TIRANA. USA, Prantsusmaa ja Saksamaa asusid eile evakueerima Albaania pealinnast Tiranast välismaalasi, mille käigus sattusid nende armeekopterid tule alla.

Käsirelvadest tulistati USA, Prantsuse ja Saksa kopterit ning ühe USA kopteri pihta lasti rakett, kuid ükski lennumasin viga ei saanud. Sakslased avasid ka vastutule. Itaalia suursaadiku koordineerimisel alanud evakuatsiooni eesmärgiks oli päästa anarhiasse vajunud Albaaniast mitusada välismaalast ja võimalikult suur hulk albaanlasi.

Eile kohtus Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindaja Franz Vranitzky Itaalia sõjalaeva pardal Albaania peaministri Bashkim Fino ja opositsiooni esindajatega, kes palusid sõjalist välisabi kriisist jagusaamiseks. OSCE eesistujamaa Taani välisminister Niels Helveg Petersen pidas pärast telefonikõnelust Vranitzkyga sõjalist interventsiooni võimalikuks. Peterseni sõnul toetasid seda ideed ka USA, Venemaa ja Euroopa Liidu esindajad.

Albaania president Sali Berisha kinnitas eile endiselt, et tal pole vähimatki kavatsust tagasi astuda. Tiranas jätkus tulistamine, inimesed põgenesid linnast. Kohaliku ajakirjanduse väitel on viimase kümmekonna päeva jooksul hukkunud üle saja inimese.

Jeltsin lubas teistsugust valitsust

MOSKVA. Venemaa uus valitsus tuleb põhimõtteliselt teistsugune, kinnitas Vene president Boriss Jeltsin eile ajakirjanikele.

"Peamine on see, et valitsusse tulevatel inimestel on uued, värsked ideed," ütles ta. President teatas, et valitsuses hakkab olema ainult üks esimene asepeaminister. "Varem, kui neid oli mitu, sammusid nad igaüks paralleelset kurssi mööda, teadmata õieti, millega teised tegelevad. Töös esines palju paralleelsust ja kooskõlastamatust. Nüüd saame sellest lahti," ütles Jeltsin. Jeltsin on andnud peaminister Viktor Tshernomõrdinile ja tema esimesele asetäitjale Anatoli Tshubaisile korralduse moodustada suuremalt osalt uue koosseisuga valitsus. Valitsuse uus koosseis tehakse teatavaks hiljemalt teisipäeval.

Miljon roosi Naina Jeltsinale

MOSKVA. Kreml oli eile täielikult roosidesse mattunud, sest õnnesoovijad üle kogu Venemaa saatsid sünnipäevalilli president Boriss Jeltsini abikaasale Nainale, teatas uudisteagentuur Itar-TASS.

Lilletoojad olid nii ülekoormatud, et appi tuli võtta käsikärud. Itar-TASS-i teatel oli eile keskpäevaks Naina Jeltsinale Kremli, Jeltsinite maakodusse ja nende Moskva korterisse saadetud kokku juba üle miljoni roosi. Naina Jeltsina sai eile 65-aastaseks.

Iraani lennuõnnetuses hukkus 86 inimest

TEHERAN. Neljapäeva õhtul kukkus Iraani kirdeosas alla sõjaväele kuuluv lennuk C-130, mille pardal olnud 86 inimest said kõik surma, teatas uudisteagentuur IRNA eile.

Relvajõudude esindaja teatel olid lennuki pardal sõjaväelased ja nende perekonnaliikmed. Lennuk kukkus alla 38 kilomeetri kaugusel Korasani provintsi peamisest keskusest Mashadist. Allakukkunud lennuki piloot oli teatanud vahetult enne ühenduse katkemist, et tal on probleeme mootoritega.

Reuter/ETA/Baltic News Service/EPL