Eile õhtul rahvusooperis Estonia lavale jõudnud Giuseppe Verdi „Maskiball” on juubeliooper, teose esmaettekandest täitub mõne päeva pärast 150 aastat. Lisaks teatri oma jõududele teevad lavastuses kaasa kaks olulist väliskülalist – tuntud soome lavakujundaja Ralf Forsström ja Türgist pärit tenor Senol Talinli.

Verdi teostest mõni aeg tagasi vähem lavastatud „Maskiball” paistab nüüd olevat menukas ooper. Hiljuti mängiti seda Covent Gardenis, värske lavastus on Pariisi rahvusooperi ja Berliini Deutsche Operi laval, mille mängukorrad on umbes samal ajal, mil Estonia omad.

„See tähelepanu „Maskiballi” vastu võib olla seotud tähtpäevaga – 17. veebruaril 150 aastat tagasi toimus Roomas selle ooperi esietendus,” ütles „Maskiballi” seekordne lavastaja Arne Mikk.

Mikk ei välista, et teemade poolest on „Maskiball” tähenduslik just nüüd. „Seal on silmakirjalikkuse teema. Praegu on maskide mahavõtmise aeg. Meie ajal on erakordselt populaarsed igasugused ennustajad ja posijad, kellel on ka „Maskiballis” tähtis osa. Selles ooperis on teatud paralleelid tänapäevaga olemas.”

Tõeline suurmees, kes „Maskiballi” loomisele Estonia teatris käe külge pani, on Soomest pärit lavakujundaja Ralf Forsström, kellest on saanud kultuurilegend. Ooperikunstiga on Forsström olnud seotud juba pikki aastaid, alates sellest ajast, kui Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka lõid oma kuulsad ooperilavastused, mille lava kujundas just tema.

Forsström on teatrimees, kes on kuulus üle terve Skandinaavia, teda kutsuvad lava kujundama parimad Rootsi teatrid. Viimastel aastatel on õigeusku pööranud mees teinud teatritööd harva.

„Tegin koos Ralfiga Tamperes „Aidat”, pärast seda soostus ta minuga „Maskiballi” tegema,” räägib kuulsa soomlase Eestisse saamisest Arne Mikk. „Ütles, et olgu, teeb veel ühe töö. Ta on lavakujundajate hulgas muidugi staar. Temaga koostöö tegemiseks on tarvis kõva kannatust.”

Päris uus mees Forsström Eesti ooperisõprade jaoks ei ole. Kui 2005. aasta suveks tegi Estonia soomlastega kahasse Coral Clubi spordikeskusesse Verdi „Othello”, tuli koos lavastaja Ralf Långbackaga lava kujundama tema sagedane paarimees Forsström.

Tema loodud tohututes mõõtmetes maskid ja uudsetest materjalidest kett-eesriided mõjusid värskelt. Peaproovis lihviti millimeetri täpsusega efektse eesriide langetamist, et see tõesti täpselt põrandani langeks.

Forsströmi kostüümid on abstraktsed ja ühtlasi teatraalsed. Sõjaväelastel on seljas ohvitserivorm, mis sobiks katma mõnda Ladina-Ameerika riigi armeed. Lavastuses on kasutatud ooperi eri libretovariantide elemente, nii et tekib uus abstraktne reaalsus. Pole äratuntavalt ei Stockholmi ega Bostonit, mis tavaliselt seda ooperit lavastades tegevuskohaks valitakse.

Talinli Tallinnast vaimustuses

Nõnda viitab lavastus sellele, et „vahepeal on atentaatide läbi langenud teisigi riigijuhte, näiteks Abraham Lincoln, John Kennedy, Indira Gandhi, Anvar Sadat jt,” kirjutab kava kaassõnas Arne Mikk. Vandenõu ohvriks langeva kuninga rolli on kutsutud laulma tenor Türgist – tõmmut verd staar Senol Talinli. Ta ei ole siin sugugi tundmatu, Estonia teatris on ta varem laulnud Alfredo rolli „Traviatas” ja esinenud mitmel kontserdil.

„Mulle meeldib Tallinn väga. Minu perekonnanimi kõlab peaaegu nagu Tallinn. Tunnen end siin hästi,” ütles tenor innustunult Eesti Päevalehele. Talinli sõnul on ta väga rahul oma senise koostööga Estonia teatriga. „Kui ma peaksin edaspidi saama veel pakkumisi, tulen siia hea meelega,” kinnitas ta.

Senol Talinli sõnul räägib tema esinemine arengust Eesti-Türgi vahelistes suhetes, mis puudutab ka kultuuri valdkonda. „Väga palju on selleks teinud praegune Türgi suursaadik Eestis,” lisas ta. Tõepoolest, peaproovi ilmus ka daam, keda siinsetes diplomaatilistes ringkondades tuntakse kui Tema Ekstsellents Fatma Sule Soysali.

Oma koduteatrist Ankaras pääseb Talinli lisaks veebruari etendustele siia laulma veel aprillis ja septembris. Muul ajal laulab kuninga rolli estoonlane Mart Madiste. Peaministrina kuuleb Rauno Elpi, Jassi Zahharovit ja Aare Saali. Ameliaid on kolm: Heli Veskus, Aile Asszonyi ja Nadia Kurem.

„Selles „Maskiballis” tasub kuulata eri koosseise – lauljad loovad erinevaid rolle, mis annab huvitavaid võrdlusvõimalusi,” lubas Arne Mikk.

Esietendus

Maskiball

Estonias

•• Giuseppe Verdi

•• Libreto: Antonio Somma

•• Lavastaja: Aarne Mikk

•• Kunstnik: Ralf Forsström (Soome)

•• Koreograaf: Oksana Titova

•• Dirigendid: Arvo Volmer, Eri Klas, Jüri Alperten, Mihhail Gerts

•• Solistid: Senol Talinli (Türgi), Rauno Elp, Jassi Zahharov, Aare Saal, Heli Veskus, Nadia Kurem, Aile Asszonyi, Riina Airenne, Juuli Lill, Merle Silmato (Soome), Angelika Mikk, Marion Melnik (Soome), Mart Laur jt

•• Esietendus 13. veebruaril