Tänapäeval eelistavad inimesed valget läbipaistvat viina ega lepi sellega, kui kehva piirituse maitse lisandist üle käib. Sellepärast valmistatakse maitsestatud viinad sama heast piiritusest kui tavalisedki. Tänapäeval püüavad taimedes sisalduvaid maitse- ja lõhnaühendeid aroomitootjad. Näiteks 2002. a välja tulnud suur hitt Viru Valge Vanilla (vanillimaitseline viin) on nüüdisaegsel meetodil valmistatud. Liviko müügidirektori Ragnar Kitse sõnul on maitseviinad trendijoogid. Toote arendamisel jälgitakse, missugune maitse on parajasti moes. Hiljuti käis maailmast üle rohelise õuna buum. Nätsud, limonaadid, olmekeemia – kõik lõhnas korraga õuna järele.

Eestis on maitseviinad rohkem levinud kui Lätis või Soomes, kuid nende müügi turuosa ei ületa 3–4 protsenti. Turistide kaudu on hakanud maitseviinad ka Soomes tasapisi poolehoidu võitma. Venemaal eelistatakse endiselt puhast kraami.

Madu pudelis

Viinasse ei panda lisandeid ainult maitse jaoks – rahvameditsiinis käivad paljud ravimid viina peal. Üks eriline imerohi olevat rästikuviin. Lõuna-Eesti mees rääkis, et rästikuviina saadakse siis, kui rästik pudelisse ajada, viin peale kallata ja tükk aega seista lasta. Viin imeb rästikust jõu välja. Aitab 99 tõve vastu. Kõlbab nii sees- kui ka välispidiselt tarvitamiseks. Kui juua, siis pidi mulla maiku olema.

Ida pool on roomajate pudelissepanek sagedasem nähtus. Kes reisil käinud, on võib-olla müügil näinud gekoviina. Edible maoviinas kasutatakse spetsiaalseid, maofarmis kasvatatud triibulisi roomajaid, kes kolmekuustena pudelis oma otsa leiavad. Selline viin olevat eriti mõjus armujook ning soovitatakse juua just meestel.

Soovitus mõõduka tarvitamise kohta kõlab siinkohal ilmselt üleliigsena.