Ligi neli aastakümmet Estonia solistina publikut rõõmustanud bass Mati Palm esineb kontserdil “Mati Palm ja sõbrad” rahvusooper Estonia sümfooniaorkestri ja ooperikoori saatel ning maestro Jüri Alperteni taktikepi all.

Koos juubilariga laulavad veel Margarita Voites, Jaakko Ryhänen (Soome), Aare Saal, Juuli Lill, Jie Yin (Hiina), Nadia Kurem ja Andres Köster. Ooperigalakontserdi lavastab Arne Mikk, kunstnik on Kustav-Agu Püüman. Ettekandele tulevad tuntud aariad ja duetid Verdi, Rossini, Puccini ja Wagneri armastatud ooperitest.

Mati Palm on väljapaistvamaid lauljaid Eestis, tema kaunis ja värviküllane hääl ning emotsionaalne artistlik esitus on pakkunud unustamatuid muusikaelamusi ooperilavadel, oratooriumide esitustel ja kammermuusika õhtutel.

Mati Palm on sündinud 13. jaanuaril 1942. aastal Tallinnas. Aastail 1962-68 õppis Tallinna Riiklikus Konservatooriumis, 1972-1973 Moskva konservatooriumis professor Hugo Dietz’i klassis ning 1974-76 Milaanos La scuola di canto alla Scala's Renata Carosio klassis.

Alates 1969. aastast on Mati Palm Rahvusooper "Estonia" solist. Ooperirollide kõrval on ta aastakümneid tegutsenud laulupedagoogina Eesti Muusikaakadeemias, alates 1995. aastast professorina, aastatel 1995-2000 oli ta sealse lauluosakonna juhataja. Ühtlasi on ta osalenud paljude rahvusvaheliste laulukonkursside žürii töös.

Külalisesinemised nii koos mitmete teatrite ja ooperikompaniidega kui üksi on viinud ta kümnetesse mainekatesse Euroopa ooperi- ja kontserdisaalidesse, samuti ooperilavadele ja festivalidele Aasias, Austraalias ja Ameerikas.

Tema repertuaaris on kümneid rolle laial skaalal ja paljudes esituskeeltes, sealhulgas Boriss Godunov ja Pimen Mussorgski „Boriss Godunovis”, Filippo Verdi „Don Carlos” ja Attila Verdi „Attilas”, Hollandlane Wagneri „Lendavas hollandlases”, Gremin Tšaikovski „Jevgeni Oneginis”, Selim Rossini ooperis „Türklane Itaalias”.

Mati Palm on tunnustatud solist samuti kantaatide ja oratooriumide ettekannetel, mille autorite ring ulatub Bachist ja Purcellist Stravinsky, Szymanowsky ja Rudolf Tobiaseni. Hinnatud on ka tema esitused laulutsüklitest, mille autorite hulgas on Schuberti ja Mussorgski kõrval eriti rohkearvulise tähelepanu pälvinud paljude eesti heliloojate looming – just Mati Palmile on kirjutatud üle tosina laulutsükli.

Mati Palm on salvestanud ka arvukalt heliplaate ning osalenud mitmetes muusikafilmides. Ühiskonnategelasena on ta esile tõstnud tervete eluviiside ja kehakultuuri tähtsust.