Tartu ülikooli mikrobioloogia instituudi erakorraline professor Marika Mikelsaar on professor selle sõna parimas tähenduses – ühelt poolt viljakas teadlane ja teisalt hinnatud õppejõud, peale selle hea administraator. Ta pakatab teadusideedest, mis tema enda sõnul tulevat talle hommikupoole ööd.

Erinevalt paljudest viib ta oma mõtted ka ellu, leides selleks nutikalt vahendeid ja inimesi. Lõpuks vormuvad kõik ideed artikliteks ning doktori- ja magistritöödeks, aga mitte ainult. Mikelsaar ei tee peaaegu kunagi kabinetiteadust, vaid alati mõtleb, kuidas tuua inimestele kasu. Nagu ta ise ütleb – on suur lollus olla väga tagasihoidlik, kui maailmale on midagi arukat öelda. Seetõttu on paljud tema tööd leidnud kasutamist infektsiooni diagnoosimisel või haiguste vältimisel. Paljudele ilmselt meenub Mikelsaare nimega seoses tervist kaitsev piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 – ainus omamaine probiootikum, mis on patenditud Eestis, Venemaal ja USA-s ning mida kogu Eesti rahvas tunneb Dr Helluse piimatoodete sarjast ja meelsasti tarbib.

Teadlasena on Mikelsaar kasvatanud endale korraliku koolkonna – kümme tema akadeemilist õpilast on kaitsnud doktoriväitekirja, kuuel on magistrikraad, kolmel hakkab valmima doktoritöö. Ülikoolis töötatud 45 aasta jooksul on ta õpetanud tuhandeid noori arste, selleks koostanud ka kaheosalise õpiku ja käsiraamatu. Üliõpilastega tegeleb ta meelsasti ka loenguvälisel ajal ja tänu sellele on mitmed neist jäänud teaduse juurde.

Proua professor on äärmiselt suure töövõimega, kõigis oma tegemistes entusiastlik ja kirglik ja oskab innustada ka neid, kellega koos töötab. Ta on ka uuendusmeelne – näiteks valdab ta väga heal tasemel arvutit ja noored kolleegid tunnistavad, et nägid esimest korda mälupulka just Mikelsaare käes.  

Marika Mikelsaar on saanud kaks korda Eesti Vabariigi teaduspreemia meditsiini alal, teda on pärjatud Euroopa naisleiduri autasuga ja maailma naisleiduri kuldmedaliga, Eesti Vabariigi Valgetähe kolmanda järgu teeneteristiga, Tartu ja ülikooli medalitega. 2004. aastal valis Eesti Edukate Naiste Assotsiatsioon Mikelsaare aasta naiseks. Suure erialase tunnustusena valiti ta sel aastal ülemaailmse inimese mikroobiökoloogia seltsi (SOMED) asepresidendiks.

Proua Marikal on alati ühiskonnas toimuva kohta oma arvamus, selle üks väljundeid on aktiivne osalemine Eesti naisüliõpilasseltsis. Kultuurilembus viib teda sageli kontserdile või teatrisse ja tema raamaturiiul täieneb jõudsalt väärtkirjandusega, eelkõige suurvaimude elulugudega.

Kõige selle kõrvalt jõuab juubilar olla pühendunud ema ja vanaema oma kolmele lapsele ja kaheksale lapselapsele, kes tahavad temaga koos Pangodi maakodus aega veeta. Tudengid kutsuvad teda hellitavalt Multiresistentseks Mamma Bakteriks. „Multiresistentne” tähendab seda, et bakter ei allu mingitele antibiootikumidele. Selline on ka juubilar – isepäine, vastupidav ja tegus, aga samal ajal südamlik ja kõigile ümbritsevatele tugevat mõju avaldav hoolitsev Mamma.

Reet Mänder