7. oktoobril laulavad Vello Jürna, Taimo Toomast ja Mart Mikk Tartu Ülikooli aulas Donizetti, Puccini, T‰aikovski, Wagneri ja Verdi ooperiaariaid. Vanemuise sümfoonikuid juhatab Endel Nõgene. See on Round Table Eesti klubi esimene avalik heategevuskontsert. Mullune kinnine kontsert kanti televisioonis üle vana-aasta õhtul.

Kuningas Arthuri gala on heategevus sõna otseses mõttes, tegu pole ühegi firma promoüritusega. 300- ja 500-kroonistest piletitest saadav tulu läheb 13. sajandil ehitatud Tartu Jaani kiriku fassaadi ja interjööri kaunistanud terrakotaskulptuuride restaureerimiseks.

Algsest 2000 skulptuurist on säilinud veidi alla tuhande, mis on teadaolevalt suurim terrakotaskulptuuride kogu Euroopas.

Briti nädala kultuuriprogramm

Tänasest 10. oktoobrini Tallinnas toimuva Briti nädala kultuuriprogrammis on pearõhk koloniaalimpeeriumi lagunemisest tingitud muutustel Suurbritannia rahvastikumaastikul.

“Tänapäeval võime rääkida juba uutest generatsioonidest, kariibi juurtega brittidest ja nende mõjust tänapäeva briti kultuurile,” ütles Imbi-Reet Kaasik Briti nõukogust.

Briti nädala peaesinejaks on maailma enim salvestatud kam-merorkester Academy of St. Martin in the Fields, kelle kontsert toimub teisipäeva õhtul Estonia kontserdisaalis.

Tallinna Kinomajas kestab filminädal, kus näidatakse tänapäeva briti reÏissööri Ken Loachi nelja filmi ning kostüümidraamat kuninganna Victoria romantilisest armastusest oma tallimehe vastu.

Ka Tallinna teatrites etendatakse sel nädalal briti autorite teoseid. Von Krahli teatris astub üles Charles Linchani tantsutrupp.

Briti ilukirjandus Rahvusraamatukogus

Briti nädala raames avatakse täna Rahvusraamatukogu fuajees ja seitsmenda korruse lugemissaalis näitused “Kaasaegsed Briti kirjanikud ja poeedid” ning “Briti kirjandus eesti keeles, 1996–1998”.

Viimane kujutab endast Rahvusraamatukogu kogudest komplekteeritud ning neil aastail ilmunud inglise ilukirjanduse tõlgete väljapanekut. Näha on 298 raamatut 155 autorilt ja eksponeeritud trükiste nimestik.

Briti Nõukogu annab näituse raames autasud õpilaste joonistuste ja kirjandite võistluse “Minu ettekujutus Suurbritanniast” võitjatele.

Näitused jäävad avatuks 18. oktoobrini.

Näitus soome–ugri põlisrahvaste elust

Eile avati Pärnus näitus “Taevas ja maa” eesti kunstnike töödest, kes käisid Siberis uurimas soome–ugri põlisrahvaste elu. Näituse kuraator on Kaljo Põllu.

Esindatud on kõik kunstivormid maalist installatsioonini.

“Samas ei ole see mingi soome–ugri ülevaatenäitus,” ütles Mark Soosaar. “Kunstnikud on neilt ekspeditsioonidelt saanud vaid kaudseid mõjutusi.”

Soosaar rõhutas ka näituse pealkirja “Taevas ja maa” sisulist tähtsust eksponeeritava valikul, mis iseloomustab kõigi soome–ugri põlisrahvaste elu taeva ja maa vahel, iial teadmata, mis neid ees ootab.

Täna on õpetajate päev

Täna tähistatakse kogu maailmas rahvusvahelist õpetajate päeva ning sel puhul tehti kokkuvõtteid võistlusest Aasta Õpetaja 1998.

Eesti Haridustöötajate Liidu ja haridusministeeriumi korraldatud võistluse Aasta Õpetaja võitjaid on tänavu kakskümmend seitse.

Eestis on 16 924 üldhariduskoolide õpetajat, neist mehi 2387, ütles haridusministeeriumi info- ja statistikaosakonna peaanalüütik Margus Kärner.

Alla viie aastase staaÏiga õpetajaid on 2587, enam kui 15-aastase staaÏiga õpetajaid üle 9100.

Kuni 30 aastasi õpetajaid on 3045, üle 50 aastasi õpetajaid 4890.