegi üRO Julgeolekunõukogule põhjaliku ettekande, milles ta kinnitab, et Iraagil tuleb esitada täiendavaid tõendusmaterjale.

Eelkõige puudutab komisjoni töö keemilist ja bioloogilist relva ning enam kui 150-kilomeetrise tegevusraadiusega ballistilisi rakette, mille omamine on Iraagile Lahesõja-järgsete sanktsioonidega keelatud.

Pariisi lennuväljal tabati narkokullerid

PARIIS. Pariisi rahvusvaheline lennuväli teatas eile, et lihavõttepühade ajal tabati seal üheksa narkoärimeest, kellelt konfiskeeriti kokku üle 30 kilo heroiini ja kokaiini.

Vahistatute hulgas on kolm kolumbialast, üks Venezuela, üks Iisraeli ja üks Surinami kodanik, türklane, hispaanlane ning prantslanna. üks kolumbialane neelas alla 1,5 kilo kokaiini ning püüdis sellise "kõhutäiega" tollist läbi pääseda. Teise kolumbialase juurest leiti seitse kilo sama meelemürki, millest osa oli peidetud topeltpõhjaga kohvrisse, osa aga lahustatud veinis.

Bulgaaria valitsus eiras Brazauskast

SOFIA. Bulgaaria sotsialistlik valitsus eiras eile Leedu presidendi Algirdas Brazauskase esinemist Bulgaaria parlamendis, kus ta kindlasõnaliselt pooldas NATO laiendamist.

Brazauskase kõne ajal ei olnud parlamendis ühtki valitsusliiget, kuigi tavaliselt püüab valitsus oma kohalviibimisega teise riigi juhile austust avaldada. Bulgaarias ametlikul kahepäevasel visiidil viibiv Brazauskas ütles Bulgaaria parlamendis esinedes, et NATO ja Euroopa Liidu liikmeks saamine on Leedu strateegiline eesmärk.

Hiljem antud pressikonverentsil ei soovinud Brazauskas Bulgaaria valitsuse käitumist kommenteerida, leides, et teise riigi siseasju arutada oleks ebaeetiline. Bulgaaria president Zhelju Zhelev avaldas samal pressikonverentsil kahetsust kabineti säärase teguviisi üle.

Zimbabwes on vakantne timuka ametikoht

HARARE. Zimbabwe võimud otsivad riigile uut timukat, kuna 14 aastat seda tööd teinud mees suri märtsis. Zimbabwe kommete kohaselt ei tohi timuka nime avalikkusele teatada ei enne ega ka pärast tema surma.

"Me peame otsima sellele kohale inimest salaja, kuna töö iseloomu tõttu peab selle tegija avalikkusele tundmatuks jääma," ütles Zimbabwe justiitsminister Emmerson Mnangagwa agentuurile ZIANA. Viimase kuue kuu jooksul on Zimbabwes üles poodud kaks inimest. Praegu ootab oma kurba saatust ligi sada surmamõistetut.

Reuter/Baltic News Service