Siinsete kunstnike eeskuju

Näituse pealkiri seob Eesti Madalmaadega mitmel erineval viisil. Lisaks geograafilistele sarnasustele, mis kahe tasase, kuid kauge silmapiiriga maa vahel valitsevad, viitab näituse nimi vast enamgi veel kunstivahetusele, mis nende kahe Euroopa piirkonna vahel on aja jooksul olnud vägagi aktiivne. Sinna poole suunasid juba keskajal oma pilgu Tallinna raad ja erinevad gildid, millest annavad tunnistust kaunid altarid ja raekoja piltvaibad. Hiljem kujunes hollandi ja flaami kunstist eeskuju siinsetele kunstnikele, kes ei kohkunud tagasi ka selliste suurmeeste nagu Rembrandt või Rubens tõlgendamisest. 19. sajandil peegeldub Madalmaade kunstnike mõju siinses kunstiruumis Düsseldorfi koolkonna töödes, mis samuti on leidnud koha siinsel näitusel.

Kadrioru lossis paiknev näituseosa annab ülevaate hollandi ja flaami kunsti kuldajastust, tuues vaatajate ette ka kaua varjul olnud töid. Kõrvuti maalide ja graafiliste lehtedega on tagasihoidlikult esindatud tarbekunst, millest efektsema osa moodustab Delfti sini-valge fajanss. Kujunduslikult silmapaistva maastikugaleriiga on visuaalselt viidatud ka antud Ļanri suurele populaarsusele. Peeni loodusvaateid ei hinnanud mitte ainult patriootlikud kodanikud, vaid ka pretensioonikamad kunstiaustajad ja siinsed baltisakslasedki. Selliseid maastikke leidub paljudes muuseumites ja erakogudes, mistõttu loob töid täispikitud muuseumisein ettekujutuse mitte ainult maalide füüsilisest rohkusest, vaid ka mõjujõust.

Tõeliselt lõbusaks läheb asi muidugi Mikkeli muuseumis, kus esimese korruse näitusesaali on vallutanud olustikumaal. Siin leiduvad nii mõnedki selle näituse pärlid. Olustikumaali üheks armastatuimaks inspiratsioonilätteks on olnud talupoegade elu, mida kujutatakse realistliku veendumusega, kuid samas peenelt moraliseerides. Pulmi pidava ja pidutseva talurahva kõrval leidub ka kaklevaid külamehi ja kehavedelikke väljastavaid purjakil talupoegi. Tundub, et lisaks kunstnikele on hollandlastest eeskujuks võtnud ka siinsed talupojad ja seda just elustiililistes küsimustes. Sellist siivutut lusti ja “madalat” eluhoiakut on ette heidetud meiegi esivanematele.

“Madal taevas, avar horisont” on näitus, millele annab läheneda mitmest erinevast vaatenurgast. Seda võib võtta mahuka ülevaatusena, tuletades meelde ununema kippuvaid nimesid kunstiajalootunnist, tõsisemale kunstiaustajale pakub see üllatusi uute nimede ja tööde näol, kuid eelkõige annab tunnistust ühe väikese madala piirkonna avarast jõust.