Sihtasutuse Tartu Kultuurkapital nõukogu määras tänavuse kaunite kunstide aastastipendiumi 60 000 krooni kunstiteadlasele Vaike Tiigile (77). Tiik on oma kunstiajaloo uurimustes keskendunud eelkõige 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse kunstielule. Praegu koondab ta kunstnik Ants Laikmaa artikleid teaduslikuks väljaandeks. Aasta-stipendium antakse üle vabariigi aastapäeva aktusel.

Suri inglise kirjanik Iris Murdoch

Sajandi suurimaid briti romaanikirjanikke Iris Murdoch suri esmas-päeval 79-aastaselt Kesk-Inglismaal Oxfordis hooldekodus. Viimased viis aastat põdes Murdoch Alzheimeri tõbe. Murdochi palvel ei korraldata talle pidulikke matuseid ega mäletusteenistust.

Murdoch kirjutas 27 romaani, sealhulgas ”Maharaiutud pea” (”A Severed Head”), ”Juhuslik inimene” (”An Accidental Man”), ”Must prints” (”The Black Prince) ja ”Meri, meri” (”The Sea, the Sea”). Briti romaanikirjaniku Malcolm Bradbury sõnul kuulub Murdoch sajandi teise poole nelja-viie suurima Briti romaanikirjaniku hulka.

Kirjaniku enda sõnul on tema raamatud kunstiteosed, millel on algus, keskpaik ja lõpp. Oma keerulise süÏeega, sümbolitest üleküllastatud romaane nimetas ta süngeteks kirjeldusteks võitlusest hea ja halva vahel.

Murdoch sündis 15. juulil 1919 Dublinis iiri-inglise perekonnas ning õppis Suurbritannias Fröbeli instituudis ja Badmintoni tüdrukutekoolis. Oxfordis tudeeris ta klassikalisi keeli ja filosoofiat ning aastail 1948–63 õpetas samas filosoofiat. Aastal 1987 sai ta aadlitiitli.

Endine Oxfordi teadlane mängib Sossis jazzi

Tallinnas Sossi klubis esineb täna Jazzkaar Club’i hooaja teise poole avamise puhul inglise baritonsaksofonist George Haslam koos Aldo Meristo Trioga. Haslami muusika ulatub folgist ja tangost bluusi ja vaba improvisatsioonini. Saksofonisti sõ-nul meeldib talle piire ületada ja uut avastada. Kuigi Haslam on saksofonikvarteti liige ja Inglismaal mänginud erinevate muusikutega, eelistab ta reisida üksi. Rändama sattus ta tänu sellele, et Oxfordi teadlasena on ta uurimistööde partnerid olnud eri maade uurimisinstituudid. Üks tema esimesi uurimisteemasid oli matellide tugevusõpetus.

Pooled Toto kontserdi piletid on müüdud

27. veebruaril Tallinna linnahallis esineva rockansambli Toto kontserdile on üle poole piletitest müüdud. Kokku müüakse kontserdile kuni 3000 piletit. Toto alustab maailmaturneed 23. veebruaril Poolas, millele järgnevad kontserdid Skandinaavia riikides, saksamaal, Itaalias ja mujal.

Näitus ühe maja loomingust

Sirje Eelma ja Rait Prääts avavad homme Kadriorus Kastellaanimaja galeriis näituse “Ühes majas”, kus Eelma ja Rait Prääts eksponeerivad ühe katuse all valminud teoseid, täiendades teineteist kujundiloogika ja tähendusliku mängulisusega. Tugeva sotsiaalse tunnetusega kunstnikepaar on tegutsenud eri valdkondades: estampgraafikas ja klaasikunstis. Ühisel näitusel on aga jõutud kooskõlalise konsensuseni. Näitus on avatud 8. märtsini.