Täna esietendub Viljandi Jaani kirikus prantsuse näitekirjaniku Paul Clodeli müsteerium “Maarja kuulutamine”, mille lavastas Viljandi kultuurikolledÏi tudengitega Andres Noormets. Müsteerium jutustab perekonnadraamast, kus üks tegelane on Jumal ning leiab aset jõuluime – üks lapsuke ärkab ellu. Kõik see toimub aga teises ajas ja teistel tingimustel.

Etenduses teeb kaasa 13 Viljandi kultuurikolledÏi üliõpilast, kes on teatrikunsti õppinud poolteist aastat. 1920. aastail kirjutatud müsteeriumi tõlkis Tõnu Õnnepalu. Pääsmed maksavad 5–10 krooni ja etenduse tulu läheb Jaani kogudusele.

Endla toob lavale “Surnute saare”

Pärnu teatris Endla esietendub täna August Strindbergi näidend “Hades ehk surnute saar”, mis räägib teispoolsuse müstikast. Näidend on 1970. aastal kirjutatud draamafragment, mis on Rootsi kirjandusklassiku teostest seni vähem mängituid. Etenduse lavastas Madis Kalmet ja kunstnik on Andres Koort. Mängivad Andres Ild, Arvi Hallik, Merike Tatsi, Kristiina Kütt, Andres Karu, Ain Anger ning Heli Sommer.

Kunstiakadeemia galeriis näeb müütilisi tegelasi

Kunstiakadeemia galerii avas eile õppejõud Maiu Rõõmuse valikaine “Müütilised tegelased ja nende anatoomia” näituse. Erinevates materjalides tööd käsitlevad ajaloolise inim- ja loomaanatoomiast väljakasvanud müütiliste tegelaste anatoomiat.

Esindatud on inglid, kuradid, vanapagan, sfinksid, kentaurid, moirad, näkid, ja teised. Ekspositsioon jääb avatuks 8. jaanuarini.

Pärnu linnaorkestrit juhib Toomas Velmet

Pärnu linnaorkestri direktori ametisse asus eilsest neljakuulise katseajaga Muusikaakadeemia kaua-aegne õppejõud tshellist Toomas Velmet. Velmeti valis kahest kandidaadist välja Pärnu linnavalitsuse komisjon. Velmet on Muusikaakadeemias õppejõuna töötanud 20 aastat ja jätkab seal. “Suhtun Pärnu linnaorkestri direktori ametisse kui oma põhitöökohta,” ütles ta.

Tarbekunsti jõulumüük

Rahvusraamatukogu fuajees on eile ja täna avatud traditsiooniline tarbekunsti jõulumüük, kus pakutakse tekstiili, klaasi, keraamikat ja nahast esemed, ütles Kersti Tiik Rahvusraamatukogu näitusteosakonnast.

Kreutzwaldi päevad Kirjandusmuuseumis

Täna algab Tartus Kirjandusmuuseumis traditsiooniline aastalõpukonverents, mis tuntud Kreutzwaldi päevade nime all. Seekordne plenaaristung on pühendatud eesti kultuuri suurmeestele Friedrich Robert Faehlmannile, Jaan Tõnissonile ja August Annistile. Faehlmannist oma ja meie ajas räägivad Kristi Metste ja Vaino Vahing, Hando Runneli ettekanne on Tõnissonist ja Ain Kaalepi ettekanne Kalevala tõlkijast ja kirjandusteadlasest Annistist.

Rahvaluulealased ettekanded on homme.

Koorijuht Kuusk saab Hendrik Krummi preemia

Hendrik Krummi preemia sai tänavu koorilaulu edendamise eest Saaremaal kauaaegne koorijuht Harry Kuusk. Traditsiooni järgi anti preemia üle Krummi sünnivallas Saaremaal Leisis, kirjutas Meie Maa. Kuna Harry Kuusk (71) on praegu ravil Kuressaare haiglas, siis andis Ïürii talle preemia ning auaadressi üle eile haiglas. Varem on preemia saanud Albert Uustulnd, Tiit Paulus ja Lilian Hansar.