NYYD Ensemble annab laupäeval Vanemuise kontserdimajas ja pühapäeval Estonia kontserdisaalis kontserdisarja ”Avangard või Dekadents?” teise kontserdi. Seekordne kava on mõnes mõttes erandlik – mängitakse muusikat euroopa suurmeestelt Igor Stravinskilt ja Richard Straussilt.

NYYD Ensemble on sellel kontserdil muutunud kammerorkestriks, mille koosseisus mängib interpreete erinevatest orkestritest mitte ainult Eestist, vaid ka Soomest, Hollandist ja Saksamaalt. Orkestri kontsertmeister on selles kavas Arvo Leibur ja dirigent endiselt Olari Elts.

Venelased lähevad Oscarite peole

Hollywoodis kardetakse, et Oscarite jagamise peo joogimargiks kujuneb vodka, sest tseremooniast võtab osa suur vene delegatsioon, kuhu kuulub ka Krasnojarski kuberner Aleksandr Lebed.

Tulevaseks Venemaa presidendiks pürgiv Lebed viibib sel ajal Läänerannikul ärikonverentsil ja osaleb ühtlasi Oscarite galal koos 50 vene filmimehega, keda juhib tuntud rezhissöör Andrei Kontshalovski. Sel aastal Oscarikandidaatide seas vene filme ei ole.

Aksel Orav tähistab juubelit

Täna saab 70-aastaseks Draamateatri näitleja Aksel Orav. Pärast GITISE Eesti stuudi lõpetamist 1953. aastal on Orav koos Ita Everi ja Jaanus Orgulasega olnud Draamateatri näitetrupi liige.

Tema esimene roll oli peaosa diplomilavastuses – Sergei Lukonin K. Simonovi näidendis ”Noormees meie linnast”. Draamateatri laval on ta mänginud 134 lavastuses. Olulisemad rollid on Võllamäe Päärn Vilde ”Mahtra sõjas”, Michele Eduardo De Filippo ”Filumena Marturanos”, Lennie Steinbecki dramatiseeringus ”Hiirtest ja inimestest”, Doktor Eva Liisa Manneri ”Põletatud oranzh”, Protassov Gorki ”Päikese lastes”, Isa Dorsti ”Fernandi Krapp saatis mulle kirja”.

Orav on oma koduteatris ka lavastanud. 1979. aastal tõi ta välja Valentin Rasputini ”Viimse tärmini” ja 1992 Martin Walseri ”Toalahingu”. Praegu mängib Aksel Orav Draamateatris kahes lavastuses – ”Richard III” ja ”16. jaanuari õhtu”.