Loftide laine algas paar kümnendit tagasi New Yorgist, kus hakati vanades tööstushoonetes välja ehitama esialgu boheemlikke, hiljem juba ülimalt luksuslikke kortereid. Nüüd on sellised korterid eriti nõutud just avaruse ning sisekujunduslike võimaluste tõttu.

Kaks sellist superluksi lofti on äsja valminud ka KOKO Arhitektide projekti järgi rekonstrueeritud Fahle majas. Vaated on muidugi hingematvad ja lagede kõrgus küünib kohati üheksa meetrini – tõeline linnahedonisti seitsmes taevas.

Kontrastide kodu

Loft-tüüpi korter nr 44 Fahle majas on õhulise ja newyorkliku fiilinguga luksuslik elamine läbi kahe korruse, kus on kaks magamistuba eraldi vannitoaga, raamatukogunurgake ning üliavarad söögi- ja eluruumid. Sisekujundaja Liis Lindvere on korteri üles ehitanud kontrastidele teljel moodne tippdisain – robustne tehasehoone. Autentsuse säilitamiseks on välja puhastatud paekivi-krohvisegused tundlikud seinapinnad ja mustaks töödeldud võimsad raudtalad.

Selle korteri muudavad eriliseks väikesed detailid: LED-valgus, mis värvib öösel kraanivee külmsiniseks, lehtkullaga kaetud siiber raudkaminal, puidust laepaneelide tagant kumav pehme valgus, Ulf Moritzi klaaspärlitega kaetud helendav tapeedimuster ja Moooi diivanite seljatugedesse peidetud raamaturiiulid. Ning värvikombinatsioonid on siis julged ja põletavad.

Suurlinlik dekadents

Korteri mahud läbi kahe korruse on eelmisega sarnased, kuid sisekujundajate Raul Tiituse ja Tarmo Piirmetsa kujundatud atmosfäär on veidi salapärasem. Sellesse korterisse astudes on tunne, nagu oleksid sattunud mõnda filmi: siin on kokku saanud uskumatud vaated, stiilne atmosfäär, hinnaline tippdisain ja tõeliselt suurlinlik tunnetus.

Punased kardinad, mis sulguvad puldivajutuse peale ümber kodukinonurga, tuletavad meelde David Lynchi dekadentlikke filmiinterjööre. Veetlevalt hedonistlik on idee, et pärast filmi lõppu muutub hubane kodukinonurgake ühe nupulevajutusega värvilise diskovalgusega peosaaliks.

Voolava vormiga keerdtrepi autor on Asso Altmäe.

Sööginurgas tõmbavad pilku kaks moodsat disainiklassikut: Piet Hein Eeki ökoglamuurne söögilaud ja ämblikuna kombitsaid sirutav Moooi valgusti.

Retrodisainilikele kontrastidele rajatud sisekujunduse muudab pehmemaks must ja elevandiluukarva looduskivi ning termotöödeldud tundliku süüga kaseparkett põrandal.