Kõigil põlvkondadevahelise suhtlematusega seotud klisˇeedel trampides peab ütlema, et keeleteadlase Mati Hindi nime teatakse ehk kõige paremini just noorema, alles haridust omandava põlvkonna seas. Need, kes pole kunagi filoloogiat õppinud ega lugenud 1978. aastal ilmunud polulaarteaduslikku raamatut “Häälikutest sõnadeni”, on kindla peale käes hoidnud Hindi koostatud emakeeleõpikut kümnendale klassile. Selline see teadlase saatus juba kord on. Sinu tõeliselt oluliseks saavutuseks võib ju olla eesti keele kvantiteedisüsteemi uuendusliku käsitluse väljatöötamine või astmevahelduse tüpoloogilise käsitluse esitamine, aga loota, et nürimeelne ajakirjanik sellest kõigest midagi taipab, oleks naiivne.

Eks mäluga olegi veidrad lood. Hint ise kinnitab, et ta pole end ealeski tõsiseks kakskeelsuse uurijaks pidanud, ent just sellel teemal sundis 1980. aastate ühiskondlik tellimus teda sõna võtma. Pedagoogikainstituudi dotsendi Vikerkaares ilmunud essee “Vaade kakskeelsusele ilma roosade prillideta” kõmas avalikus ruumis vastu nagu Zola kuulus süüdistuskõne. Seda ei ole unustatud ning esimesse iseseisvumisjärgsesse Riigikokku kuulunud Hinti nimetatakse Eesti keelepoliitika isaks.

Kolleegide sõnul on pikka aega TPÜ eesti filoloogia osakonda juhtinud Hint kompromissitu ja terava väljenduslaadiga, samas tundlik ja südamlik, ent eelkõige aateline inimene. Praeguse emeriitprofessori teeneks loetakse osakonnas 1998. aasta positiivseid akrediteerimistulemusi ning üleriigilist parimat tulemust 2003. aasta keeleteaduse rahvusvahelisel evalvatsioonil.

Ajaleheartiklites sageli (ja põhjusega) halastamatult kriitiline Hint näitas oma pehmemat poolt sel aastal ilmunud pea 700-leheküljelises mälestusraamatus “Minu vaade maale ja merele,” mis on pühendatud õnnetult hukkunud pojale Madisele. Emotsionaalne, lohutamatust isaarmastusest kantud teos võitleb unustamise vastu ja aitab teadlase sisemaailma paremini mõista.

Teisipäeval juubelit tähistavale Mati Hindile on teadusliku ja ühiskondliku tegevuse eest omistatud ohtralt autasusid, nende seas Riigivapi IV klassi orden ning F.J. Wiedemanni keeleauhind.