Eesti Muusikanõukogu korraldusel tehti nädalavahetusel esimene samm, asutamaks muusikute kutseühendust Eesti Interpreetide Liit.

Asutamiskoosolekul valiti initsiatiivgrupp koosseisus Marje Lohu-aru, Maano Männi, Rein Rannap ja Vardo Rumessen, kelle ülesandeks on liidu põhikirja väljatöötamine. Muusikute organisatsiooni eesmärk on kaitsta üksikute muusikute huve, organiseerida lepingute vahekordi ja tagada nende kaitse. “Heliloojad ja kunstnikud on tänu oma liitudele omanud ühiskonnas ka pöördelistel momentidel suurt mõju,” ütles initsiatiivgrupi liige Marje Lohuaru. Muusikute liidu loomine on olnud õhus aastakümneid.

Helsingis avatakse Balti Keskus

Homme avatakse Helsingis Mariankatul Balti Keskus, mis hakkab tööle Soome ja Balti riikide vahelise sõprus- ja kultuurikeskusena.

Keskuse ruumides hakkavad paiknema Tuglase Selts, Eesti Instituut Soomes, Soome Eesti Ühingute Liit, Läti Rosentalsi Selts, Leedu Donelaitise Selts, Eesti ja Läti turismiinfopunktid.

14.–18. oktoobrini toimub Balti riikide kultuurinädal. Eesti Instituut on sel puhul planeerinud mitu üritust. Homme avatakse Ain Sarve koostatud näitus “Rootsi eestlased”, Jaan Kaplinski peab loengu “Baltikum Euraasia ristteel”. Pühapäeval avab Eesti Vabariigi suursaadik Mati Vaarmann Tuglase Seltsi korraldatud näituse “Eesti kunst sajandivahetusel”.

70 aastat hõimupäevade esmatähistamisest

Täna algab 19. oktoobrini vältav hõimupäevade 70. aastapäevale pühendatud üritustenädal. Akadeemilises raamatukogus avatakse Kunstiakadeemia Obi hantide näitus ning esitletakse uut hõimukalendrit. Tartus galeriis Legend avatakse täna komi etnofuturistliku kunstniku Pavel Mikusevi näitus.

Pekingis suleti vanim ooperiteater

Reedel lõpetas tegevuse Pekingi vanim ooperiteater Zheng Yi Ci, mis oli Hiina pealinna esiteater juba kakssada aastat. Kohus otsustas lõpetada teatri tegevuse pärast pikka aega kestnud omandivaidlust. Uued omanikud plaanivad teha teatrist laste koolituskeskuse, kus noored hiinlased saavad õppida oma maa kultuuri ja kunsti.

Broadwayl homoerootiline “Luikede järv”

New Yorgis esietendus T‰aikovski balleti “Luikede järv” modernne versioon. Koreograaf Matthew Bourne on klassikalise balleti süÏee kirjutanud balletti ja draamat ühendavaks lavastuseks. Tantsijad kannavad moerõivaid ning enamik trupist on mehed. Etenduse alatoon on homoerootiline. Peaosalisest “luik” kehastub ümber hukka läinud nahkpükstes noormeheks.

Bruce Willis mängib “Tshempionide eines”

Hollywoodis hakatakse filmima Kurt Vonneguti romaani “T‰empionide eine”. Bruce Willise kõrval mängivad teistes osades Nick Nolte, Barbara Hershey ja Albert Finney.