Mis on Vanemuises uut sellel hooajal?

Sel aastal on Vanemuise balletitrupp erakordselt tugev ja professionaalne. Meil 38 tantsijat, kellest 15 liitusid sellel hooajal. Tantsijad tulevad Jaapanist, USA-st, Suurbritanniast, Belgiast, Peruust, Poolast, Venemaalt ning üks neiu ka Tallinna Balletikoolist, mis muudab Vanemuise balletitrupi üheks rahvusvahelisemaks terves Euroopas. Vanemuise teatri balletitrupiga liitus algavast hooajast ka prantsuse balletipedagoog ja repetiitor Fabrice Gibert.

Kas Eestis siis häid tantsijad polegi, et välismaa poole vaadatakse?

Eestis on iganenud ettekujutus sellest, et balletikooli lõpetajad peaksid tingimata kodustes teatrites tööle hakkama. Mujal Euroopas on väga tavaline see, et balletikooli lõpetajad käivad katsetel ja sisseastumistel üle Euroopa, testivad oma taset ja teevad valiku saadud pakkumiste seast. Seega on arusaadav, et Eesti tantsijad vaheldust otsivad ja end mujal proovile soovivad panna. Välismaiste tantsijate suur huvi Vanemuise vastu näitab, et meie repertuaar on pandud kokku õigesti ning see pakub huvi ka rahvusvahelisel pinnal.

Kuivõrd on Vanemuise balleti tase on võrreldav mujal Euroopas tehtavaga?

Mitmed uued tantsijad on võitnud mainekatel balletikonkurssidel grand prix’sid, seega on tegemist tehniliselt väga tugevate tantsijatega. Julgen öelda, et sel hooajal on meil üle aastate üks tugevamaid koosseise. Seda näitab ka see, et julgeme sirge seljaga minna end Euroopasse näitama.

Nii, et võib väita, et ballett on taas hoogu sisse saamas?

Usun, et klassikaline ballett on publiku taas teatrisse tagasi toonud. Nagu igal teatril, nii on ka Vanemuisel olnud häid ja halbu aegu. Hetkel oleme kindlalt tõusuperioodis, mida näitavad ka järjest välja müüdud etendused.

Milline on Vanemuise tulevikuvisioon balleti seisukohalt?

Vanemuise teatrijuht Paavo Nõgene on positiivselt toetaval seisukohal balleti suhtes ning plaanid on hetkel paigas kuni 2012. aastani. Tulevikus on kavas tantsijate arvu veelgi suurendada ning tuua välja vähemalt üks suur klassikaline ballett aastas.

Mida uut tantsuhuvilised alanud hooajal Vanemuisesse siis vaatama võiksid tulla?

Hooaja avasime eile,20. septembril, balletilavastusega “Giselle” , mis pakub uues kooseisus klassikalist balletti. Sadamateatris etendub septembri lõpul Saša Pepeljajevi absurdimaiguline ja kaasaegne tantsulavastus Sigmund & Freud, kus löövad lisaks tantsijaile kaasa ka draamanäitlejad. Tulemas on ka balletiversioon Tšaikovski ühest tuntumast ja armastatumast ooperist "Jevgeni Onegin". Vaatamist väärt on ka Peer Gynt ning järgmise aasta algul etenduv kogu pere tantsulavastus Peeter Paan, mis on segu nii klassikalisest kui kaasaegsest tantsust.