Mango jõuab Eestisse toorelt


Mango jõuab Eestisse toorelt
----

Mango on hooajaline puuvili, mis jõuab lõunapoolkera maadest Eestisse müügile tavaliselt talvel ja üsna toorena.

Mangot valides peaks jälgima, et vili poleks väga kõva ja sellel poleks mädaplekke. Koore värv (kas punasem või rohelisem) ja suurus ei ütle mango kohta midagi, teab Tallinna restorani Bonaparte perenaine Kadri Kroon. Kuna tõenäoliselt on meie poelettidel pakutav mango toores, peaks laskma sellel valgusrikkas kohas järelvalmida, kuni koor vetruvaks muutub.

Kui lõunamaades valminud mangod on pealetükkiva aroomiga ja väga magusad, siis Eestis kättesaadavad viljad on suhteliselt hapud (ja meenutavad maitselt männiokkaid). Enne söömist soovitab Kadri Kroon riputada mangoviiludele natuke suhkrut ja küpsetada neid pannil või leotada leiges suhkrusiirupis.

Samuti võib mango poolkuivatada – hoida mõni tund umbes 70-kraadises ahjus kuni mangotükid muutuvad veidi nätskeks ja magusamaks.

Mangot kasutatakse nii soolaste kui ka magusate roogade valmistamisel. Soolastest toitudest on klassikaline mango lisamine krevetisalatisse või kanalihale.

Dessertidest sobib mango näiteks sorbee (ehk pooljäätise) või tavapäraste õunte asemel tarte tatin’i (tagurpidi kook) valmistamiseks. Mangoga sobivad magustoitudes hästi šokolaad, rumm, kookos ja muud eksootilised puuviljad. Samuti kombineeritakse seda tsitruselistega.

Puuviljasalatis võiks mangole lisada peale teiste puuviljade ka natuke alkoholi ja roo- või karamellsuhkrut ning soovi korral ka näiteks kookospiima. Mangost tehakse ka püreesid, kompotte ja keediseid.

Flambeeritud mangorisoto (kuuele)

•• 250 grammi riisi (soovitavalt Itaalia päritolu – arborio või carnaroli)

•• pool liitrit valget kuiva veini ja klaas vett

•• umbes kolm supilusikatäit (75 grammi) suhkrut

•• ühe laimi mahl

•• 400 grammi mangosid

•• üks pits (4–6 cl) tumedat rummi

•• pool pakki (umbes 125 grammi) vahukoort

•• üks supilusikatäis tumedat fariinsuhkrut.

•• Keeda riis veini, vee ja suhkruga risotoks, pidevalt segades ja aeg-ajalt vedelikku juurde valades.

•• Koori ja tükelda mangod, puista üle fariinsuhkruga, vala üle rummiga ja leegita.

•• Kui risoto on veel krõmpsuv, aga peaaegu pehme, sega sisse vahukoor ja lõpuks väikesed mangotükid.

•• Viiendikust mango kogusest valmista saumikseriga püree, millele lisa maitseks veidi suhkrut ja laimimahla, soovi korral ka rummi.

•• Serveeri risoto mango coulis’ga (püreega).

India mangopuu

•• Anakardiliste (Anacardiaceae) sugukonda kuuluvas mangopuude perekonnas on üle 35 liigi. Viljapuuna kasvatatakse põhiliselt india mangopuud (Mangifera indica), mille looduslik leviala on Indias ja Kagu-Aasias. Tänaseks on sellest aretatud üle tuhande sordi.

Laia võraga igihaljas india mangopuu kasvab 15–30 meetri kõrguseks. Sellel on pikad ja kitsad tumerohelised lehed ning piibelehte meenutava lõhnaga pisikesed kollakad või punakad õied. Mangopuu võib õitseda ja saaki kanda ka kaks korda aastas – tärpentini sisaldava koorega kollased, punased või rohelised viljad on kuni 25 sentimeetri pikkused ja kuni kümnesentimeetrise läbimõõduga ning kaaluvad kuni 2,5 kilo.

Külmakartlik mangopuu on levinud troopilises ja lähistroopilises kliimas: Lõuna-Aasias, Ameerikas, Aafrikas ja Austraalias. Suuremad mangode tootjad on India kõrval Hiina, Tai, Indoneesia, Mehhiko, Filipiinid, Pakistan, Nigeeria ja Brasiilia. Sobivas kliimas võib mangopuu elada väga vanaks ja kanda vilju isegi aastasadu. Üheks hõrgumaks troopiliseks puuviljaks peetava mangoploomi sees oleva suure lapiku seemne võib poti sisse mulda pista, et sellest endale koju mangopuu kasvatada.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare